В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

В документите ни ще има електронен подпис и биометрични данни
26 мар 2018 13:00,
136
В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!
Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
26
 
! Отговори
Хакера преди 6 години
Бе те нека го направят, аз да пробвам да открадна данните, па ако не успея, тогава ще си изкарам и аз такава. Иначе не им вервам. Само приказките са им големи.
101
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га видя превод в банковата си сметка от ПП некоя си, тогава ще гласувам електронно.
100
0
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Колега номер 100, в чипа ще има само един гол хеш, който ще се променя при всяко сканиране. Без достъп до централния сървър, този хеш не ви върши работа.
99
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята не е лоша, ама бас хващам, че изпълнението ще бъде българско/китайско и ще ви източват личните данни както си искат от разстояние, без изобщо да се усетите. Не сме дораснали още за такива технологии в Боколандия.
98
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно за да спестят пари тия чипове ще ги направят със системата на чиповете за входните врати. С устройство за 9$ от Китай се копират за секунди.
97
1
 
18
 
! Отговори
**** преди 6 години
Сега нали виждате как е, африк***нец незнае дори как е попаднал в България,а с бг.паспорт,а с тези новите няма как да става толкова лесно.
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха забра ви си ПИН кода и как ще докажеш, че не си терорист? Прибират те в районното и бой, докато не си кажеш ПИН кода (е-ЕГН).
95
4
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Колеги, технически неграмотните журналисти пропускат да ви уведомят, че:1. Става дума за RFID чип. Това изключва възможността за записване на цялата гореспомената информация в един чип.2. Всички данни ще бъдат качени на централен сървър. При сканиране на чипа, сканиращото устройство ще прави връзка със сървъра, за да установи валидността на RFID чипа и след положителен отговор от страна на сървъра, сканиращото устройство ще извлича въпросната информация.Ваши: Торментор и Микеланджело
94
9
 
17
 
! Отговори
**** преди 6 години
Само престъпни елементи,и хора с такива наклоности се притесняват,и как си го представяте това следене,едновремено ще следят 7 милиона хора ли ?
93
8
 
17
 
! Отговори
:) в тия компании преди 6 години
До Анонименне знаеш изобщо кой работи и кой не работи и въпреки това им се доверяваш??? Между другото никой няма да ни кара да ползваме карти с чип. Който иска да ходи да се реди на опашки и да чака лелята на гишето да си долакира ноктите...
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
S TEE DVE EGNTA AKO EDIN PRESTYPNIK FANETE MI SE OBADETE
91
0
 
22
 
! Отговори
Дибилко бг преди 6 години
"Нацее техническа" ъъъх
90
5
 
46
 
! Отговори
Еврочиновник преди 6 години
А няма ли да е по-лесно и по-евтино да започнем да жигосваме хората ???
89
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бългериа фърст 73 плюс това и винетка , гражданска, пътен данък.
88
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
S DVE EGN TA PYLNA KASCHA V SVETA DET Q NQMA
87
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лесно ще събират купени гласове на изборите и ще гласуват по интернет. Държавата, властта и политиците много улесняват купуването и продаването на гласове, което било престъпление. Целта им е да стане много добре прикрито и лесно престъпление.
86
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за отпечатъцитеНе сме знаели досега, че в тия компании работят червени тикви, бивши престъпници и цялата *** на една държава. Нямам нищо противтия Apple и Samsung да ми вземат личните данни имам много против всякаква БГ *** да ми иска нещо и то за пари и за да ме подслушва .Хората бягат на запад а в БГ никой не идва това нещо да ти говори.
85
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бирено мечеТи имаш ли дебитна карта, защото технологията е подобна?Изхвърлай всички дебитни карти, че те следят къде си пиеш ракията
84
2
 
18
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 6 години
Данните са, че извънземни масови убиици ползват подменяни в телата наркомани с цел внедряване на все по жестоки следящо декодиращи системи с цел блокиране на всякакви опити за оцеляване на човечеството следващите хиляди години.НАй вероятно обсебените от масови убици командващи МВР ще внедрят и батерии в личните карти щом инсталирват антенки. Образци с тежко терористични картички с СПИН Активен скенер имаме от преди 8 години американски/скенера прави пробиви в измеренията.
83
2
 
26
 
! Отговори
за отпечатъците преди 6 години
До Скорпионно нямате нищо против Apple, Samsung и т.н. да ви ги вземат...