В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

В документите ни ще има електронен подпис и биометрични данни
26 мар 2018 13:00,
136
В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!
Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези лъжи ни ги разправят от 10 години-МОШЕНИЦИ! ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗА ДА НИ ИЗТОЧАТ ПАК ПО 20 ЛВ ЗА НОВИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ, НЕ ГИ Е СРАМ!!!
81
3
 
33
 
! Отговори
И,и,и ... преди 6 години
... и замирисва на ПАРИ-И-И.Пак !
80
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 Няма ,да има насилствено слагане на микрочип на челото и дясната ръка.Тази процедура ще е напълно доброволна,това са казали светите отци на Православието,но този който не си постави чипа ще бъде постоянно притесняван,обвиняван,разследван за всяко престъпление!Власта ще казва ,,хората без чип не ги знаем,къде са и може и те ,да са извършили ,престъплението,кражба,убиство и т.н.Продажбите ще бъдат извършвани с чипа!
79
1
 
23
 
! Отговори
аман от МВР Терор преди 6 години
миналта година при проверка на паспорта служба се засякоха нагли опити за конфискуване на лични документи при предаване на нови. терористите и масовите убиици ползват МВР зас събиране на огромен обем данни записани в лични карти .ПОлзват се обемни декодери за источване безконтактно на огромния обем данни..около 15 секудни с а нужни ..
78
2
 
24
 
! Отговори
Скорпион преди 6 години
Така и така щом ще взимате пръстови отпечатъци дайте направо да ни сканирате ириса и да се свършва
77
0
 
17
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
До Анонимен и аз съм на заплата като теб......
76
1
 
23
 
! Отговори
ЗАБРАНЕНИ СА преди 6 години
Всички подобни нагло престъпни съоръжения са ЗАБРАНЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН>>Вижте как за седмици психизираха милиони в Сирия и как провеждат жестоки масови убииства вече няколко години..Виждате от космоса обсебени в огромни обеми с тн"ДИГИТАЛИЗАЦИЯ" вкл през лични карти и електронни прибори вкл електронни цигари..
75
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 63А хартията се хаква като те причакат двама братя в тъмна улица или от 90-те помните само тигре-тигре...хартията могат да ти я вземат с "тигре, тигре", обаче собственоръчно направен подпис собствноръчно изписано име - не може да откраднат - почерк не може да се имитира така лесно.и е крайно време официални документи да не се считат за валидни, ако не подписани осквен с подпис и със собственоръчно изписани трите имена- това е хартиената "2Д-защита"
74
0
 
24
 
! Отговори
АМАН от МВР ТЕРОР преди 6 години
на практика всички нови програмни продуки свалят обемно всички данни от лични документиВ БЪлгарски са открити и СПИН активатори,пси активатори,нано скенери.НАгли наркомани на власт се подиграват на стотици милиони граждани на европейския съюз със все по жестоки анти човешки спец раз терористични средства инсталирани в лични карти.книжки и банкови карти.
73
0
 
25
 
! Отговори
Агент 07 от СССР преди 6 години
Ще има много овце които си дават пръстовия отпечатък на държавата с новите лични карти. И ще ви казват ,,Вижте аз си давам пръстовия отпечатък и съм на сигурно място" и много хора ще бъдат хипнотизирани чрез телевизиите и доброволно ще си дават пръстовите отпечатъци на българската мафия. А боко тиквата пръстов отпечатък има ли?
72
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ****Дoкато съм жив, чипове не приемам. Има два варианта или правителството ще падне или картите ще отпаднат а ти се скривай у панелката си дъртак
71
0
 
32
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Всеки българин ще има пръстов отпечатък. На челото му ще има баркод. На гърдите му ще пише ЕГН-то. На предника му ще има GPS. На *** му ще бъде закачен червен фенер. Така ще стигнем Щатите! Ухили се доволно Цецо, пудела на пожарникаря..
70
7
 
19
 
! Отговори
А така преди 6 години
Така трябва, ред в племето.
69
0
 
21
 
! Отговори
АМАН от МВР терор преди 6 години
Досега през нагло престъпни съоръжения в лични карти и книжки можеха да ви зомбират,да ви следят он лаин и на запис,да ви подслушват и снимат обемно.Да ви разболяват с цел попълване на свободни места в болниците.Да ви блокират доходите завинаги.Да ви убият с инфаркт ,инсулт и катастрофи..ДА ви обсебят с цел скандал вкл семеен.През лични документи с биометрични данни нашественици през Фейсбук обсебиха милиони араби и украинци и ги хвърлиха в кървави метежи
68
1
 
23
 
! Отговори
NE NA OTPECHATYCITE преди 6 години
Tikvata ni prevarna v prestypnici, haide da si hodi veche. Biva, biva ama toi gleda na nas kato na zatvornici. Kyde ste be demokrati i zashtitnici na choveshkite prava? Pravata na choveka se narushavat kogato mu vzemat bez prichinno otpechatyci. Dori komunistite ne go praveha za vsichki.
67
1
 
31
 
! Отговори
Дам преди 6 години
С новия чип има и едно нещо което не знаете. Този чип ще служи като ГПС. Ще знаят точно къде сте и какво правите.
66
1
 
23
 
! Отговори
АМАН МВР ТЕРОР преди 6 години
АМАН от нагло престъпни античовешки зомби съоръжения в лични документи.НАгли престъпници от полицията включват чрез лични документи стотици хиляди жертви на проследяване и увреждане.Черни масови убиици се включват в проследяването.Жертви на наглите престъпници ползващи МВР са над един милион Важни преродени като БЪлгария в БЪлгария
65
0
 
26
 
! Отговори
Човешки права преди 6 години
Според човешките права не сме задължени да си даваме пръстовия отпечатък по наше желание само ако не сме извършили убийство.
64
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пхахаха всички данни на едно място, няма как да станел Ходете се гръмнете един вирус или хакерска атака и цялата държава и обществото остават блокирани, напатихме се от гербежийски грешки и калинки.
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дядо130правят всичко възможно да ни накарат да приемем чипа, който е белега на звяра без този чип няма заплати пенсии и нищо...ако щеш давай заплати ве... а да видим - дали ние ше издържим по дълго без заплати или ти без печалба! да пробва ме ли да видим...