В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!

В документите ни ще има електронен подпис и биометрични данни
26 мар 2018 13:00,
136
В новите лични карти: Слагат ни чип с второ ЕГН – електронно!
Снимка: архив "Булфото"

Електронен индификатор, наречен от спецовете е-ЕГН, ще се монтира в новите лични карти. Той ще осигурява достъп до база данни в интернет, до информацията на здравните и социалните служби, НАП, КАТ, областни и общински администрации. Обхватът постепенно ще се разширява.

Това е една от идеите за защита на личните данни, която ще се разглежда на правителствено заседание във вторник, пише "Труд".

Справките и услугите на гише с хартиени документи няма да изчезнат поне няколко години, защото се смята, че гражданите трябва да имат време, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Още по темата

Второто ЕГН ще бъде монтирано в чип, който ще съдържа още два компонента. Освен електронния идентификатор, в него ще има биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък, а също и електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва да заяви изрично, че желае.

Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние.

При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.
Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.

Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
30
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
правят всичко възможно да ни накарат да приемем чипа, който е белега на звяра без този чип няма заплати пенсии и нищо..... Да ама НЕ! Ако е трябвало да имам чип Господ щял да ми го сложи ще ги застрелям тези които ще ме накарат да си слагам чипа! Всичко се прави умишлено и с крачки напред..... НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЧИПОВЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО!
61
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Тралала.Ако си загубиш картата, няма да имат достъп до всичките ти данни, защото ще имаш и код като на банкова карта....не ставай смешен.тоя банков код пада за нула бройки, а пък веднъж като го въведеш някъде в интренет, т.е. в мрежата , и си до там!няма нищо по-сигурно в буквалният смисъл от ... хартията! даже и не може и така лесно да я копираш, сканираш, принтираш ... фалшиви банкноти даже "на око се хващат" ...а ходи хвани ако тия кодове ги въведе някой друг, а не ти и докажи
60
2
 
33
 
! Отговори
Бъдещето преди 6 години
Его какво предстои- 9 И друг, трети, ангел вървеше подир тях и казваше със силен глас: Ако някой се поклони на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си,...Всичко това "несигурността на личните данни" се прави с една цел- личните данни да в чип /който вече е готов/ и да се инплантира в ръката или главата. Така директно там ще ти превеждат заплатата и ако нямаш този чип-няма да има заплата, пенсия и т.н.И -този чип вече е готов! Голям е колкото оризово зърно!
59
17
 
25
 
! Отговори
Килимявчо преди 6 години
Докато руските служби опростачват България и я превръщат в Задунайская губерния, българинът е зает да говори за НСР, масони, злия прогнил и морално разпадащ се запад, еврогеЮвИте, евреите, кем трейлите и хаарп.
58
3
 
19
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
А защо се крадат банкови карти дроггарю и защо нямат антени за да проследят крадеца ?Не се прави на остроумен ***.
57
7
 
21
 
! Отговори
**** преди 6 години
Като ви чете човек коментарите,остава с впечетление,че вие не искате сигурност на вашите данни,а предпочитате някой ден да останете без жилища,коли и тн.А сега по сигурно ли са ви защитени данните,и да не сте съгласни ще ви го наложат,така,че спокойно.
56
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народе истината може да я видите много лесно: напишете в гугълПремълчани истини с водещ политолога Минчо ХристовВтори план КарбовскиШоуто на Слави само тук може да видите истина за България.
55
1
 
39
 
! Отговори
Аз знам едно преди 6 години
Аз знам едно: няма нищо по-сигурно от хартиения носител, поне засега. Нямам доверие на електронните системи за съхранение на данни.
54
0
 
33
 
! Отговори
Авторитаризъм преди 6 години
Аз не искам такава карта!!! Какви са другите варианти, не трябва ли да има втора оферта или офертата е само една от правилната фирма, къде са конкурсите. Тиква време ти е да си ходиш да сееш магнолии.
53
2
 
35
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
При предишната смяна на документите, изненадващо и без обяснение, се отхвърлиха цветните снимки (направени от професионалисти във фотостудио), и наложиха отново черно-белите снимки правени на място на гишето от разни девойчета, нямащи си представа от студийна и документална фотография.Вижте си личните карти и шофьорските книжки и ще разберете за какво говоря!Кой реши, че по черно-бяла снимка може да се идентифицира по-добре от цветна?! Защо се допусна това да се случи? За да се прикриват ли?
52
4
 
19
 
! Отговори
До Тралала. преди 6 години
Ако си загубиш картата, няма да имат достъп до всичките ти данни, защото ще имаш и код като на банкова карта.. но ако ти я откраднат, може би ще могат да я проследят, с тази антена, която ще има...и може и да проследят крадеца... ☺ само предположения...
51
2
 
31
 
! Отговори
идва времето преди 6 години
Даа, всичко върви към насилствено налагане на микрочип върху дясната ръка или челото. ..
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един шахматист удари минус на коментар 47
49
0
 
27
 
! Отговори
Орсън Уелс преди 6 години
1984...
48
1
 
29
 
! Отговори
do 48 преди 6 години
Че ние сме в нея отдавна. Това е просто за тяхно улеснение...
47
1
 
41
 
! Отговори
агент смит преди 6 години
Добре дошли в МАТРИЦАТА
46
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТралалаAко си загубя или ми открадант личната карта тази новата, това означава ли, че престъпника, който я е откраднал има достъп до всичките ми данни, малоyмници...абсолютно си "вътре".и най-ужасяващото тук е, че Човекът се заменя ... с чип! "картата" става по-важна от самият човек! това е Краят ... малко остава още и сектата на шахматистите ще докара партията до ендшпил...
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любимият на някои хора цар беше казал,че сме имали сбъркан чип в мозъка.Ако някои от тия със сбъркания чип слагат и чипа в личните карти,представете си колко фалшиви карти ще бъдат пуснати в употреба.
44
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА ! Едно немалка част от гръцките лични карти са написани ръчно с химикал, и снимката е захваната с два тел бода и печат. Това е всичко и си важат и в Гърция и за България. По старите гърци са с такива.Номерата на колите им на някои са от преди 30 години и пак си важат. При нас през 5-6 години ставаме спонсори на МВР задължително.
43
3
 
28
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Втори ЕГН - добре. Но трети кога?