Архивите говорят: Симеон II – от завръщането до 800-те дни

Вижте уникални кадри от завръщането на Царя в България
Обновена: 27 мар 2018 20:07 | 27 мар 2018 16:15, Красимир Ангелов
74

Симеон целува ръка на българския патриарх Максим. Датата е 29 май 1996 година. Снимка: Reuters

Завърши ли преходът у нас? И бе ли успешен той? Все въпроси, на които трудно някой може да даде еднозначен отговор.

Без да дава отговори, екипът на Dnes.bg реши да ви върне с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Да ви припомни събитията, които хем всички помнят, хем са забравили основните детайли около тях.

Да ви срещне отново с образите на знаковите хора и политици, които доста се промениха (и физически, някои и политически) в последните 25 години. Но които така или иначе си остават знакови лица на българския преход.

Първият ни задочен гост ще бъде последният български цар и премиер в периода 2001-2005 година Симеон Сакскобургготски. Как се справи той като премиер ще видим нататък, а в следващата галерия ще ви покажем уникални снимки от първото завръщане на Симеон у нас през май 1996 година до спечелването на парламентарните избори през 2001 година от НДСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
5
 
! Отговори
бабичка преди 6 години
Искаме си царя! Искаме си царя!
62
5
 
16
 
! Отговори
scott преди 6 години
седнали да рекламират КРАДЛИВ ДЕДО?УЖАСТ!
61
3
 
12
 
! Отговори
На снимките преди 6 години
не виждам бодигарда му или той не се е страхувал за живота си вярвайки в "безграничната" любов на народа?!?!?!
60
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Никога вече задграничен месия.
59
3
 
23
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Ти луд ли си !!!Да ти припомня ли какво направи този "не голият" за себе си.1.Отмени данък наследство, защото не се събирали пари от него.2.Взе си "наследствено" имотите без данък естествено.3.Започна да съди държавата след това, като се опитаха да го подпират да не наследи всичко.Наглостта му само за връх Мусала не стигна, иначе на практика си е негов, само един закон пречи.Вземи си го у вас ако толкова те радва, аз определено не споделям ентусиазма ти.
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деди Симе Ментата хуууууубаво ви преметна оффффциии.След 60 годишна вярна служба на ДС и КГБ беше време да захлеби яко, зер Хасанчо ша ревне от глад.
57
19
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АнонименАз съм демократ по убеждение и съвест. Смятам, че единствено чрез конституционната монархия, Н. В. Симеон може да ни помогне да преодолеем сегашните трудности. Като се върне Н. В. Цар Симеон на престола, тогава може да съдим за него, дали го бива или не. Понятие си нямате от техниката на управление. Не може един голтак да управлява. Задайте си въпроса за какво са всички тези дворци-резиденции, скъпи тоалети, луксозни кабинети, приеми, кортежи т.н. салтанати на сегашната власт.
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До обективенСредно!И една година в Уест Поинт,но напуснал по собствено желание!Гола вода!
55
4
 
31
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 6 години
Отвратителен лъжец и крадец! Този подготви почвата за банкенския ментърджия да вземе властта и до днес да обикаля Европа като ***. Този беше доказателство,че човешкото око насита няма. Когато си запикаеш очите и зариеш достойнството не чакай хората да те понесат на ръце. За това пожъна и нечувани изборни победи от тогава. Продаде се на Доган и Станишев и участва в разграбването на последните трохи. ТОЗИ Е НАЙГОЛЕМИЯ РЕЗИЛ на рода си!
54
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мадридския кра,ец нямаше никакви претенции към 'родината" преди да дойде . После, гол като пушка, заграби ,каквото можа. Дори горите 4хиляди дк, които погрешно му бяха върнали, изсече и продаде. Имотите на интендантството му били бащиния! Ще видим, ще проверим, когато му дойде времето...Ще ви оправя само за 800 дни/ заедно с ***/ Вервайте ми!Уви, *** и беден народ и за сламка се хваща.
53
1
 
24
 
! Отговори
ined преди 6 години
Архивите не казват ли по колко милиона на ден е крало "царчето" през 800-те дни
52
35
 
4
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Най-смислената политика в целия период след промените..
51
8
 
17
 
! Отговори
джендър преди 6 години
Симиончо е един истински *** който нищо смислено не може да каже.
50
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеон беше една самотна пешка, вербувана от ДС още през 1990-та година. През 2001 ви го представиха като "новото начало", а той дори не знаеше добре български и не можеше да каже 2 смислени приказки. Всички в правителството му бяха от разглезените дечица на най-дъртата комунистическа номенклатура - Пасита, Велчевци, Куневи, Ники Василевци.
49
5
 
31
 
! Отговори
До№ 50 преди 6 години
Грешите , Симеон не е от само от рушителите, а преди всичко от ГРАБИТЕЛИТЕ на България!
48
5
 
29
 
! Отговори
ТРИ ДУМИ преди 6 години
Дойде, Взе и си Отиде.За Сакскобургготски или .... или нищо.
47
22
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 6 години
ZAKONNIAT DARJAVEN GLAVA NA BULGARIA.
46
29
 
13
 
! Отговори
хммм преди 6 години
айде стига ревахте бе оплаквачи. Да, провали се...но пък какво, той си е цар, имайте малко уважение и не се излагайте. Всъщност излагайте се изобщо не ми пука. То ако имахте малко акъл щяхте да се сетите че конците как да се управлява България се дърпат от отвън. Може дори да не е имал шанс. а дори и да го е имал и да си е обикновен некадърник той си е цар и законен престолонаследник. Главите ви не побират на повечето какво означава това, защото сте лишени от култура. Ае чупка
45
5
 
28
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Гражданинът Симеон Сакскобургготски е един от видните рушители на Съвременна България!
44
15
 
10
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Историята ще го съди, но за да сме честни, България е имала много по-ужасни управници от Симеон! А приемането ни в ЕС (за добро или лошо) е благодарение на него. Иначе щяхме да сме в кюпа с БЮРМ, Албания и Босна.