Деца побойници – на какво се дължи агресията им?

Експерт: Обръщането към специалист се счита за срамно
27 мар 2018 20:25, Василия Пейчева
19

2941 гледания   |  Още видео
За случаи на агресия чуваме нерядко. Натрупванията на подобни прояви при децата водят до ограничения и неспособност за пълноценни контакти с хора занапред. Кой допуска това да се случи и как родителите и учителите могат да реагират най-адекватно при случаи на деца с проблемно поведение – разговор в студиото на "Директно" по Bulgaria ON AIR с д-р Веселин Христов, детски психиатър, и психолога д-р Деница Банчевска.

Изследване показва, че 92% от децата не стигат при специалисти, въпреки че имат проблемно поведение. Какви са причините за тревожната статистика?

"Утвърдено е схващането, че търсенето на специалист в областта на психичното здраве е срамно и излага семейството. И докато не се стигне до момент, в който поведението на детето стане социално неприемливо, тези проблеми се затварят в семейния кръг", коментира д-р Веселин Христов.

На какво се дължи този "феномен"?

"За съжаление все още има много хора, които било то от чувство на срам, страх или заклеймяването на този вид нужди в България, не търсят помощ от специалисти", сподели психологът д-р Деница Банчевска.

Каква е ролята на родителите и кой трябва да вземе мерки, когато поведението на детето е необичайно? Какво поражда агресия в учениците?

"В основата винаги са отношенията, заложени в семействата", коментираха в студиото на "Директно" специалистите.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....И докато не се стигне до момент, в който поведението на детето стане социално неприемливо...
___В първите седем години децата са като попивателна хартия.Запаметяват и имитират всичко което видят.В същите седем години те са като тетрадка с бели листа в която РОДИТЕЛИТЕ с любов,търпение и дисциплина трябва да положат основата на човешките добродетели.Ако това бъде изградено във всяко дете когато пристъпи класната стая много по-лесно ще бъде надграждането от преподавателите.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите у нас "промоцират" такова поведение - на алфа-мъжкарят, мутрата, мачото, биячът!
И децата подражават!
17
0
 
4
 
! Отговори
Егоцентрик преди 1 година
е са и връзкари наред с всичко друго, никой не може да им направи нищо. Точно от такива съм чувал приказки от рода на "Никой нищо не може да ми направи, еди кой си мие кръстник!" А на честните и коректните, тия, които искат да работят и живеят по птя на честността и коректността и не на последно място на уважението към другия им препоръчвайте психиатри и психолози да им прибират парите за един или два часа *** и безсмислена "терапия", от която нямат никаква полза!
16
0
 
2
 
! Отговори
Егоцентрик преди 1 година
ар. "комунизъм" и при т. нар"демокрация" са си същите боклучета и отрепки, но понеже са големите връзкари и нагляри, никой не може да им каже нищо. Точно за такива *** писателят Радой Ралин е написал стихотворението "Простакът", по който текст рок група "Епизод" има и композирана песен. Лошото е, че подобни простаци са твърде много в нашата страна, които са не само простаци, но и нагляри, чиято цел е да минат през всеки един, но да постигнат своето си без да ги интересува никой друг. Но понеж
15
0
 
2
 
! Отговори
Егоцентрик преди 1 година
здаваха правосъдие, защото се имаха за голямата работа и никой не можеше да има каже нищо, защото родителите им също бяха от "голямото добрутро". И си мислеха, че са не знам какви си, но в същото време не осъзнаваха какви *** са, също както и техните родители. Раздаваха не само шамари, но и юмруци, крошета, пишеха се на големите "каратяги", а в същото време бяха последните боклучета. Лошото е, че същите тези мекерета сега също си живеят "бейски" живота и не им пука от нищо, защото и при т. н
14
0
 
2
 
! Отговори
Егоцентрик преди 1 година
глупости. И времето, обикновено от един част си минава и си длъжен да си платиш 20 - 25 или даже 30 лева за сеанса от един час, който е изпълнен буквално с нищоправене. Единствената му заслуга на психиатъра и психолога е, че е кимал на думите ти утвърдително. А между другото, такива идиотчета и изродчета ги имаше още по времето на т. нар. "социализъм", "комунизъм" или "тоталитаризъм", както искате така го наричайте. Още тогава разни тлъсти лайнета по училищата се правеха на голямата работа и ра
13
1
 
2
 
! Отговори
Егоцентрик преди 1 година
Пълни глупости е написаното в статията. За какво да ги търсим тези пнсихиатри? Дайте ми отговор? Отиваш на психиатър или психолог и той почва да те разпитва за щяло и нещяло! Задава ти тъпи и безсмислени въпроси само и само да мине времето за "терапията" или по точно "пишман психиатричното лечение" или "пишман психологичното лечение". Задават ти тъпи въпроси от рода на "вие желано дете ли сте били в семейството си?", "кой е бил според родителите ви по-оценен - брат ви или вие?" и други подобни г
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от ония години, когато за подобно поведение шамарите от мама и татко просто бяха в кърпа вързани, независимо дали става дума за обикновени хора или "правоимащи", сега самите родители толерират тази агресия, понеже "така трябва в живота", "ако не биеш, теб ще те бият", "или си вълк, или агне", "за да успяваш, трябва да си нахален" и т.н. и т.н....
11
5
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
А пък ти сигурно си израснал с черно-белите съветски филми със сюжети от времето на Втората световна война и с филми на партизанска тематика, създадени в киностудиите на Източна Европа.
В тези филми насилие нямаше, само масови избивания, на каквито фашистите от лошотия подлагат добрите хора, но след това "нашите" им го връщат тъпкано.
И изнасилвания не показваха, само мърсуване на богаташи с наивни бедни момичета, та да видим моралното падение на експлоататорите!
10
1
 
7
 
! Отговори
е кадие преди 1 година
първо на родителите не им пука и секи вика моито дете най доброто
обществото не му пука важното е да има ядене пиене и да дъни планета
държавата полицията си затварят очите в повечето случай
и ето ви резултата на целия преход е къдие деградивно работими тъй
9
0
 
3
 
! Отговори
гей оф лайф преди 1 година
дължи се също на това че родителите бачкат не обръщат почти никво внимание на детето и се грижат главно за храната сметките дрехите и на въпорса как мина днес добре и всичко приключва но истината е че мозъчето и чувствата и разбирането остават на задед план ако въобще се заговори за това и такас ден след ден времето си минава средата променя и накрая детето още от гомназията почва по раионните и вече 12 клас навътре в играта...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегае не отиват при психиатър, но след десетина години ще са клиенти на затворите.
7
0
 
6
 
! Отговори
роуд джак преди 1 година
в основата е средата в която се намира детето демек общестовото училището улицата и приятелите му ...семейството е првите седем години после средата променя и има най голямо влияние и предопределя пътя ,разговорите в семейството са единствената възможност за контрол вдичко останало и крайни наказания са ефективни до 18 години после провал поема си пътя ...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В основата винаги са отношенията, заложени в семействата"

Възможно е и такива случаи да има, но не са мнозинството. По-често детето просто си е такова. По рождение. И ако не му се набие в главата с подходящи подръчни средства правдата докато е още малко, после е късно. Ако само им се говори, стават прикрити и зли - бие, когато никой не гледа или когато не могат да го хванат.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди, когато даваха кеч борба по битивито, децата имитираха боя и психолазите казваха, че агресията се дължи на кеча. Днес се дължи на ютуб, фейсбук или друго онлайно.
4
0
 
6
 
! Отговори
Киро шарнира преди 1 година
То нали знаете ..”К'вото съ ехало тва изляло”
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива деца трябва да се отвори шамарената фабрика и ще станат меки като памук. Ще им изчезне агресията и ще ги боли врата доста време.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дължи се на това че сме силно интелектуално общество наводнено с порастнали вундеркинди! Децата им попиват ли попиват.......................
1
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 1 година
Мръсници, мръсни!!!Какво гледат децата от сутрин до вечер по Хамериканските телевизии???Убийства от всякакъв вид, изнасилвания, палежи, отвличания, грабежи, насилствено отнемане на всичко възможно!!!Какво очаквате да се случи след това ОБЛЪЧВАНЕ????