Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?

При напускането на системата всеки от тях си тръгва с 20 заплати накуп
27 мар 2018 07:00, Златко Желев
218
Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?
Снимка: архив, Булфото

Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани служители да продължават работата си в МВР, показва проверка на "Монитор".

Оказва се, че според законодателството служителите не са длъжни да информират работодателя си, респективно ръководството на вътрешното ведомство, след като са достигнали пенсионна възраст.

Така те започват да взимат както пенсия, така и заплата от МВР. Това задържало заети щатни бройки, които могат да се попълнят от по-млади хора и демотивирало останалите служителите, които очаквали някакво повишение.

"Правим всичко възможно, за да се отстранят тези проблеми. Разпоредил съм изготвянето на доклади и проектозакони, които трябва да са готови скоро. С тях ще можем да пенсионираме тези служители. Дори обмисляме и по-ранно пенсиониране. Има униформени, които вече не могат да вършат достойно работата си", обяснява пред изданието вътрешният министър Валентин Радев.

Според действащото в момента законодателство униформените могат да се пенсионират при навършването на 52 години и 10 месеца, или при стаж от 27 години.

"Правото на пенсия е субективно право и се упражнява по волята на неговия носител. При упражняване правото си на пенсия служителите на МВР не са задължени нито да уведомяват, нито да искат разрешение от орган по назначаването или ръководител на структура на министерството. По тази причина министерството не разполага с информация за броя на новоназначените служители, които са пенсионирани бивши служители на МВР", казва още силовият министър.

Опити за промяна на закона за държавния служител се правят от 2015 година и те касаят както пенсионираните полицаи, така и военните. Служителите са били назначени основно в цивилната администрация на двете министерства. Вече са правени няколко опита тези професионалисти да могат да се освобождават с едномесечно предизвестие. Особено след като са упражнили правото си на пенсия.

Друга справка в регистрите на НОИ и МВР показва, че в силовото ведомство за отминалата година са били назначени малко повече полицаи, отколкото са напуснали.

През 2017-а година са прекратени служебните отношения на 2082 полицаи. Назначените пък в МВР за същия период са 2842. От напусналите 145 са го направили поради пенсиониране.

От назначените пък 254-ма са държавни служители с висше образование, тези със средно са 747, а 577 са държавни служители - стажанти. Тези бройки на новопостъпили в системата на полицията са по Закона за МВР. Отделно от това по Закона за държавния служител са назначени 150 души.

Най-много са назначените на трудово правоотношение - 1114 души. При поредното изменение на Закона за МВР през ноември миналата година депутатите дадоха полицейски правомощия на назначените на трудово правоотношение в системата. При тях обикновено става дума за назначения на пенсионирани полицаи и военни по реда на Кодекса на труда, с които МВР се опитва да преодолее недостига на униформени.

"След промените в Кодекса са социално осигуряване през 2015 г. е отпаднало изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, като се създаде възможност за хората, които са придобили право на пенсия, да се пенсионират, без да се изисква прекратяване на служебното или трудовото им правоотношение", обяснява още Радев.

От служителите с прекратени правоотношения през 2017 г. 728 са били със стаж до 5 години, 288 със стаж между 6 и 10 години, 214 са се задържали в МВР между 11 и 15 години и 852 са тези със стаж над 25 години. Прекратените години в системата на полицията са от значение за броя на заплати, които ще получат служителите след напускането й.

Една от реформите, която се опита да приема кабинетът, беше орязване на броя заплати, които се получават при напускане на системата, от 20 на 12. Впоследствие след полицейски протести МВР се отказа от тази промяна.


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
13
 
! Отговори
Бивш преди 9 месеца
Не се притеснявайте , скоро кранчето ще им се затвори, пофготвят го !!!!
195
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
И така ементарна алгебра ...4500 държавни служители на пенсия .800 средна пенсия =3,600 000лв. месечно, годишно...само 43 200 000лв. И сега идва важният момент...................40 лв за Великден на наи-ниските пенсии...
194
9
 
23
 
! Отговори
Този преди 9 месеца
Дааам. Пари за нормални пенсии няма, а в този момент има 4500 човека в БА,които са държавни служители и пенсионери. И как точно са незаменими, има такива по 140 и повече килограма...
193
2
 
9
 
! Отговори
Кроки преди 9 месеца
Това беше така широко лансирана реформа на калфин, който се изтъпани след приемането на промените в ксо, че така се икономисвали средства на бюджета. Просто се отлага вземането на обезщетенията за неопределен период, но те си остават да тежат на следващите бюджети, демек да му мислят тия след нас. Що тогава ВР не се възпротиви, в зала да ги прави тия обструкции. И какво го бърка закона за държавния служител, ксо трябва да се пипне и по змвр и здс могат да останат на работа след като се пенсират
192
19
 
22
 
! Отговори
Славов преди 9 месеца
Да не би да имам вина, че КСО позволява това и че съм се родил през 1967г. Нима на други места и професии няма работещи пенсионери. Може би ако МВР успее да запълни свободните си щатни бройки за редови полицаи и аз с присъствието си наистина ограничавам нечие развитие/ макар ОДЧ в РУ да не е такова/ ще съм първия който напуска без подкана. Няма незаменими хора, но поне за момента махането на такива като мен, няма да реши кадровия проблем.
191
3
 
10
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
Няма лошо... Но да се работи...В армията един майор с пенсия и заплата стига 2600лв...чисто възнаграждение...А знаете ли с колко започва начинаещия лекар...729лв.
Питам се ...Кой носи по-голямата отговорност...
190
5
 
22
 
! Отговори
До Славов преди 9 месеца
Пич не се ли сещаш къде е проблемът?Такива като теб се възползват от ранно пенсиониране и получават пенсия и заплата, а такива като мен с 20 години стаж ще трябва да караме още 10 години докато получим изобщо право на пенсия.Има колеги с 27 г. в МВР и не могат да се пенсионират.Така получавате привилегии само въз основа на възрастта.Някои ще направят по 37 години стаж в МВР, докато получат право на пенсия, а други след 18 години в МВР могат да се пенсионират и да получават пенсия и заплата.
189
7
 
13
 
! Отговори
Senski преди 9 месеца
Лошо няма, нека работят и взимат и пенсии, щом имат това право. Но да ги командироват на служба по селата,поне да има полза от тях.
188
3
 
27
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
Положението при военните е още по-зле. Пенсионери се напикават и насират на работните места от преклонната си възраст. Срам ме е, че нацията ни има такива полицаи и военни.
187
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1
За 32г. мисля, че трябва да си се наработил.Никой не те кара да ставаш художник това е талант.Ако си големия професионалист направи си фирма мини на частно да обучаваш млади кандидати за пожарникари остави, че ще си докараш повече пари отгоре а и ще дадеш път на младите в тази професия няма да заемаш щата.Елементарно е.
186
6
 
16
 
! Отговори
Съседа преди 9 месеца
След като се пенсионират полицаите и искат да продължат да работят, закона да им позволява заплата до 200лева и пенсия до 200лева. Това да бъде тавана и нека работят до 100 годишна възраст.
185
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой си Е как да има пари за децата,за за здравеопазване за образование като се тъпчат едни и същи джобове а младите дс се спасяват в чужбина!Само че тези млади си внасят данъците там а не тук и кацата все някога ще пресъхне!
184
11
 
5
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
До Анонимен
Добре бе пич, след като съм бил 32г. пожарникар, художник ли да стана?
183
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е нормално да си пенсионер и да си на заплата в МВР пълен абсурд.Колко ли ще продължи това?Моля господари на ефира да се самосезират и да направят обществен дебат дори може да поставят въпроса по време на председателството ни на едни други господа.
182
12
 
14
 
! Отговори
Славов преди 9 месеца
Никой от тия 7 човека, дето споменах не е напускал, взел обезщетение и да е почнал наново. При нас няма такива, просто сме се възползвали от това си право. Не подценявам труда на никой, но ме дразни това, че някой не си прави сметка, че ако ни махнат нас от ниските звена, недостига на "полицай на терен", ще стане огромен. Сега с два патрула и 4 човека едва смогваме после незнам.
181
6
 
10
 
! Отговори
Проблемът е тези на преди 9 месеца
До Славов

високите позиции. А и не е редно да се взима обещетение, след като продължаваш да работиш. Също така, щом можеш пълноценно да я работиш тази работа, то трябва да се вдигне възразстта за пенсиониране. Един учител се изхабява на около 50 години, но е принуден да работи до 65. Така трябва да е и в МВР
180
1
 
2
 
! Отговори
Сеяни преди 9 месеца
АПЗ да живее трудът
179
13
 
14
 
! Отговори
Славов преди 9 месеца
Вече 24г работя в МВР, в едно и също РУ като половината служба-ППД, а сега ОДЧ. От година и аз съм пенсионер.В последните 3-4 години, патрула се оряза от около 100 човека на под 40 в момента и около свобдни10 щата, които доста време не се заемат. От тези 40 ппд+ одч 5 човека има общо 7 човека пенсионери. Та питам аз: на кого точно развитието спираме, като не виждам опашки от желаещи да започнат работа в едно от най натоварените РУ в страната.
178
3
 
22
 
! Отговори
Перник преди 9 месеца
Да го д у х а т бедните аванс пенсия заплата!!! АПЗ 840+1358 лв = 2200 лека вечер от мен. Нямат морал горе та ние ще имаме
177
1
 
18
 
! Отговори
България преди 9 месеца
И военните също са на пенсия и заплата 4500 бройки има в МО