Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?

При напускането на системата всеки от тях си тръгва с 20 заплати накуп
27 мар 2018 07:00,
218
Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?
Снимка: архив, Булфото

Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани служители да продължават работата си в МВР, показва проверка на "Монитор".

Оказва се, че според законодателството служителите не са длъжни да информират работодателя си, респективно ръководството на вътрешното ведомство, след като са достигнали пенсионна възраст.

Така те започват да взимат както пенсия, така и заплата от МВР. Това задържало заети щатни бройки, които могат да се попълнят от по-млади хора и демотивирало останалите служителите, които очаквали някакво повишение.

"Правим всичко възможно, за да се отстранят тези проблеми. Разпоредил съм изготвянето на доклади и проектозакони, които трябва да са готови скоро. С тях ще можем да пенсионираме тези служители. Дори обмисляме и по-ранно пенсиониране. Има униформени, които вече не могат да вършат достойно работата си", обяснява пред изданието вътрешният министър Валентин Радев.

Според действащото в момента законодателство униформените могат да се пенсионират при навършването на 52 години и 10 месеца, или при стаж от 27 години.

"Правото на пенсия е субективно право и се упражнява по волята на неговия носител. При упражняване правото си на пенсия служителите на МВР не са задължени нито да уведомяват, нито да искат разрешение от орган по назначаването или ръководител на структура на министерството. По тази причина министерството не разполага с информация за броя на новоназначените служители, които са пенсионирани бивши служители на МВР", казва още силовият министър.

Опити за промяна на закона за държавния служител се правят от 2015 година и те касаят както пенсионираните полицаи, така и военните. Служителите са били назначени основно в цивилната администрация на двете министерства. Вече са правени няколко опита тези професионалисти да могат да се освобождават с едномесечно предизвестие. Особено след като са упражнили правото си на пенсия.

Друга справка в регистрите на НОИ и МВР показва, че в силовото ведомство за отминалата година са били назначени малко повече полицаи, отколкото са напуснали.

През 2017-а година са прекратени служебните отношения на 2082 полицаи. Назначените пък в МВР за същия период са 2842. От напусналите 145 са го направили поради пенсиониране.

От назначените пък 254-ма са държавни служители с висше образование, тези със средно са 747, а 577 са държавни служители - стажанти. Тези бройки на новопостъпили в системата на полицията са по Закона за МВР. Отделно от това по Закона за държавния служител са назначени 150 души.

Най-много са назначените на трудово правоотношение - 1114 души. При поредното изменение на Закона за МВР през ноември миналата година депутатите дадоха полицейски правомощия на назначените на трудово правоотношение в системата. При тях обикновено става дума за назначения на пенсионирани полицаи и военни по реда на Кодекса на труда, с които МВР се опитва да преодолее недостига на униформени.

"След промените в Кодекса са социално осигуряване през 2015 г. е отпаднало изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, като се създаде възможност за хората, които са придобили право на пенсия, да се пенсионират, без да се изисква прекратяване на служебното или трудовото им правоотношение", обяснява още Радев.

От служителите с прекратени правоотношения през 2017 г. 728 са били със стаж до 5 години, 288 със стаж между 6 и 10 години, 214 са се задържали в МВР между 11 и 15 години и 852 са тези със стаж над 25 години. Прекратените години в системата на полицията са от значение за броя на заплати, които ще получат служителите след напускането й.

Една от реформите, която се опита да приема кабинетът, беше орязване на броя заплати, които се получават при напускане на системата, от 20 на 12. Впоследствие след полицейски протести МВР се отказа от тази промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12, МНОГО СИ ПРАВ ЗА МУРВАТА, ЗАЩОТО НА СИН МИЛЬО ЩЕ СЕ НАЛАГА ДА ПОМАГАШ С ......- ТОЧНО СИ СЕ ОРИЕНТИРАЛ- ГОВОРИШ ОТ ОПИТ- НИКОГА ПОЛИЦАЙ ЗАЩОТО ТАМ СИГУРНОТО Е ЕДНСТВЕНО БЕЗПЛАТНОТО ПОГРЕБЕНИЕ- А ТАКА ДЪЩЕРЯТА....... ЩЕ ТЕ ИЗДЪРЖА ДО ЖИВОТ.
14
11
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До Анонимен11Ти пък какво се развълнува приятел? Кой за каквото е учИл. Като е казал колегата долу, едни работят нормална работа, милювците опъват маркучи и влачат чували с трупове, кой за каквото е учил. Ей го и баш милюто от Банкя и той прочел Винету първи том и научил как се развива маркуч през пресечена гориста местност.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЕНИ СИ ДИЛЪРА- МОЗЪКА ТИ Е ИЗПЕЧЕН ИЛИ СМЕНИ ПИТИЕТО, КОФТИ ТИ ДЕЙСТВА- А МОЖЕ ЧИСТО И ПРОСТО ДА СИ НЕГРАМОТЕН, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВПИШЕ НИКЪДЕ, А НАЙ ДОБРЕ ДА СЕЕ ОМРАЗА.
12
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ - НА ПОСТА РАЗБИРАМ ЧЕ НЕ ВИКАТЕ ПОЖАРНА, АМА АКО ВИЕ НЕ НА ДРУГИ СЕ НАЛАГА, ВЧЕРА СПАСИТЕЛИ СА ПОМОГНАЛИ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКА И СА ГИ СВАЛИЛИ ОТ ПЛАНИНАТА,, ИМА ТАКИВА МИЛЬОВЦИ, КОИТО С ЧАСОВЕ СА НА УЛИЦАТА МЯТАЙКИ СЛЪНЧОГЛЕДА ИМА И ПРЕМАЗАНИ, АМА НА ТЕБ КО ТИ ПУКА ТИ СИ Д РИСКАШ ПО ФОРУМИТЕ И СЕЕШ ОМРАЗА, А МИЛЮВЦИТЕ БАЧКАТ НИЩО ЧЕ ТИ СИ НОРМАЛНО РАБОТЕЩ, А ТЕ НЕНОРМАЛНО.
11
7
 
34
 
! Отговори
чети преди 6 години
До Анонимен 11Според Евростат,у нас са най големите разходи за сигурност и най лошите резултати в този сектор,у нас има невиждани в ЕС привилегии/права/и най ниското доверие в полицията.
10
10
 
36
 
! Отговори
11 преди 6 години
Режете! Много са! Мързеливи са! Действат само при лична изгода! Следват пролурори и съдий!
9
14
 
28
 
! Отговори
истината преди 6 години
До Анонимен 9Стига сте лъгали заплатите в полицията са по големи от цитираните,синдикатите излъгаха народа.
8
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8, значи ти си нормално работещ, а Милю е ненормално работещ- даже си и неграмотен- а сега отвори нормативните документи В КОЯ ДА Е ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА за да видиш какви превилегии имат техните милювци, щото нашите Мильовци нямат никакви, ама те пазат границата живеейки под найлони и без семействата си, те са там където има трупове, те са там където такива като теб са се напушили и решили да оберат някого, но ти твърдиш че са кофтак работа, но ако си ти там ще бъдеш СУПЕРМЕН.
7
8
 
36
 
! Отговори
мощеници преди 6 години
Странно защо когато протестираха за повече пари никой от синдиката на наглите не спомена този факт.Заплатите в полицията хич не са малки те имат ред други плащания и привилегии, излъгаха журналистите но нас не може да ни измамят.
6
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишко, ама като се подпали барбекюто на съседа ти, а от там гръмне твоята стара газова бутилка пак викате Милю, същия оня с пенцийката да ви гаси, защото никой от младите неще вече да дърпа маркучите за 600/700 лв. Тъй че дали ще има аплаузи или не, вече никой не иска да работи за жълти стотинки
5
9
 
42
 
! Отговори
до кога така преди 6 години
А като се има пред вид че държавните служители не плащат данъци и осигуровки а техните разходи и привилегии се плащат от нормални ни работещи,друга голяма несправедливост.
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема такава недомислица...
3
2
 
45
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Ха, значи Милю и заплатка и пенцийка цоца? Браво, брааааво, бурни ръкопляскания от мен!
2
2
 
60
 
! Отговори
Ченге преди 6 години
Така е често вече пенсионирани се връщат и взимат пенсия и заплата и естествено на по-приятни длъжности! Така за никаква работа полуцая цуца от държавата пенсия и заплата,а може да се дава шанс на младите. МВР цялото е сбъркано,харчи огромен бюджет и никаква ефективност.
1
4
 
65
 
! Отговори
Циник преди 6 години
"Има служители, които вече не могат да вършат достойно работата си..."Пречат им шкембетата!