Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?

При напускането на системата всеки от тях си тръгва с 20 заплати накуп
27 мар 2018 07:00,
218
Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?
Снимка: архив, Булфото

Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани служители да продължават работата си в МВР, показва проверка на "Монитор".

Оказва се, че според законодателството служителите не са длъжни да информират работодателя си, респективно ръководството на вътрешното ведомство, след като са достигнали пенсионна възраст.

Така те започват да взимат както пенсия, така и заплата от МВР. Това задържало заети щатни бройки, които могат да се попълнят от по-млади хора и демотивирало останалите служителите, които очаквали някакво повишение.

"Правим всичко възможно, за да се отстранят тези проблеми. Разпоредил съм изготвянето на доклади и проектозакони, които трябва да са готови скоро. С тях ще можем да пенсионираме тези служители. Дори обмисляме и по-ранно пенсиониране. Има униформени, които вече не могат да вършат достойно работата си", обяснява пред изданието вътрешният министър Валентин Радев.

Според действащото в момента законодателство униформените могат да се пенсионират при навършването на 52 години и 10 месеца, или при стаж от 27 години.

"Правото на пенсия е субективно право и се упражнява по волята на неговия носител. При упражняване правото си на пенсия служителите на МВР не са задължени нито да уведомяват, нито да искат разрешение от орган по назначаването или ръководител на структура на министерството. По тази причина министерството не разполага с информация за броя на новоназначените служители, които са пенсионирани бивши служители на МВР", казва още силовият министър.

Опити за промяна на закона за държавния служител се правят от 2015 година и те касаят както пенсионираните полицаи, така и военните. Служителите са били назначени основно в цивилната администрация на двете министерства. Вече са правени няколко опита тези професионалисти да могат да се освобождават с едномесечно предизвестие. Особено след като са упражнили правото си на пенсия.

Друга справка в регистрите на НОИ и МВР показва, че в силовото ведомство за отминалата година са били назначени малко повече полицаи, отколкото са напуснали.

През 2017-а година са прекратени служебните отношения на 2082 полицаи. Назначените пък в МВР за същия период са 2842. От напусналите 145 са го направили поради пенсиониране.

От назначените пък 254-ма са държавни служители с висше образование, тези със средно са 747, а 577 са държавни служители - стажанти. Тези бройки на новопостъпили в системата на полицията са по Закона за МВР. Отделно от това по Закона за държавния служител са назначени 150 души.

Най-много са назначените на трудово правоотношение - 1114 души. При поредното изменение на Закона за МВР през ноември миналата година депутатите дадоха полицейски правомощия на назначените на трудово правоотношение в системата. При тях обикновено става дума за назначения на пенсионирани полицаи и военни по реда на Кодекса на труда, с които МВР се опитва да преодолее недостига на униформени.

"След промените в Кодекса са социално осигуряване през 2015 г. е отпаднало изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, като се създаде възможност за хората, които са придобили право на пенсия, да се пенсионират, без да се изисква прекратяване на служебното или трудовото им правоотношение", обяснява още Радев.

От служителите с прекратени правоотношения през 2017 г. 728 са били със стаж до 5 години, 288 със стаж между 6 и 10 години, 214 са се задържали в МВР между 11 и 15 години и 852 са тези със стаж над 25 години. Прекратените години в системата на полицията са от значение за броя на заплати, които ще получат служителите след напускането й.

Една от реформите, която се опита да приема кабинетът, беше орязване на броя заплати, които се получават при напускане на системата, от 20 на 12. Впоследствие след полицейски протести МВР се отказа от тази промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
22
 
! Отговори
Милен преди 6 години
Да така може да проверите и в МО и там е същото дъртите *** стоят на заплата и пенсия и нищо не правят,но не дават и шанс на младите да се развиват.
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIrae 164верния отговор е "над мен е само господ". изречени от бивш главен прокурор.вярно там в Англия ви форматираха мозъчните клетки и не можеш да разбереш какво съм ти писал.
153
4
 
33
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Пенсионер съм от системата на МВР,бил съм на оперативна работа.Тогава имаше приемственост м/у поколенията.Сега ме срам да кажа къде съм работил.Системата е пропита от корупция,от долу до горе.На отговорни постове назначават послушници,некадърници,те правят дъщото надолу,а що е кадурно се мачка.Не виждам как и кога ще се изчисти и възроди системата,която да служу на хората-нейните данъкоплатци.
152
2
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 1Чел, чел и пак не дочел.Кое от, че съм пуснал хората по рано за да не стоят след 8 часа на работа не ти стана ясно?И не съм учил товарене на палта (ако някъде се учи). Завърших Бизнес Администрация в Кардиф Метрополитън (Англия).А на лудия от 154Съдейки по начина ти на мислене най вероятно според теб над Главния прокурор е някой рептил роден преди 500 мил. години в съзвездие Хакуна Матата, избил динозаврите, заживял в кухата земя и сега използва масони и илюминати. Май си от тия луди!
151
1
 
18
 
! Отговори
иван гешев преди 6 години
в добавка към коментара ми дали съмнаясно като пиша коментари по поводпенсионирането на служители в МВРКАК може човек да работи 20год. наеднобюро и след това да му дадат пенсия +20эаплати и да продължава още 20 год. даработи на бюрото.не мисля че е толковатрудно эа да си наясно с таэи дивотия..
150
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
До иван гешевНе оспорвам труда ти , но за да се пенсионираш в МВР ти трябват 27г. стаж и 53г. възраст! Сега ти разбра ли ме? Ако не, чети закона!
149
1
 
2
 
! Отговори
r166 преди 6 години
... "поредната реформа"...
148
1
 
11
 
! Отговори
иван гешев преди 6 години
към 1,эащо бе приятелю,какво трябва да ми е ясно.май на теб нещо не ти е ясно.на мен эа 18 години работа на полетос трактори и комбайни,в студ и пек идишайки пепеляк милата ми родина мидаде 185лв.пенсия.в Испания эа 15год.ми дадоха 600евро,та мисля че съмнаясно с нещата эа раэлика от теб..
147
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
До DiesIraeТи си си загасил огънчето на запалката!
146
2
 
4
 
! Отговори
r166 преди 6 години
Над 1100 назначени по трудово правоотношение - това са тези цивилни, които след поредната станаха т. н. "отвън". А на мястото на "пенсионерите", които основно са пак такива, кой ще започне със стартова около 600? За малък град може и да се излъже, но в големите...
145
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До DiesIraeПалта не съм товарил, но съм събирал хора в чували! Щом си учил да товариш палта, това ще правиш, а не да даваш "акъл" другите какво ще правят!
144
1
 
6
 
! Отговори
... Мен преди 6 години
Разчитам на добрата воля на Управляващите всичко да се оправи!!.
143
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До иван гешевКогато пишеш нещо , на ясно ли си?
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIrae 153аз знам, че не съм човек но това писание (абсолютна лъжа) просто не е за вярване. На таквиз гръмки слова съм се наслушал. и чакам отговора за Главния Прокурор.
141
7
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Това, че тези хора като видят да вали сняг почват да мислят как ще се приберат служителите им и дали ще е безаварийно по не разчистените ни пътища въпреки, че плащат данъци никои не го отчита нали?Това, че тези хора обикалят да търсят поръчки под дърво и камък само и само да намерят работа за служителите си и да не ги оставят без заплати никои не го отчита нали?Това, че вечер ти в 5 часа ставаш и хукваш с шапка на глава не означава, че истинския шеф 2 часа след като легне не мисли още за вас!
140
4
 
7
 
! Отговори
иван гешев преди 6 години
снае нема такава държава....живял и работил съм 19 години в Испания.последните 2 работих подръжкав комисариа на националната полиция.когато един полицай на 63 години сепенсионираше и аэ му каэах че в нашатастрана полицаите се пенсионират на40 години и 20 години стаж,той невярваше и ме попита ,но эащо каэват честраната ви е бедна щом пенсионираттака млади хора,иэплащат им 20 эаплатии след това могат да им плащат и повечеот 40 год.една нелоша пенсия при товас право на работа.
139
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До DiesIraeДобре, какво те интересува другите какво правят а ревеш? Това , че си учил не те прави повече "човек" от другите! Всяка една държава има нужда от хора с различни професии!Не съм страдалец и не се правя на такъв но не съм и ***!
138
2
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 1Да има много пишман шефове които им дадоха пари наготово и те сега се правят на баровци.Но има и такива които със собствен труд са направили нещо (има много такива фирми в България които са започнати от нищо). Това, че тези хора отиват 2 часа по рано за да обиколят всички работни места и да подготвят работата за всичките си служители, не се отчита нали? Това, че те си тръгват 2 часа след всички защото минават на всякъде да угасят и да проверят всичко ли е както трябва?
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeда не съм човек, работя в частия сектор, запознат съм добре как се нагаждат ДДС то, осигуровката ми я поема изцяло работодателя, заплата по банка т. н. и съм преживял едни процеци и съм го осмислил па ти само в главата е БКП. и ако разбереш кой е над главния прокурор (помощ от мен това го е казал един бивш главен прокурор) може би ще разбереш защо нещата в тази държава са такива каквито са.
136
6
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 1И като се правиш на толкова корав, хайде аз ще бягам с маркуча ( понеже съм отговорник по пожарна безопасност и съм потушавал пожар вече с твой колеги ) а ти ще разтовариш сам 1 ТИР с 5000 броя палта, ще оправиш документите и фактурите и след това ще се прибереш (след 8 часов работен ден, защото си пуснал хората си да не стоят и си останал сам). Не ви е само на вас трудно (ти например никога не си мислил за изплащане на заплати и за това, че 100 семейства чакат да си получат парите навреме)