Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?

При напускането на системата всеки от тях си тръгва с 20 заплати накуп
27 мар 2018 07:00,
218
Дупка за милиони: Полицаи на заплата пък пенсионери с пенсии!?
Снимка: архив, Булфото

Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани служители да продължават работата си в МВР, показва проверка на "Монитор".

Оказва се, че според законодателството служителите не са длъжни да информират работодателя си, респективно ръководството на вътрешното ведомство, след като са достигнали пенсионна възраст.

Така те започват да взимат както пенсия, така и заплата от МВР. Това задържало заети щатни бройки, които могат да се попълнят от по-млади хора и демотивирало останалите служителите, които очаквали някакво повишение.

"Правим всичко възможно, за да се отстранят тези проблеми. Разпоредил съм изготвянето на доклади и проектозакони, които трябва да са готови скоро. С тях ще можем да пенсионираме тези служители. Дори обмисляме и по-ранно пенсиониране. Има униформени, които вече не могат да вършат достойно работата си", обяснява пред изданието вътрешният министър Валентин Радев.

Според действащото в момента законодателство униформените могат да се пенсионират при навършването на 52 години и 10 месеца, или при стаж от 27 години.

"Правото на пенсия е субективно право и се упражнява по волята на неговия носител. При упражняване правото си на пенсия служителите на МВР не са задължени нито да уведомяват, нито да искат разрешение от орган по назначаването или ръководител на структура на министерството. По тази причина министерството не разполага с информация за броя на новоназначените служители, които са пенсионирани бивши служители на МВР", казва още силовият министър.

Опити за промяна на закона за държавния служител се правят от 2015 година и те касаят както пенсионираните полицаи, така и военните. Служителите са били назначени основно в цивилната администрация на двете министерства. Вече са правени няколко опита тези професионалисти да могат да се освобождават с едномесечно предизвестие. Особено след като са упражнили правото си на пенсия.

Друга справка в регистрите на НОИ и МВР показва, че в силовото ведомство за отминалата година са били назначени малко повече полицаи, отколкото са напуснали.

През 2017-а година са прекратени служебните отношения на 2082 полицаи. Назначените пък в МВР за същия период са 2842. От напусналите 145 са го направили поради пенсиониране.

От назначените пък 254-ма са държавни служители с висше образование, тези със средно са 747, а 577 са държавни служители - стажанти. Тези бройки на новопостъпили в системата на полицията са по Закона за МВР. Отделно от това по Закона за държавния служител са назначени 150 души.

Най-много са назначените на трудово правоотношение - 1114 души. При поредното изменение на Закона за МВР през ноември миналата година депутатите дадоха полицейски правомощия на назначените на трудово правоотношение в системата. При тях обикновено става дума за назначения на пенсионирани полицаи и военни по реда на Кодекса на труда, с които МВР се опитва да преодолее недостига на униформени.

"След промените в Кодекса са социално осигуряване през 2015 г. е отпаднало изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, като се създаде възможност за хората, които са придобили право на пенсия, да се пенсионират, без да се изисква прекратяване на служебното или трудовото им правоотношение", обяснява още Радев.

От служителите с прекратени правоотношения през 2017 г. 728 са били със стаж до 5 години, 288 със стаж между 6 и 10 години, 214 са се задържали в МВР между 11 и 15 години и 852 са тези със стаж над 25 години. Прекратените години в системата на полицията са от значение за броя на заплати, които ще получат служителите след напускането й.

Една от реформите, която се опита да приема кабинетът, беше орязване на броя заплати, които се получават при напускане на системата, от 20 на 12. Впоследствие след полицейски протести МВР се отказа от тази промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 11. Виж кой ти е писал и тогава си говори с него, мен къде ме намесваш?2. Да ми се правиш на страдалец, че видиш ли имал тежка физическа работа и видиш ли да го оплачем. Какво общо има това колко голям данъкоплатец си с това колко кила носиш. Като си искал да носиш това си учил това си работил, аз не искам да нося, затова съм учил друго и не нося. Но пак плащам в пъти по големи данъци - за разлика от теб мога да си ги сметна сам и за последните 7 години съм внесъл само 165200 лева
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селото е Невестино,мъжът е на 45 години,ударен от джипа на началника на Криминална полиция ! явно случаят се прикрива !
133
4
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 143Ти не си човек - от коментара ти става ясно, че си предрусал яко с наркотици и вече си гъба. Какви клякания какви глупости. Аз за какво му говоря той в кой свят си се рее и накрая пред него летящ слон. Не знам какво ви дават в МВР ама е крайно време да си смените дилъра. Аз ти давам конкретни примери, ти ми говориш общи приказки като див селянин.Ама нормално то вас ви избират с конкурс за ***.
132
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
До DiesIraeПисах, че съм пенсионер/не съм останал на служба и не работя!/. Като си такъв голям "данъкоплатец", идваш в Пловдив и ти уреждам едно упражнение с пожарникарите от която служба искаш, но имай предвид, че ще бягаш за норматив поне до 8-ми етаж с поне 40-50кг. плюс теглото ти!
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIrae 133ми накарий твоите приятели дето им клякаш и плащаш да им кажат на НАП и др, служби да видиш какво шати кажат ми имат "права на човека" оп същата доктрина през която се тормози нормалния б.ял човек под мотив правата на човека ( малцинства) дет ти казвам са изкомандвани от едни други ора на запад от София. и кой е над главния прокурор?и едва патрула отишъл на катастрофата след употреба на алкохол не взел проба с дрегер, но това другото за кръвната проба минава в правата на човека
130
1
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 133И след като и вие от полицията се оплаквате от корумпирани съдии и прокурори защо не хванахте нито 1 с подкуп? Не е ли това пак ваша работа? Да разследвате организирана престъпна група или мафията? Или за това пък са виновни марсианците и нямате летящи чинии с които да ги стигнете?Като не сте доволни от нещо защо не го промените, а ревете само за пари, та пари.Един път не ви чухме да ревете за ефективни присъди или заради корумпирани управници (а да вие ги пазите).
129
0
 
24
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
До 136 . Вижте -нямам нищо против това ,че се пенсионирате рано , че получавате 20 брутни заплати , О К . Но не искам след това да работите частен бизнес редом до мене и други колеги и да взимате и от нашия хляб. Вие си работихте , взимахге си заплата - аз не Ви пречих. Стигнахте до пенсия - ок имате право. Ами оставете ни сега ние да работим да си храним семействата и дай боже да стигнем до пенсия. А що се отнася до социалните придобивки на Запад - ние ВСИЧКИ сме далече от тях !!
128
2
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Тъй като вие се водите представящи данъкоплатците в съда (вие защитавате интереса на обществото (поне по документи трябва да е така)) ваше задължение е да се подготвите както трябва за делото и да убедите съда, че това лице което вие твърдите, че е извършител на дадено престъпление е виновно. А доказателства се изискват именно заради разделението на властта (а не както БКП смърт без присъда) и заради демократичния принцип -невинен до доказване на противното! Доказателствата са ваше задължение!
127
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Като се сметне колко е имуществото придобито по незаконен начин + неправомерно взети помощи (защото явно дохода им е над минималния) + да докажат произход на парите (което те няма да могат) = ето ти готово дело за данъчна измама и придобиване на имущество чрез незаконно придобити пари. Какво му е сложното? Или трябва и за това Господари на Ефира да ви го заснемат, че с готово обвинение пак да се *** в съда?Затова делата все ги губите, защото все някои друг ви ги подготвя.
126
3
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 133Друг пример - Кога за последно НАП и полицията са влезли в ромска махала и са започнали опис.Къща с мраморни лъвчета (на Кръстец 12 в гр. Русе има такава)+ Q7 2015г. +БМВ М5 2014 примерно и вътре опис на имущество. Там живеят да кажем 20 човека (4 пълнолетни на помощи) проста сметка - имущество (движимо и недвижимо) + пари за минимална издръжка =Х Приходи по документи УХ>У = скрити доходи или пари придобити по незаконен начин. При такива доказателства съда иска не иска ще отсъди.
125
2
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 133Прост пример за некадърността ви -В закона пише, че за причиняване на смърт при ПТП след употреба на алкохол присъдата е от толкова до толкова.Влиза делото в съда и полицията (КАТ, прокуратура) не представя алкохолна проба защото такава не е взета. На база на това съда отсъжда, че ПТП-то е причинено по невнимание и присъдата е в пъти по малка. Ето така когато вие не си вършите работата отваряте вратите за несвършена работа в съда.
124
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До БесенПич, за 32г.служба съм взел 20000лв..Поинтересувай се в ,САЩ, Гърция и Турция, какви са социалните придобивки! Никога не си си помислял, че може да посрещнеш НОВА ГОДИНА на горящ покрив при -25гр., нали? За това хората са казали, че има меди жило!Премахнете всичко и се самоспасявайте!
123
1
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 133Ти явно не знаеш какво е ДДС и как се изчислява.Нали ти сравняват постъпленията по банковата сметка с издадените фактури и на база на това ти се начислява ДДС.Освен това ти като продаваш нещо, то ти внасяш ДДС-то защото ти си го удържал на клиента си.А това, че има индивиди които се измъкват пак е във вашия резон - икономическа полиция не си е свършила работата.И това е проблем за мен защото държавата се чуди от къде да си запълни бюджета и вдига още и още данъците за нас коректните!
122
0
 
23
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Пълни неграмотници- патрулна служба,патрулен служител.Какъв "път",какви пет лева.По темата :абсолютно несправедливо е да се пенсионираш и да останеш на същата длъжност.Получаваш заплата и пенсия.Не е луд този,който.....,а този който му дава.Така е от няколко години.Всички служители отговарящи на условията за пенсиониране са вече пенсионери и на заплата.Даже някои си платиха за стаж образуванието.ТРЯБВА КАРДИНАЛНИ ПРОМЕНИ И ЧИСТКА!
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIrae 129и когато едни хора на които клякаш и им плащаш вадят прокуратура (знеш ли кой е над гл. прокурор) и следствие от МВР и го натикват в съдебната система и когато дори и цялата верига си свърши работата каточетем мотивите на съдиите ( и те пробити) и се маиш. Заплатите = 1500лв. това е типично стреляне във въздуха. с гръмми цифри.п.п. За ДДС да се върна то в края на всеки месец го нагаждате да има да плащате по малко, но никога реалните стойности.
120
5
 
12
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
Аааа - те си сетиха !!! А колко години вече пенсионирани полицаи , пожарникари и военни си взимат голямата пенсия и в същото време работят като таксита и ядат нашия хляб - на нас , които нямаме пенсии и разчитаме само на работата си !?! 20 брутни заплати вземат като се пенсионират - това са между 23 и 30 000 лева. Отделно нали пенсиите им ги плащаме НИЕ - в момента работещите с осигуровките си . И вечно протестират - все недоволни !!! А привилегиите които ползват когато са на работа -много са !!
119
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До DiesIraeПо твоята логика, докато работих като "частен охранител, полицията трябваше да ми върши работата ли?
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При мисълта ,че тези който ни пазят и осигуряват сигурност са един вид крадци от всички нас и всичко губи смисъл, няма държава !,,Закона го позволява",как звучи в устата на държавен служител !
117
4
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Не е работа на частния сектор да лови престъпниците, а на полицията.Не е работа на съдията да представя неоспорими доказателства, че лице Х е извършило престъпление У, а на полицията.Не е работа на съда да попълва грамотно документите от следствието и от огледа на престъплението, а на полицията и прокуратурата.Не е работа на данъкоплатеца да пази доказателства по течащи разследвания, а на полицията и прокуратурата.Все още чакам доводи от теб за добре свършена полицейска работа = 1500 лева
116
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименНе се ли пишеше "ПОЛИЦАИ"! Не че нещо, но когато имаш претенции към някой, трябва ти да си перфектен!