Хлябът на трапезата ни – достъпен, но пък със съмнително качество!

Толкова опасен ли е белият хляб или отровата е в дозата?
27 мар 2018 14:15, Боряна Павлова
34

3218 гледания   |  Още видео

"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза в студиото на "България сутрин" експертът по хранене Яна Данаилова.

Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая.

"Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания", категорична беше Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания.

"Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди", категоричен беше д-р Иванов в ефира на "България сутрин".

Биологът обаче беше категоричен и по друг въпрос: "Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители", каза той. По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.

Николай Кайджиев, който е собственик на пекарна само от няколко месеца пък каза, че е трябвало да се регистрира към Агенцията по храните и не знае как други търговци избягват това.

Кайджиев каза също, че вредата на глутена в хляба е мит, защото той вреди само на хора, които имат дефекти и заболявания в своята имунна система.


34
Още от Общество
Коне, измрели от глад... Пълна ампутация на човешки качества
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До бай Иван

До този извод стигнах с опити.
От 500 сава, ама... точно!

Остава да разуча каква е разликата между брашно 500 (става за баница), 650 - ок е за хляб, но 700 е отлично за домашен хляб.
Не ми се вярва да означават само размера на частичките до които е смляно зърното.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 200 грама брашно се прави 1 кило хляб. Всичко е химия и металургия.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хлябът и тестените изделия са Н1 причинител на рак на дебелото черво и кариеси.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И за това почнахте да измирате на по 40 години,ама кой виновен вие разбира се,за глупусти протестирате а за реалните проблеми си мълчите.
26
0
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 4 седмици
Като за начало ако ще ядете хляб търсете да е правен от брашно тип 700. Това е т.нар. хляб Добруджа. От това брашно се прави най-хубавия бял български хляб. От брашно тип 500 хляб става ама.... А ако не е даден типа брашно който е използван то по-добре не го яжте.
25
0
 
7
 
! Отговори
съвет преди 4 седмици
Минавайте филиите през тостер.
Поне става по-вкусен хляба.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди 89 г. С ъс селският хляб ако те халосам по тиквата си с комоцио , сегашния ако го направят кръгъл може да играеш баскетбол .
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Ми приятели

Значи като ще борим капитализма другари, ще трябва първо да проверим учебника какво е туй. Ако искаме да си купим качествен хляб другари, няма ли да се намери капиталист да ни го предложи да си го купим от него или всички са капиталисти колкото ние сме комунисти ?
22
0
 
18
 
! Отговори
niki преди 4 седмици
Вчера се зачетох ,в няколко етикета ,какво пише в тях. Общо взето и на десетте етикета пишеше едно и също. Само дето бяха етикети ,на различни видове храни. Де факто , лабораторните специалисти, са създали една консистенция от нишесте, киселина ,палмово масло ,стабилизатори и 5-6 Е-та ,която може имитира всеки хранителен продукт, като само се променят ароматизаторите.
21
0
 
20
 
! Отговори
Ми приятели преди 4 седмици
това е същността на капитализма - минимизиране на разходите и максимизиране на печалбата. Здравето на потребителя не е фактор - болниците са друга индустрия със собствена стратегия за печалба, където здравето отново не е фактор. Ами...капитализъм, сър.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сегашните хора са като сегашния хляб! На обем са по едри от предишните и три пъти по кухи и пухкави! Болна популация!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз не знам за толкова втелясал народ като нашия. На практика, особено от приемането ни в ЕС, ние ядем абсолютни отрови - мляко, сирене, кашкавал, месо, хляб, сладки изделия. Всичко е едно НИЩО. И народът си трае, мълчи и тъпее. Това ако е в друга държава, щяха да ги изметат с голямата метла. Ето защо сме били 500 години под робство, пълна незаинтересованост и егоизъм.
18
1
 
12
 
! Отговори
По-стар преди 4 седмици
Проблема е не в това дали е бял или черен а в зърното и НАБУХВАТЕЛИТЕ.Всеки по-възрастен човек знае разликата между ,,оня хляб " и днешният. Днешният е със същата големина и три пъти по -лек/Пухкав и с малък грамаж/.Хлябът по рано изсъхваше и чак тогава хващаше мухъл,а сега след петият ден става една розова-жълтеникава клисава маса.Имаше три вида хляб-но хляб.А сега има 300 вида /не че е лошо/но кой от какво е и с какво е един господ знае.В тостера някой въобще не се запича,от какво ли е?
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая е пълна патица! ВСЕКИ хляб може да доведе до покачване на кръвна захар и затлъстяване, ако е в прекомерни количества. Бива простотия експертна, бива, ма чак път толкова...
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 15

3АЩОТО НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ НЕЩО КАЧЕСТВЕНО И НЕ ЗНАЯТ РАЗЛИКАТА ЧАУШЕСКУ ГИ ДЪРЖЕШЕ В ПЪЛНА НЕМОТИЯ И МУХЛЯСЪЛ ХЛЯБ ДА ИМ ПРЕДЛОЖИ ЕС И НЕГО ЩЕ ИЗЯДАТ
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до 1

Как пък на Румъния не и пречи ЕС нито на икономиката, нито на армията не знам.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Разликата е в етикета /опаковката/! Като рекламата на онова кафе!
13
0
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 4 седмици
И хлябът като всички останали хранителни стоки в България - стоки са, ама колко са хранителни...
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То към каквото и да посегне човек, всичко е опасно, отделно, че и умишлено крият произход на суровини, с какво се обработват после готовите продукти, за да издържат...
11
0
 
26
 
! Отговори
saki преди 4 седмици
Почти всеки хляб от магазина е толкова мек и въздушен ,че мога да го стисна на топка и да си го прибера в джоба на дънките.