Хлябът на трапезата ни – достъпен, но пък със съмнително качество!

Толкова опасен ли е белият хляб или отровата е в дозата?
27 мар 2018 14:15,
34

"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза в студиото на "България сутрин" експертът по хранене Яна Данаилова.

Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая.

"Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания", категорична беше Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания.

"Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди", категоричен беше д-р Иванов в ефира на "България сутрин".

Биологът обаче беше категоричен и по друг въпрос: "Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители", каза той. По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.

Николай Кайджиев, който е собственик на пекарна само от няколко месеца пък каза, че е трябвало да се регистрира към Агенцията по храните и не знае как други търговци избягват това.

Кайджиев каза също, че вредата на глутена в хляба е мит, защото той вреди само на хора, които имат дефекти и заболявания в своята имунна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шарлопов не загина от хляба! И от кръвното не е! Даваха един руски филм - ,,Елена''.Господинът бизнесмен чак когато се тръшна в залата за фитнес и едно докторче скастри Елена, че е позволявала да взима секс стимуланти. А тя горката не знаеше.Знаеше само за кръвното.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен да намалите консумацията нищо не можете да направите! То да беше само хляба!Ще ви уморят без време бе ,ей-йййй! Предишните хора доживяват до старост и бавно гаснат като прегорели свещи! Вижте се какво става с вас - 50-60 годишните - Гледаш го як, охранен, корназ, върви наперено, задиря булките, а булките въртят палаво очи, младеят отвсякъде и изведнъж - бух главата в пода и финиш на 55!
8
0
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Точно този библейски логаритъм и народна притча са сбъркани напълно и тотално! Всъщност, тези, които нито орат, нито сеят, нито женат, мелят, месят и пекат са се съсредоточили до последната и най важна фаза на хлебния процес и при тези *** тя е и най качествена!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз, нали съм "проста", сама си правя квас и си меся хляб винаги, когато мога.Ирландците нямат(ха) равни в правенето на здравословен хляб.ОГРОМНО разнообразие - пшеница, ръж, овес, царевица... с квас, със сода ...Разни комбинации.
6
2
 
5
 
! Отговори
кралица FR преди 6 години
Като няма качествен хляб, яжте груй!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверяват само два пъти в годината, затова ядем и пием отрови.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако органите си вършеха работата, качеството на храни и напитки щеше да е ниво.
3
2
 
13
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Никой не е по голям от хляба ! Преди да стигне до масата се: 1.оре,2.сее,3.жъне,4.меле,5.меси,6.пече и накрая яде . А както във всичко, важна е дозата и мярката !!
2
8
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Вярно е! С този ЕС стигнахме най-дълбокото дъно до което сме стигали! Каква беше България, каква стана, дори нямаме оръжие и армия да се защитаваме!
1
7
 
27
 
! Отговори
A преди 6 години
Ще ядете квот' има, до там сте я докарали. хахаха с ЕС напред към гробищата. Хляб-менте, уранова вода и алкохол-менте, но пък винаги може да седнете във колата си втора употреба от ЕС и да пръскате навред чалга.