Комисията по досиетата: Юлия Кръстева - сътрудник на ДС

Тя е била вербувана пет години след като се мести в Париж
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 17:30, Вера К. Александрова
81
Комисията по досиетата: Юлия Кръстева - сътрудник на ДС
Снимка: архив "Булфото"

Известната писателка, философ и психоаналитик Юлия Кръстева е била сътрудник на Държавна сигурност. Това обяви официално Комисията по досиетата, която е направила проверка на Кръстева като част от редакционния екип на "Литературен вестник".

Комисията проверява собствениците, управителите, директорите и всички в ръководството на печатните издания.

Юлия Кръстева живее от 52 години в Париж, където заминава със стипендия от френското правителство. Тя е част от кръга на френските интелектуалци, работи с Роланд Барт, омъжена е за лидера на литературно-философската група "Тел кел" Филип Солерс.

Кръстева е професор в Парижкия университет Дени Дидро. Преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк, където е делила професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров.

Юлия Кръстева е офицер на Почетния легион, командир на Ордена за заслуги, носител на наградата Холберг.

Автор е на над 30 книги, преведи на десетки езици. Тя е доктор хонорис кауза на много университети, между които  и Софийския.

Според информацията, изнесена от Комисията по досиетата Юлия Кръстева е регистрирана като сътрудник през 1971 година, пет години след като се премества в Париж.

Тя е работила за Първо главно управление на Държавна сигурност, което е свързано с чуждестранното разузнаване.

Действала е като секретен сътрудник и е работила с псевдонима Сабина.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А На Бойко досието кога ще го покажат към е бил тоя селски тарикат
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
наистина и разгонихме фамилията на комунистическата България
75
11
 
13
 
! Отговори
158 преди 9 месеца
Няма друга държава дето така грозно да освети всичките си агенти. А всяка държава има такива! Но на нас ни се втълпи, че всички са били доносници.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Петър

Петре, ама ти не знаеш какво означава държава, та задаваш подобни въпроси?
73
5
 
20
 
! Отговори
Петър преди 9 месеца
КАКВО СТАВА? КЪДЕ ДРЕМЕ ПРОКУРАТУРАТА? РАЗГЛАСЯВАТ ТАЙНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И НИКОЙ НЕ ВЗИМА МЕРКИ!!! УТРЕ КОЙ ЩЕ РАБОТИ ЗА НАШЕТО РАЗУЗНАВАНЕ ЩОМ САМИ СИ ИЗДАВАМЕ АГЕНТИТЕ?!!!
72
5
 
24
 
! Отговори
Оле преди 9 месеца
Ние сме единствената държава, която доброволно огласява имената на своите агенти и разузнавачи...
71
3
 
15
 
! Отговори
ppetkova преди 9 месеца
До opetkov,ти колко души познаваш,които са учили или работили на запад,но са били принудени със заплахи да станат агенти?Посочи поне един човек,но с истински имена!От всезнайковци като теб в момента никой не иска да работи за България,след като пак такива като теб прОдадоха всичките ни служители на "братята" американци.Безумци!
70
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Напишете ми едно име, от сегашните ''политици''което да не е било агент на дс,естествено,твърдението ми се отнася ,за родените,преди 1971година.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички изявени "демократи" - седесари, десебари, дай-българи, безенесари, патриоти, ендесевари, герб-ерасти и прочие - от последните 29 години са същите като тая Юлия.
Няма изключения!
68
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на жената,работила е в полза на България!
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на времето дме имали агенти - повечето от тях хора с мозък
сегани управляват банкянски кратуни дето стават само за куриери на началниците си
титлите дето ги има не са и дадени от ДС нито жт КГБ
ами тогава да набедим всичките университети за филиали на ДС
може и да не е най-свястната - ама съм сигурен че я плюят неудачниците и некадърниците
66
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЧОВЕК СЛУЖИЛ НА РОДИНАТА СИ ! ПОКЛОН И УВАЖЕНИЕ !
65
3
 
16
 
! Отговори
1966 г.НРБ. преди 9 месеца
Многодобре си спомням атмосферата.НИКОЙ НИКОГА не може да замине да СЛЕДВА в западна "***" капиталистическа държава,а какво остава да СПЕЧЕЛИ СТИПЕНДИЯ там!Невъзможно е самото кандидатстване.Представяте,като че беше НОРМАЛНО? да се пътува и кандидатства в чужбина!Ако искаш да бъдещ заклеймен като "ВРАГ на НАРОДА",преследван с всички от семейството ти до 9-т0 коляно..
Такива случаи имаше само за деца,близки на ДС и висши партийци, които АВТОМАТИЧНО се обвързват да "работят" за соц.НРБ по "разр
64
15
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 месеца
Най-вероятно са намерили начин да я изнудват -някой неин близък е бил тормозен или заплашван и тя е капитулирала пред ченгетата.Никой високоинтелигентен човек няма да се съгласи да служи добоволно на *** които убиваха хората заради един виц и преследваха невинните им близки.Просто е разбрала че с тези зверове няма полезен ход.Друг е въпросът дали наистина им е сътрудничела. Да сътрудничи на човеконенавистническата пасмина е обида за хучанността.
63
9
 
31
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Браво,адмирации.Работила е за своята Родина.Правителства и строеве може да има всякакви ,но земята ,на която човек се ражда е една,за нея човек си жертва и живота
62
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ся: има два варианта. Първият-гордеела се ,че е служила на държавата и на закона. Ма тоя вариант издиша, ако беше така 1989 или 1990г. щеше да обяви на благодарния народ тази своя благородна мисъл.Нъцки-мълчи като плъх в брашно цели 29 години демокрация. Явно нещо не е за показване. Вторият-вършела е мерзки услуги на сатанинския режим срещу заплащане и приятелите и Ентелектуалци ще я овъргалят с катран и пера..Че и маоистка се писала по едно време-явно е била и по китайска линия...
61
17
 
26
 
! Отговори
Напалм Детов преди 9 месеца
Браво на Проф. Кръстева. Надявам се е служила на народната република по убеждение.

А за днешните безродници... дървета много... въже има за всички.
60
12
 
10
 
! Отговори
opetkov преди 9 месеца
До Американ Не те знам колко си американ, но изглежда не си живял по времето на т.н. соц. Всеки, който по някаква причина излизаше на запад индивидуално, беше шантажиран и беше правен насилствен опит да бъде вербуван. Само най-смелите и тези които не мислеха за кариерите си може би са отказали. Аз лично не познавам такива. Въпросната Юлия сигурно са я шантажирали чрез семейството и, така че не съдете строго без да знаете подробностите. Поне е сигурно, че не е донасяла за съседите си.
59
5
 
24
 
! Отговори
Smej преди 9 месеца
Кога ще научим и за сътрудничествата на Стефан Цанев, Радой Ралин,Валери Петров и т н. Всички са били на подпис в ДС. Но като ги пускат по лъжичка на година излиза, че може би имало и свестни. Хайде стига с този маскарад. Проверете творчессите съюзи по списък и ще разберете какви са нашите творци.
58
7
 
12
 
! Отговори
Урантий преди 9 месеца
Смениха се лицата,но репресивният апарат не беше сменен.Същите доносници,и същите квартални,продължават да ходят по къщите на хората и да заплашват с терор.Тая не е цвете за мирисане,също както Иван Зографски и още много други,които са избягали да перат крадените червени пари.Питайте и бащата на Илия Павлов за тази най-добре,на едно въже са скачали заедно.А и не само,заедно с още много други ,,успели'' българи зад граница по времето на комунизма.