Комисията по досиетата: Юлия Кръстева - сътрудник на ДС

Тя е била вербувана пет години след като се мести в Париж
Обновена: 28 мар 2018 10:01 | 27 мар 2018 17:30,
81
Комисията по досиетата: Юлия Кръстева - сътрудник на ДС
Снимка: архив "Булфото"

Известната писателка, философ и психоаналитик Юлия Кръстева е била сътрудник на Държавна сигурност. Това обяви официално Комисията по досиетата, която е направила проверка на Кръстева като част от редакционния екип на "Литературен вестник".

Комисията проверява собствениците, управителите, директорите и всички в ръководството на печатните издания.

Юлия Кръстева живее от 52 години в Париж, където заминава със стипендия от френското правителство. Тя е част от кръга на френските интелектуалци, работи с Роланд Барт, омъжена е за лидера на литературно-философската група "Тел кел" Филип Солерс.

Кръстева е професор в Парижкия университет Дени Дидро. Преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк, където е делила професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров.

Юлия Кръстева е офицер на Почетния легион, командир на Ордена за заслуги, носител на наградата Холберг.

Автор е на над 30 книги, преведи на десетки езици. Тя е доктор хонорис кауза на много университети, между които  и Софийския.

Според информацията, изнесена от Комисията по досиетата Юлия Кръстева е регистрирана като сътрудник през 1971 година, пет години след като се премества в Париж.

Тя е работила за Първо главно управление на Държавна сигурност, което е свързано с чуждестранното разузнаване.

Действала е като секретен сътрудник и е работила с псевдонима Сабина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
12
 
! Отговори
Smej преди 6 години
Тази алчна кариеристка плюе България колкото може. Тя е некадърен писател. Нямам дори желание да разбера каква наука владее. Червен ***, който сега ще каже, че всичко е лъжа и постановка.
55
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да служиш на цървулите и борците срещу мандраджиите е също толкова недостойно, колкото и да служиш в концлагер. Защо не се публикуват и досиетата на Петър Увалиев, Иван Станчов, Ценко Барев, за да видите как са служили големите Ентелектуалци и борци за демокрация на Каскетите...
54
6
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Така така.....Вместо да ги използува държавата-публикувайте имена и снимки наред....В зората на демокрацията пък, направо се предаваха на съответната държава папки с имена на агенти, действащи там от години. Защото, оказа се, че нямаме нито нужда от разузнаване, нито от армия и въоръжение.Имаме нужда само от полиция, която да контролира вътре в страната, да не скочи овчето стадо, и жандармерия-да поступа когото трябва и да пази "етническия мир".А ако нещо станенато ще ни пази, с или без кондом.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радикална феминистка и джендъристка Юлия Кръстева...Не я ли бъркаш с Джудит Бътлър?
52
3
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АнонименА бе това което пишеш е хубаво, ама ако кДС не беше ФИЛИАЛ НА КГБ!!?
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юлия Кръстева е пусната на Запад ,за да стане агент за влияние. Сигурен съм, че и самото ДС не е предполагала колко високо ще излети . Мнооооого ценен агент за ***.100 % от работата и се е заинтересувал и КГБ.Тая е давала сведения и на тях.Т.е е и техен агент.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юлия да и се публикуват томовете от досието и да видим каква патр работа е вършила.Също и хонорарите, макар че тя като комунистка зер е работила безплатно....
49
9
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Дори и по физиономията й си личи, че е била доносник. Може да е интелектуалец, ама с доносническа физиономия, а и с болна амбициозност, колкото и да е уж велика.
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ДОСИЕТО НА АГЕНТ БУДА КОГА?И на агент Иван и другите от шайката?
47
7
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ако, агентите, що плачете? Кога ядохте кифтетата не плакахте!
46
6
 
11
 
! Отговори
демократ преди 6 години
как ли спи .....навярно като литературен доносник има доста интересни творби за приятели и роднини.
45
6
 
10
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До правете разлика 41:Ай сиктир бе! Може да са били длъжни да дават отчет, ама от тях зависеше какво ще кажат. Освен това никой не беше _длъжен_ да става сътрудник - това си беше по собствен мерак.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според теорията на разузнаването 65% от информацията / и най-важната/ се получава от агентура, 30% от техника и 5% от явни източници. С тези досиета на разузнаването и контраразузнаването им вързаха ръцете за 20г. напред. Ако някой реши да им помага ще е за доста пари, които ние ще трябва да ги изкараме или от немай къде. И дали ще е честен с нас и до кога е голям въпрос.
43
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги ли е срам тази комисия по досиетата, когато трябва да ударят некои неудобен хоп излиза досие. Тази комисия е срам за България. Докога ще я има. Разбиха хиляди човешки съдби работили за Родината. Ха сега да намерят службите и полицията някой да им работи.
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасите разлика немогат да правятТе знаят къде им е ръчката с която ги лашкат от суджук на суджук
41
5
 
10
 
! Отговори
който има уши да чуе преди 6 години
Ние сме православна държава. За нас доносничеството не е християнско.
40
7
 
14
 
! Отговори
правете разлика преди 6 години
Тя не е от политическия 6-ти отдел с доносчиците,а от Външно разузнаване!Всички,които са били на запад са били ДЛЪЖНИ да дават отчет за действията си!Така е и с Божо Димитров,така е и с Петър Берон,и с много други!На запад това винаги се е знаело!Простотията на ДС-арите е уникална,и много случаи на техни действия ги има като примери в западните учебници!Друго е интересното,защо не извадят досието на Буда,а се занимават с тази жена!?
39
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво си мислите бе овце, че комунизмът си е отишъл ли ? НЕ Е, сега той е най-опасен и вреден в България, че го ръководят синовете и дъщерите на шумкарите и мазните доносници от времето когато го пишеха "развит социализъм" ! Кой е Боко-тиквата бе и коя е партията му знаете ли ? Кои са в НС, сещате ли се, всички до един са все родени за депутати синчета и дъщери на ***, научени за КРАДАТ и МАМЯТ, да ПРЕДАВАТ РОДИНА и НАРОД......няма да се усетите никога защото българинът е от мал'оумен ген..
38
2
 
9
 
! Отговори
резултат 30 на 30 преди 6 години
абе едни издали 30 книгидруги прочели 30 пъти първа страница от една книгатрети крали 30 гуми от УБО колата на баща сичетвърти нема- продадоха и българската аритметика
37
2
 
0
 
! Отговори
Eдин българин преди 6 години
До ШибиРиби : Брей, много си печен бе. Откъде ги знаеш тези неща. Практикувал ли си ги?