Коне, измрели от глад... Пълна ампутация на човешки качества

Темида погна собственика на животинките, грози го затвор до 3 г.
Обновена: 27 мар 2018 10:37 | 27 мар 2018 10:30, Александър Попов
87

Прокуратурата се захваща с тежкия случай на десетки измрели от глад коне в Осоговската планина. Оставените без грижи и подслон животни от техния собственик бяха открити от случайно преминаващи туристи. Притекли се на помощ доброволци пуснаха пък шокиращи кадри в социалните мрежи.

Още по темата

"Подобно безхаберно отношение към живо същество не може да бъде опавдано или защитено по абсолютно никакъв начин", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и собственик на кон Лияна Панделиева.

По думите ѝ примитивните породи коне нямат проблем да живеят навън при ниски температури, но тяхното оцеляване зависи от човека, подсигурявайки им храна.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на конна база Здравко Лесичков бе категоричен, че в случая става въпрос за "пълна ампутация на човешки качества".

"Картината е ужасяваща - представете си как тези животни треперещи от студ, гладни, започват да падат един по един в снега... Не мога да нарека "човек" някой, който получава субсидия за отглеждането им и ги оставя да умрат в планината. Мерки е трябвало да бъдат взети още през месец ноември със започването на зимния сезон. Изглежда обаче интерес за собственика са представлявали единствено парите", коментира още той.

Субсидиите са "ракът на обществото", смята експертът по политически PR Соня Момчилова, позовавайки се на думите на Бепе Грило, лидерът на италианското движение "Пет звезди".

"Това е най-развращаващият път за всяка икономика. За съжаление хората скъсахме връзката със земята, станахме бездушни. Не може да не обичаш животните и да нямаш отношение към тях, да обработваш пшеницата с отровни пестициди, забранени в цял свят, които правят хляба ни опасен за живота", подчерта Момчилова.

И тримата гости в студиото на Златимир Йочев и Лора Инджова бяха категорични, че собственикът на конете трябва да понесе съответното наказание и се надяват компетентните институции да се заемат със случая.

Вчера Прокуратурата се самосезира и започна бързо извършване на проверка. Бяха събрани достатъчни според Прокуратурата данни и започна досъдебно производство, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова.

"Разследването е стартирало, започнали са разпити на свидетели. Част от разследването ще бъде установяването на това налице ли е злоупотреба с европейски средства. За престъплението, за което сме започнали разследване, наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева. Разполагаме с данни, че лицето или лицата, които са осъществили това престъпление са имали задължение да отглеждат животните и са осъществявали дейност по полагане на грижи за тях. Според данните, които има Прокуратурата, за отглеждането на тези коне на собственика им е заплащана сравнително добра парична субсидия. Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние. Напълно възможно е екипите да не успеят да достигнат до тях, да се погрижат, да ги нахранят и да ги лекуват. Възможно е да има допълнителен отрицателен резултат", каза още Арнаудова.

Снимка: Булфото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
13
 
! Отговори
До Анонимен номер-13 преди 6 години
На това копеееле което е оставило конете ще му се върне тройно четворно някой ден, това е ясно. А на тебе копелее от коментар номер 13. Чети внимателно колкото възсрастните хорс по селата, толкова и конете по селата, са същества на Природата Земя! Голяма част от възрастните хора по селата се изхранват благодарение на тези прекрасни създания конете. От един кон на село никога няма да видиш лоша физиономия, но понеже на село от където си манталитетът е под всякаква критика и за това ще гледаш
53
0
 
14
 
! Отговори
Петър Пищалов преди 6 години
...Е собственик.250 000 лв е взел 2016180 000 лв е взел 2015за 2017 сега ги даватВ сайта на дфз.бг всеки може да провери срещу името му, какво е получил.Сигурно има и друга фирма...
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До didТарикатът се казва Шалапов,или нещо такова...Обясняваше,корко малко му били по 150 евро за кон.
51
0
 
13
 
! Отговори
did преди 6 години
Втори ден и никакви имена - ясно е, че това е партийна хранилка... Сега политика, на чието име се водят, търси бушон и на всички е ясно , какво ще направи разследването...
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На,ти горо ***",така българите много години ,са оставяли високо в старопланинския масив своите крави и бикове,да пасат на воля,но в оградени големи пасища,като са ги прибирали през зимата в селото.Този тарикат-престъпник,е решил да ползва тази практика,но в най-уродливият й и нехуманен вариант,за да получи субсидии от ес-фондовете.При това,лошо калкулиран.Следва да получи наказанието си.
49
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно си е за затвор тоя човек и обществено полезен труд до живот.Докато не изплати с най-тежкия труд субсидиите които е получил.
48
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До къде го докарахме с разни евроатлантически ценности, ***, гей права, феминизъм и защитници на природата и животните? Такава врява за бедстващи хора, убити хора, бездомни и гладуващи хора и какви ли още не в България (то май на всякъде) я няма. Толкова дълги статии една след друга, с доста информация, мнения, разследвания, загриженост няма да видим. Кучета ни яли. Малоумницu!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КюстендилецНЕ СЪМ ПРОЧЕЛ НИКЪДЕ ЗА ТОВА. ДАЙ ПОДРНОБНОСТИ
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За източване на евро пари, най малко право имат да говорят разните му там НПО-та.Кой проблем са разрешили до сега, че и този ще разрешат.Търсят по медиите някой случай за да се захванат и да ги покажат по медиите да си оправдаят еврат дето точат по програми.Има на 1000 НПО-та от които поне 300 са за защита на животните. А в същото време кучета пълно в градовете, ромите не грамотни и крадливи.А те си взимат паричките и се роят все повече.Кервана си върви, кучето си лае а те си богатеят яко...
45
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Не само затвор, ами и да върне парите. И то с лихви. Защото тези пари можеха да бъдат дадени на някой, който щеше да направи наистина нещо полезно.
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чудя се, какво да направя с голямата глутница кучета пред блока ни, които по цяла вечер лаят и се спускат по автомобилите, мотористите и велосипедистите.Звъняхме и на 112 и на общината и на кой ли не.Никаква реакция от никой.Та питам човеколюбивете защитници на животните какво да направим.Да ги тровим ли, да ги стреляме ли или да ходим с пръчки и да се молим да не нахапят някое дете или възрастен човек.Защо не ги събирате да си ги гледате, нали получавате пари за това.4 лапи, ЕКОРАВНОВЕСИЕ И ТН.
43
1
 
23
 
! Отговори
Кюстендилец преди 6 години
Подкрепям искането за съд и присъда за виновния,но по същото време в близко до Кюстендил село полицейски началник уби на пътя млад мъж !!! Обаче реакция на медиите няма ! Дали защото се отнася за полицейски началник ???
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес коне, утре хора, може ли по-голямо дъно да ударим? "Не сме народ, не сме народ, а ***!", казал го е поетът....
41
1
 
19
 
! Отговори
ДА преди 6 години
До ЗапознатАма тоя не е "коневъд"!Той лапка европара!Затова е така.И няма контрол!Да върне парите!
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А хората, които са му дали субсидия защо не са увонени и в затвора те как са го проверили ? Няма ли независи разследващи журналисти вече и тях ли унищожиха явно на МВР не може да се разчита за нищо. Но това е схема за източване на пари от европейският гражданин.
39
0
 
22
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Хаха-"затвор"!Колкото съдят и престъпните цветнокожи,я-условно,я,висяща!Щом е взел европари-накарайте го да ги върне!Всичките субсидии.Само като бръкнеш в джоба на някой ,го боли!С нашия съд и закони-плашите гаргите!
38
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега спасили 70 щъркела от измръзване.Това си е мечешка услуга.Тези птици няма да могат да изградят естествена защита за оцеляване в тежки зимни условия.Техните поколения също.И когато ги завари пак тежка зима, ще измрат много повече от колкото са спасени.Проблема на човечеството е, че се бърка в природата и мислейки си че и помага и пречи.Накрая ще я унищожи.
37
1
 
15
 
! Отговори
някой преди 6 години
тоя *** собственика да го вържат там на баира да седи като кон 2-3 месеца, в затвора ще го хранят, така че по-добре там горе да седи вързан
36
3
 
23
 
! Отговори
До нашев преди 6 години
Обясни ми какво общо има едното с другото, и защо винаги се излиза с един и същ аргумент!? След като имало хора в мизерия, защо се занимавали с щъркели, коне или кучета! Това са различни неща. Трябва да се помага на всички в беда. Това ни прави хора. Било на човек или животно. Или според теб хората които проявиха добротата да спасят измръзналите птици, и сега коне, не е трябвало да го правят, и да ги подминат защото видиш ли, в България има хора които са зле. Нищо общо няма едното с другото
35
4
 
29
 
! Отговори
Николай преди 6 години
До нашевТи колко старци нахрани и подслони? Опитът ми показва, че хората, които се грижат за животни, се грижат и за хора в нужда. Форумните плъхове обаче само се правят на умни.