Коне, измрели от глад... Пълна ампутация на човешки качества

Темида погна собственика на животинките, грози го затвор до 3 г.
Обновена: 27 мар 2018 10:37 | 27 мар 2018 10:30, Александър Попов
87

Прокуратурата се захваща с тежкия случай на десетки измрели от глад коне в Осоговската планина. Оставените без грижи и подслон животни от техния собственик бяха открити от случайно преминаващи туристи. Притекли се на помощ доброволци пуснаха пък шокиращи кадри в социалните мрежи.

Още по темата

"Подобно безхаберно отношение към живо същество не може да бъде опавдано или защитено по абсолютно никакъв начин", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и собственик на кон Лияна Панделиева.

По думите ѝ примитивните породи коне нямат проблем да живеят навън при ниски температури, но тяхното оцеляване зависи от човека, подсигурявайки им храна.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на конна база Здравко Лесичков бе категоричен, че в случая става въпрос за "пълна ампутация на човешки качества".

"Картината е ужасяваща - представете си как тези животни треперещи от студ, гладни, започват да падат един по един в снега... Не мога да нарека "човек" някой, който получава субсидия за отглеждането им и ги оставя да умрат в планината. Мерки е трябвало да бъдат взети още през месец ноември със започването на зимния сезон. Изглежда обаче интерес за собственика са представлявали единствено парите", коментира още той.

Субсидиите са "ракът на обществото", смята експертът по политически PR Соня Момчилова, позовавайки се на думите на Бепе Грило, лидерът на италианското движение "Пет звезди".

"Това е най-развращаващият път за всяка икономика. За съжаление хората скъсахме връзката със земята, станахме бездушни. Не може да не обичаш животните и да нямаш отношение към тях, да обработваш пшеницата с отровни пестициди, забранени в цял свят, които правят хляба ни опасен за живота", подчерта Момчилова.

И тримата гости в студиото на Златимир Йочев и Лора Инджова бяха категорични, че собственикът на конете трябва да понесе съответното наказание и се надяват компетентните институции да се заемат със случая.

Вчера Прокуратурата се самосезира и започна бързо извършване на проверка. Бяха събрани достатъчни според Прокуратурата данни и започна досъдебно производство, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова.

"Разследването е стартирало, започнали са разпити на свидетели. Част от разследването ще бъде установяването на това налице ли е злоупотреба с европейски средства. За престъплението, за което сме започнали разследване, наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева. Разполагаме с данни, че лицето или лицата, които са осъществили това престъпление са имали задължение да отглеждат животните и са осъществявали дейност по полагане на грижи за тях. Според данните, които има Прокуратурата, за отглеждането на тези коне на собственика им е заплащана сравнително добра парична субсидия. Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние. Напълно възможно е екипите да не успеят да достигнат до тях, да се погрижат, да ги нахранят и да ги лекуват. Възможно е да има допълнителен отрицателен резултат", каза още Арнаудова.

Снимка: Булфото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво сте се затормозили за няколко умрели коня, хората умират всеки ден а те.... .Да не говорим, че от памтивека конското си е деликатес.За свинските пържоли що не плачете бе или за пиленцата.Двулични сребролюбци. Тези коне са си полудиви животни и оцеляват толкова колкото и другите диви животни.Едни умират други издържат.Естествен подбор е това.Така се подобрява генна и породата.Не се бъркайте в божиите работи.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да обясним на една луда бабичка в нашият блок, че 50 котки на нейният етаж и апартамент зимата, са си тормоз за целият блок.Тя кълне, целува ги, храни ги , събира ги по контейнерите.А вонята е непоносима.Идват някакви деца от някъде и носят храна за котките и цял ден седят при нея.Ако ги изгониш със сила си лошият психар. И ти остава само да псуваш тихо и да си запушваш носа и да не си отваряш прозорците.А НПО-тата да богатеят от такива като тази луда бабичка.
32
16
 
3
 
! Отговори
До Тото преди 6 години
Суджуци ще има :) от конско става добър суджук.
31
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София хора живеят в студ и глад, за тях кой ще сигнализира и кой ще им помогне?
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То спрат ли евро парите и НПО-тата ще изчезнат.Така, че нека да има за всеки по нещо:)
29
0
 
28
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До ЕленаВсички,които имат и най-малко понятие от отглеждане на коне ще се съгласят с вас!Младите коне,които още не се впрягат пасат през лятото по пасбищата ,а тези които ги гледат си ги прибират през тежките зими.коневъдите по-скоро биха умрели с тях,но няма да ги остават на произвола на съдбата.
28
18
 
5
 
! Отговори
нашев преди 6 години
много хора у нас се занимават с неща дето не са им работа - велик рев за коне, кучета, щъркели и прочие, а кой ще се погрижи за умиращите от глад старци и бездомници или хората са по-маловажни от животните? нали има държавни служби на които затова им се плаща от нашите данъци, нека си вършат работата, ако не да дойдат други...а в конкретния случай който е давал субсидиите да си търси отговорите...
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До макеВъпросът е че има много хора прецакващи системата. Ако хората усвояват европроектите без да се опитват да мамят тази държава ще се управи.
26
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Виновният злодей трябва да бъде наказан най-жестоко!
25
0
 
25
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Според мене конете не са на това безхаберно същество,а на някой,който гълта парички от това.Тоя безхаберник е само бушончето.Ако бяха наистина негови щеше да спи с ттях на топло в някои обор зимата и да ги пази като зеницата на окото си.Моя баща и всички собственици на коне точно така правеха през тежките зими-събираха конете в един общ обор,след като ги приберат от пасищата и се редуваха да дежурят и пазят в тежките зими.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България масово парите от европроекти се използват, за да наъпърнят джобовете на бг предприемачите. На бг предприемача не му пука, че ще има глоба или че няма да развие програмата за която е кандидатствал. Той след това ще кандидатства за друга програма и така.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български предприемач
22
1
 
24
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Ако и този път всичко се замаскира както Гинки, Калинки и суджуци, май ще се налага да въвеждаме най-после Крумовите закони в нашата мила татковина...Явно човеци много не останаха, отношението е еднакво зле както към хората, така и към животните.Само *** се подпомагат по всякакви начини, нали електората си го пазят...
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ, и ? Трябва да измират по този ужасен начин ли ? Мислете ........ полезно е за мозъка.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой поглеждал ли е как изглежда един български пенсионер, от селата? ТъпакТочно тая безодговорност , липсата на морал,срив на човешките ценности доведе до масовата емиграция.Защото ако имаше честност на всяко ниво на обществото, хиляди щяха да си останат у домаЕ до това доведе пълненето на джоба
19
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви коне Ве?!Това са чисти катъри!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСамо за пари ли мислите бе хора !!! ЖАЛКА РАБОТА
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мила родна картинкаСелски бек, златни ланциДжип на староА в душата празно,голоОтврат
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тОЗИ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ ВСИЧКО КОеТО ИМА ТАКЪВ СТОИ ПО-ДОЛУ ОТ ВСЕКИ КОН И НЕ ТРЯбВА ДА СЕ НАРИЧА РАЗУМНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО КОЙ ГАРАНТИРА ЧЕ КАТО ИЗЛЕЗЕ НЯМА ДА УМОРИ ДРУГИ КОНЧЕТА ПИСНА ВСЯКАКВИ РЕЦИДИВИСТИ ДА С РАЗХОЖДАТ ПО УЛИЦИТЕ
15
1
 
20
 
! Отговори
маке преди 6 години
ами нагледен пример за български "бизнесмен" взимам 19600лв плащам глоба 3-4000лв чисто 15600 лв за нищоправене за чий ........ да плаща по 7-800 лв на месец некой да се грижи за конете в случая примери кат тоя дал господ