Коне, измрели от глад... Пълна ампутация на човешки качества

Темида погна собственика на животинките, грози го затвор до 3 г.
Обновена: 27 мар 2018 10:37 | 27 мар 2018 10:30, Александър Попов
87

Прокуратурата се захваща с тежкия случай на десетки измрели от глад коне в Осоговската планина. Оставените без грижи и подслон животни от техния собственик бяха открити от случайно преминаващи туристи. Притекли се на помощ доброволци пуснаха пък шокиращи кадри в социалните мрежи.

Още по темата

"Подобно безхаберно отношение към живо същество не може да бъде опавдано или защитено по абсолютно никакъв начин", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и собственик на кон Лияна Панделиева.

По думите ѝ примитивните породи коне нямат проблем да живеят навън при ниски температури, но тяхното оцеляване зависи от човека, подсигурявайки им храна.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на конна база Здравко Лесичков бе категоричен, че в случая става въпрос за "пълна ампутация на човешки качества".

"Картината е ужасяваща - представете си как тези животни треперещи от студ, гладни, започват да падат един по един в снега... Не мога да нарека "човек" някой, който получава субсидия за отглеждането им и ги оставя да умрат в планината. Мерки е трябвало да бъдат взети още през месец ноември със започването на зимния сезон. Изглежда обаче интерес за собственика са представлявали единствено парите", коментира още той.

Субсидиите са "ракът на обществото", смята експертът по политически PR Соня Момчилова, позовавайки се на думите на Бепе Грило, лидерът на италианското движение "Пет звезди".

"Това е най-развращаващият път за всяка икономика. За съжаление хората скъсахме връзката със земята, станахме бездушни. Не може да не обичаш животните и да нямаш отношение към тях, да обработваш пшеницата с отровни пестициди, забранени в цял свят, които правят хляба ни опасен за живота", подчерта Момчилова.

И тримата гости в студиото на Златимир Йочев и Лора Инджова бяха категорични, че собственикът на конете трябва да понесе съответното наказание и се надяват компетентните институции да се заемат със случая.

Вчера Прокуратурата се самосезира и започна бързо извършване на проверка. Бяха събрани достатъчни според Прокуратурата данни и започна досъдебно производство, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова.

"Разследването е стартирало, започнали са разпити на свидетели. Част от разследването ще бъде установяването на това налице ли е злоупотреба с европейски средства. За престъплението, за което сме започнали разследване, наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева. Разполагаме с данни, че лицето или лицата, които са осъществили това престъпление са имали задължение да отглеждат животните и са осъществявали дейност по полагане на грижи за тях. Според данните, които има Прокуратурата, за отглеждането на тези коне на собственика им е заплащана сравнително добра парична субсидия. Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние. Напълно възможно е екипите да не успеят да достигнат до тях, да се погрижат, да ги нахранят и да ги лекуват. Възможно е да има допълнителен отрицателен резултат", каза още Арнаудова.

Снимка: Булфото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти коне са излизали на пътя в подножието на Шипка? Ако го удариш 2000 лева няма да ти стигнат да си оправиш колата а коня едва ли има гражданска отговорност. От собственика ли да си търсиш парите?
13
1
 
33
 
! Отговори
404 преди 6 години
не знам кога точно оскотя тая нация, но знам колко много оскотя.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪД ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА БЕЗ НИКАКВА ПРОШКА ЗА ТАКЪВ !!!
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
залезът на човешката цивилизация вече е започнал, след моралния упадък чисто физически ще изчезнем
10
2
 
36
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Така, "грози" го от 1-3 години затвор, а ако си говорим честно в очите, "грози" го една условна присъдка с глоба и всичко по старому. Повръща ми се от скапаната ни държава и мутрите, които я управляват. Ако не бяхме управлявани от престъпници и имахме нормални закони, този чичка дали щеше да се отнесе така с животните ... не мисля. Дали го е страх от затвор... съмнения. И малките деца знаят, че ще получи условна и ще плати едни пари глоба и едни под масата на съответните магистрати. ОТВРАТ!!!
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези хитреци, които получават субсидии по този начин, използват много дупки в закона и някои хитринки, например да изтрият маркерите на ушите на животните. Така не може да се разбере кой е собственик и *** го гони. На теория тези хора е трудно да бъдат съдени, защото това е лично имущество. Но когато това имущество се превърне в обществен проблем, нещата придобиват друг оттенък и трябва да има наказани. Но наистина субсидиите лишават икономиката от основните й механизми за развитие.
8
0
 
29
 
! Отговори
Koljo преди 6 години
В Еленски балкан е същото.Вземат субсидиите и пускат овце и кози по цял ден да обикалят без контрол и да унищожават дворовете на хората.
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава българска работа. Обричаме на гладна смърт тези на чиито гърбове допълзяхме в Европа.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ тук ли политика - погледнете се на какво заприличахте - вие хора ли сте изобщо
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До The GhostДА БЪДЕ ОСТАВЕН КАТО ТЯХ - ГЛАДЕН, САМ В СТУДА МЕСЕЦИ НАРЕД. ТОВА, КОЕТО Е НАПРАВИЛ Е НЕЧОВЕШКО !!!
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е бизнес! Всеки е направил така, че неговите пари да не се загубят. То да не е само това. Всичко нали стана само евро проекти.Какво толкова. От 30 години бодри комсомолски секретари продават каквото могат и ето ти държавата.
3
14
 
6
 
! Отговори
Е, преди 6 години
чак пък " с особено висока обществена опасност"...
2
0
 
20
 
! Отговори
Georgiev преди 6 години
Накрая най-много да отнесе някоя глоба.
1
3
 
35
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Собственика да бъде осъден да възстанови парите в троен размер и да положи 5 години общественополезен труд, а не да лежи в затвор и да си почива