Коне, измрели от глад... Пълна ампутация на човешки качества

Темида погна собственика на животинките, грози го затвор до 3 г.
Обновена: 27 мар 2018 10:37 | 27 мар 2018 10:30, Александър Попов
87

Прокуратурата се захваща с тежкия случай на десетки измрели от глад коне в Осоговската планина. Оставените без грижи и подслон животни от техния собственик бяха открити от случайно преминаващи туристи. Притекли се на помощ доброволци пуснаха пък шокиращи кадри в социалните мрежи.

Още по темата

"Подобно безхаберно отношение към живо същество не може да бъде опавдано или защитено по абсолютно никакъв начин", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и собственик на кон Лияна Панделиева.

По думите ѝ примитивните породи коне нямат проблем да живеят навън при ниски температури, но тяхното оцеляване зависи от човека, подсигурявайки им храна.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на конна база Здравко Лесичков бе категоричен, че в случая става въпрос за "пълна ампутация на човешки качества".

"Картината е ужасяваща - представете си как тези животни треперещи от студ, гладни, започват да падат един по един в снега... Не мога да нарека "човек" някой, който получава субсидия за отглеждането им и ги оставя да умрат в планината. Мерки е трябвало да бъдат взети още през месец ноември със започването на зимния сезон. Изглежда обаче интерес за собственика са представлявали единствено парите", коментира още той.

Субсидиите са "ракът на обществото", смята експертът по политически PR Соня Момчилова, позовавайки се на думите на Бепе Грило, лидерът на италианското движение "Пет звезди".

"Това е най-развращаващият път за всяка икономика. За съжаление хората скъсахме връзката със земята, станахме бездушни. Не може да не обичаш животните и да нямаш отношение към тях, да обработваш пшеницата с отровни пестициди, забранени в цял свят, които правят хляба ни опасен за живота", подчерта Момчилова.

И тримата гости в студиото на Златимир Йочев и Лора Инджова бяха категорични, че собственикът на конете трябва да понесе съответното наказание и се надяват компетентните институции да се заемат със случая.

Вчера Прокуратурата се самосезира и започна бързо извършване на проверка. Бяха събрани достатъчни според Прокуратурата данни и започна досъдебно производство, заяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова.

"Разследването е стартирало, започнали са разпити на свидетели. Част от разследването ще бъде установяването на това налице ли е злоупотреба с европейски средства. За престъплението, за което сме започнали разследване, наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева. Разполагаме с данни, че лицето или лицата, които са осъществили това престъпление са имали задължение да отглеждат животните и са осъществявали дейност по полагане на грижи за тях. Според данните, които има Прокуратурата, за отглеждането на тези коне на собственика им е заплащана сравнително добра парична субсидия. Престъплението, което според нас е извършено, се отличава с особено висока обществена опасност. От кадрите в медиите сме свидетели, че е проявена жестокост към животните. Останалите живи са в сериозно и тежко здравословно състояние. Напълно възможно е екипите да не успеят да достигнат до тях, да се погрижат, да ги нахранят и да ги лекуват. Възможно е да има допълнителен отрицателен резултат", каза още Арнаудова.

Снимка: Булфото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме хора и нашето сърце и чувство за отговорност не може да са зависими от каквито и да са субсидии. Или си Човек, или си жалко л-йно. Милите кончета колко ли са страдали.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Субсидиите са метод на омързеливяне. Социалните помощи са ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ МЕТОД НА ОМЪРЗЕЛИВЯНЕ! Социалните помощи за хора, които са физически и умствено здрави и са способни да работят трябва да са в натура и то за определено време. Субсидиите от друга страна някак все се оказват в компании, които имат завидни, да не кажа чак рекордни печалби. Защо са им на тях тези субсидии, при положение, че има наистина добри фирми и предприемачи, на които им трябват малко средства, за да постигнат много?
72
0
 
8
 
! Отговори
Друга далавера преди 6 години
Друга далавера е с така наречените "ферми за Колорадски бръмбари"Вземат европейски субсидии за...АБСОЛЮТНО НИЩО.Нищо не произвеждат и не продават...ДОКОГА ЩЕ СЕ ТОЧАТ СУБСИДИИ?!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До трагедияЕ, хайде не се заигравай с тази трагедия. Тя какво общо има
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо за субсидиите - те са измислени, за да може държави като Франция да си връщат инвестицията в ЕС. Вместо това се ползват от държави като Полша и Холандия, да произвеждат по-евтини продукти, с които да заливат България. Домати от Холандия, WTF? А в България, те служат, за да може, политици и мутри, и дребни мошеници като този "производител" да точат евро-пари за НИЩО. Защото продукция няма, само врътки. Затова пък турски пари изкупуват българските ниви и събират субсидии щото могат.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в случая, забележете пак как БАБХ си прави пас. Ако беше да изземат кончетата, за да ги убият, щяха да са първи при тях. Но понеже те така или иначе ще си *** сами, пък и ще е лош пр сега да ги убият когато всички говорят за тях и се правят на луди.А те трябваше да сезират прокуратурата!Трябваше да са там за да вземат проби дали животните не са заразени с нещо.Трябваше да изготвят план как да ги спасят,а не доброволци да им носят храна.Тази държава е мъртва от вътре и се разлага пред очите ни
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно съм съгласна с това, че субсидиите са рак за обществото. По селата се разказват истории за това как едно стадо животни се разкарва из цяла България докато минат проверките. Ставаше въпрос за нечипирани. Говори се и как определени хора чрез поставени лица владеят хиляди декари из България и съответно взимат субсидиите от тях. Говори се как ливади се косят само преди проверка и после се зарязват до следващата. Това е развала! Не е това смисълът на земеделието. То трябва да ни храни!
67
0
 
12
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Прокуратурата да не се прави на шашава, ами да подгони тези дето дават субсидиите и ги делят с такива като този пишман животновъд. Това е масова практика. Ако този не го беше ударил съвсем през просото, доживотно щеше да получава пари за нищо
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека който е трябвало да се грижи за конете не е собственик а ги е събрал от стопани на конете. Той само отговарял за пасбищата за тях е взимал по 80 лв на декар. А за конете е трябвало да се грижат тези които са собственици и в същото време са му платили 10 000 евро но за какво един господ знае и стари баби.. Тя е една макята си трака у върбалака. Този е на някой човек от селянду-рските управници само са прибирали субсидиите и не са знаели за какво точно им ги дават.
65
0
 
17
 
! Отговори
да допълня преди 6 години
Бащата на този главанак е бивш служител на Агенция по храните в Кюстендил!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загиналите деца в Кемерово и тия коне имат едно общо - собственика на мола там е приятел на Путин, а тук приятел на Тиквата. Тоест това всичкото е резултата от симбиозата между мафията и политиката.
63
4
 
6
 
! Отговори
трагедия преди 6 години
Среди погибших при пожаре в Кемерове насчитали 41 ребенка ... а това как ще го характеризирате!?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До данъкоплачещ59 Когато така умират коне и магарета,умират и хората.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До данъкоплачещконьове - КОНЕ
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КюстендилецЕТО КАКВО ПРАВЯТ ПОЛИЦАИТЕ ПОНЯКОГА И ТО НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ. БЕЗ ДУМИ
59
0
 
8
 
! Отговори
Кюстендилец преди 6 години
До Анонименdo 48: Селото е Невестино,мъжът е на 45 години,ударен от джипа на началника на Криминална полиция ! Няма и да прочетеш,защото явно случаят се прикрива !
58
18
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Да ревете за конете значи да мразите лешоядите /в червената книга са/ орлите, мишеловите, лисиците, чакалите и вълците дето ги чакат и са гладни. Айде стига сополива инфантилност за "кончетата" те са част от природния кръговрат.Лъвчетата дето ги спасихте от Разград да не ядат мюсли и сирене тофу. Ядат пенсионирани магарета и коне.
57
0
 
28
 
! Отговори
продължение до 13 преди 6 години
Така е когато живеем в малка бедна и много корумпирана държава. Така че тук в БГ всички са сееляни. Това е положението. А за конете, които останаха живи. Аз вярвам че все пак има добри хора и с тяхна помощ те ще се спасят от този Ад който го породи един гладен селянин. Амин!
56
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Собственика на конете - като го гледам - май има психични отклонения- Трябва да има закон - да проверява такива животновъди - дали са нормални с -работещи мозъчни функции- и тогава да се дават европари- Защото скоро ще има и друг такъв случай на тарикатлък и безхаберие в нещастието на животните- Оставил ги в гората и готово- Те сами ще се гледат !!
55
2
 
10
 
! Отговори
До анонимен номер-13 преди 6 години
Та за това ще гледаш само кисело физиономии. Човече докато в България има хора точно като теб. Никога НЕМА СЕ ОПРАИМ. Възрастните хора в БГ все нямат пари, иначе дават по хилядарки на Ало измамниците. А тези по градовете, се възползват от младите хора и им взимат тлъсти наеми по квартирите. Изобщо не ми обяснявай че нямали пари. То в БГ вечно недоволни, вечно с претенции, ама такаа ще си е като имаме голямо самочувствие и се правим на многознайковци без покритие, така е като живеем в малка