Личният фалит по закона "Манолова" – в 3 варианта

Омбудсманът: В топ 4 сме по лоши кредити в ЕС!
22
Личният фалит по закона "Манолова" – в 3 варианта
Снимка: архив, Ройтерс

Закон за несъстоятелността или за личния фалит предлага омбудсманът Мая Манолова. България е последната държава в ЕС, в която няма такъв.

"Такъв закон е в интерес и на длъжника, и на кредитора, и на фиска на държавата - свръхзадлъжнялостта създава огромни проблеми и на икономиката, като генерира безкраен поток към сивия сектор и към Терминал 2", подчерта Манолова, която представи проекта си в сградата на Европейската комисия у нас.

Социален форсмажор - например болест или загуба на близък, може да доведе до това и добросъвестен човек да изпадне в положението на фалит, затова задлъжнялостта не е частен проблем, подчерта защитникът на народа.

35% от българите - 2 милиона и половина от населението, живее в тежки ограничения, обяви Манолова, цитирана от "24 часа".

Към края на 2017 г. по данни на Европейската комисия просрочените заеми у нас са за над 4,7 милиарда евро, сред които тези, по които не е плащано над 90 дни, възлизат на 3,4 милиарда евро. На 800 милиона лева възлизат необслужваните потребителски кредити.

По данни на БНБ от средата на 2017 г. кредитополучателите у нас са 2 330 000, които са изтеглили 4 991 000 заема. Тук дори не са включени дълговете към доставчици на обществени услуги.

Над 600 000 са необлужваните кредити на физически лица. Ние сме в топ 4 на страните от ЕС -12,1% от всички заеми в България са лоши, при средно 4,6% за ЕС, обяви омбудсманът на републиката.

Справедливо споделяне на тежестта чрез частично погасяване на задължения, справедливо обезщетяване на кредитора, създаването на втори шанс за длъжника, принцип на добросъвестност - това са основните принципи в документа "Манолова".

Според изготвения от нея закон в процедурата по личен фалит ще се минава през съдебна процедура в окръжен съд. Тя ще е бърза, прозрачна, неоскъпена и колективна - една спрямо дълга към всички кредитори. От нея ще се възползват лица, живели поне 6 месеца у нас.

Тази своеобразна уседналост се въвежда, за да се предотврати "туризмът" на банкрута. Така преди години граждани от Германия отскачали да си изчистят кредитното досие при по-либералната процедура във Великобритания.

Специалната защита на закона ще се дава само на добросъвестни длъжници - активно търсещи работа, неосъждани заради липса на надеждност или укриване на средства, подчерта Манолова. Размерът на дълга, за да се стартира процедурата, е закован на поне 5 минимални работни заплати.

Информацията за длъжниците и производството ще се качва в регистър към Търговския, като този нов регистър ще играе и ролята на призовка към кредитора, когато той не може да бъде открит.

3 различни процедури според ситуацията на длъжника залага проектът. Първата ще е за лица с доход над несеквестируемия. В този случай за период между 3 и 5 г. ще трябва да се платят поне 50% от задълженията. Вторият случай ще е с ликвидация (разпродаване) на имущество, без несеквестируемото, а третият ще се задейства при липсата на каквито и да било доходи и имущество.

При такава длъжникът ще трябва 10 г. да уведомява съда при постъпващи доходи, за да се стартира една от горните 2 процедури, след което съдът ще постановява опрощаване, ако той е бил добросъвестен.

Със старта на производствата, в които ще участва синдик, се спират висящите задължения и начисляването на лихви.

Експертите предлагат оздравителен план и пакет последващи мерки като несеквестируем минимум, запазване на единствено жилище и доходи в размер на минималната заплата, преструктуриране на задълженията с презумпция, че длъжникът ще укрепне финансово, ограничение за ползване на нов кредит за период от 3 до 7 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
credit преди 4 години
Добър ден всички, които четат публикацията ни онлайн, потвърждавам получаването наелектронна поща. Благодаря, че отговорихте на моята реклама. На първо място, нека се представяза вас съм UniCrediteФинансова компания По отношение на електронната поща,ние сме готови да предложим заеми на членове на обществото на 2% годишнобез чекове и черен списък с кредити. Издаваме кредит,което е в рамките на £ 5,000.00 до40 000 000,00 паунда от Италия. ние предоставяме безплатни заеми, защото азстрахуваха се от Бог и заемодателят не може да поема шансове само на заинтересовано лицеТря
22
0
 
0
 
! Отговори
Вили преди 4 години
Редно е Мая Манолова да каже кой ще плаща сметките на длъжници те, а това ще бъдат добросъвестните платци които ще плащат високи лихви, и ниските лихви по депозитите.
21
0
 
0
 
! Отговори
Нефалирал преди 6 години
Имам чуството, че тук влизат само такива да плюят и хейтват, които разбират от всичко. Няма добра новина за тях и на всичко намират кусур. Наздраве!
20
0
 
0
 
! Отговори
Нефалирал преди 6 години
Наследяването на дълговете също ще се реши. Бащата бил доктор и имал дългове теглени за оборудване на клиника. Внезапно починал. Или не се разбират от години. Децата на разбират от медицина и не могат или не искат да управляват клиника. Идват описват, разпродават и приключва. Сега всички трябва да се откажат от наследство. Ами съпругата какво да прави? Семейно жилище и т.н.?
19
0
 
0
 
! Отговори
Нефалирал преди 6 години
Лош закон е по-добър от никакъв. Сега ЧСИ идват и ти взимат всичко и продължаваш да дължиш доживот. Това ще се спре. От друга страна, за да не фалира всеки недобросъвестно, след това се наблюдава от съда и ако случайно се появят пари си плащаш дълговете. Така е някъде по средата. Не си мотивиран да фалираш, но ако си в крайна нижда не е смъртоносно.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи аз съм фалирал един път, но десет години ще трябва да си стоя фалирал, иначе все пак ще трябва да плащам. Има логика нали?!
17
4
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Добре защо за пореден път трябва да търсим топлата вода?10 години да се влачи и тн.Толкова ли е сложно?Фалираш - изземва ти се всичкото имущество което не е свързано с оцеляването ти (трябва да ти остане поне 1 жилище, обзавеждане за него и тн.) 2 години ти се взима цялата заплата над определена сума (минимално нужното за живот в страната - 700 лева) И накрая на втората година колкото си върнал толкова - край, след това 3 години нямаш право да теглиш кредит и приключва. Няма размотаване.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банките трябва да искат по голямо покритие за даване на заем . Трябва да се гарантира с недвижима собственост , а не както е в момента
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"При такава длъжникът ще трябва 10 г. да уведомява съда при постъпващи доходи"А в съда всички искания ще се обработват автоматично от изкуствен интелект.Как ще сработи това като съдилищата и сега са заринати от бумащина? Пак по-добре с някакъв закон отколкото никакъв де.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една банка, за да я докара до ЧСИ, значи се е нас*ала с тоя кредит и той е бил абсолютно грешен и за двете страни. Е какво има да се продължава да се изтисква лимона, да се върти и да се усуква как да продължава да се дебне този с "едната риза на гърба". Не сива, тъмно-черна икономика ше има!Абсолютната давност е решетнието - при това безплатно! ти ако не можеш за 5-6 години да събереш тия пари, значи изолбщо си дал куц заем. Носи си загубата тогава!
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато заемът е без покритие да има абсолютна давност и да няма право да се вземат единствен апартамент и социален минимум(конституционно право). Ако е бил обезпечен, се взема обезпечението и дотам,не се търсят разлики и т.н. "Лихварите" с лъскави офиси да се озъптят и да си връзват гащите преди да раздават пари наляво надясно. И задължително финансова грамотност след 8-ми клас за поне 3-4 години. Научаваме менделеевата таблица наизуст, ама една лихва и последиците от нея не можем да сметнем.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фалирал, по-фалирал, най-фалирал
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая си попадна на мястото. Трябва сериозна обществена подкрепа на инициаитивите и. Важен е законът на личния фалит, и не само за гражданите, но и за икономиката, а и за "кредитните институции" да се вкарат в правия път.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧимиАко Манолова успее да прекара такъв закон, в което обаче се съмнявам, това ще е първият сериозен удар по банковото лоби в Бугаристан...никакъв удар не е върху лихварите. това е закон, спуснат от тях и отново лаботи за тях!
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вариантите на Манолова са безумие и фактически отново, чрез скрита форма безкрайната спирала длъжник се върти.Значи той няма доходи, но ше води дела и като му се появат пари, ще му се стартира отново цяла схема. Това е убийство! Който е дал съзнателно кредит, за който е знаел, че е физически невъзвращаем - да си носи загубата! За кредити с обезпечение - залога покрива дълга, и точка!"Абсолютната давност" за всякакъв вид кредити е единственото и справедливото и безплатно решение!
8
2
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Аз съм фалирал, откак Бойко дойде на власт през 2009-та. Още тогава ми кръцна, просто за кеф и по негово усмотрение, 40% от дължимите суми. Без никакви обяснения, просто си решава и реже, сиреч краде.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е взел кредити, изхарчил парите, и сега нищо не дължи - то така е лесно, не се ли викаше на това - кредитен милионер? Аз не съм взимал кредити, харча, колкото печеля, излиза, че отново са прецакани тези, които спазват закона... крадеш - не те съдят, взимаш кредити - не връщаш, а работещите - нека си плащат данъците !!!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сичко Мики Мауз ... засичаме след 5г. в пъти по зле а иначе лакардия да има :))))) смех
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как няма да сме, като се раздават срещу лична карта без никакви доходи.
4
5
 
26
 
! Отговори
Чими преди 6 години
Ако Манолова успее да прекара такъв закон, в което обаче се съмнявам, това ще е първият сериозен удар по банковото лоби в Бугаристан. Такъв закон няма, защото гадните банки искат роби, при това потомствени. Нямам никакви кредити, но гадното арменче Хампръцкумян яко ме дразни, гадното неолибералче...