Личният фалит по закона "Манолова" – в 3 варианта

Омбудсманът: В топ 4 сме по лоши кредити в ЕС!
22
Личният фалит по закона "Манолова" – в 3 варианта
Снимка: архив, Ройтерс

Закон за несъстоятелността или за личния фалит предлага омбудсманът Мая Манолова. България е последната държава в ЕС, в която няма такъв.

"Такъв закон е в интерес и на длъжника, и на кредитора, и на фиска на държавата - свръхзадлъжнялостта създава огромни проблеми и на икономиката, като генерира безкраен поток към сивия сектор и към Терминал 2", подчерта Манолова, която представи проекта си в сградата на Европейската комисия у нас.

Социален форсмажор - например болест или загуба на близък, може да доведе до това и добросъвестен човек да изпадне в положението на фалит, затова задлъжнялостта не е частен проблем, подчерта защитникът на народа.

35% от българите - 2 милиона и половина от населението, живее в тежки ограничения, обяви Манолова, цитирана от "24 часа".

Към края на 2017 г. по данни на Европейската комисия просрочените заеми у нас са за над 4,7 милиарда евро, сред които тези, по които не е плащано над 90 дни, възлизат на 3,4 милиарда евро. На 800 милиона лева възлизат необслужваните потребителски кредити.

По данни на БНБ от средата на 2017 г. кредитополучателите у нас са 2 330 000, които са изтеглили 4 991 000 заема. Тук дори не са включени дълговете към доставчици на обществени услуги.

Над 600 000 са необлужваните кредити на физически лица. Ние сме в топ 4 на страните от ЕС -12,1% от всички заеми в България са лоши, при средно 4,6% за ЕС, обяви омбудсманът на републиката.

Справедливо споделяне на тежестта чрез частично погасяване на задължения, справедливо обезщетяване на кредитора, създаването на втори шанс за длъжника, принцип на добросъвестност - това са основните принципи в документа "Манолова".

Според изготвения от нея закон в процедурата по личен фалит ще се минава през съдебна процедура в окръжен съд. Тя ще е бърза, прозрачна, неоскъпена и колективна - една спрямо дълга към всички кредитори. От нея ще се възползват лица, живели поне 6 месеца у нас.

Тази своеобразна уседналост се въвежда, за да се предотврати "туризмът" на банкрута. Така преди години граждани от Германия отскачали да си изчистят кредитното досие при по-либералната процедура във Великобритания.

Специалната защита на закона ще се дава само на добросъвестни длъжници - активно търсещи работа, неосъждани заради липса на надеждност или укриване на средства, подчерта Манолова. Размерът на дълга, за да се стартира процедурата, е закован на поне 5 минимални работни заплати.

Информацията за длъжниците и производството ще се качва в регистър към Търговския, като този нов регистър ще играе и ролята на призовка към кредитора, когато той не може да бъде открит.

3 различни процедури според ситуацията на длъжника залага проектът. Първата ще е за лица с доход над несеквестируемия. В този случай за период между 3 и 5 г. ще трябва да се платят поне 50% от задълженията. Вторият случай ще е с ликвидация (разпродаване) на имущество, без несеквестируемото, а третият ще се задейства при липсата на каквито и да било доходи и имущество.

При такава длъжникът ще трябва 10 г. да уведомява съда при постъпващи доходи, за да се стартира една от горните 2 процедури, след което съдът ще постановява опрощаване, ако той е бил добросъвестен.

Със старта на производствата, в които ще участва синдик, се спират висящите задължения и начисляването на лихви.

Експертите предлагат оздравителен план и пакет последващи мерки като несеквестируем минимум, запазване на единствено жилище и доходи в размер на минималната заплата, преструктуриране на задълженията с презумпция, че длъжникът ще укрепне финансово, ограничение за ползване на нов кредит за период от 3 до 7 г.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Нефалирал преди 1 година
Имам чуството, че тук влизат само такива да плюят и хейтват, които разбират от всичко. Няма добра новина за тях и на всичко намират кусур. Наздраве!
20
0
 
0
 
! Отговори
Нефалирал преди 1 година
Наследяването на дълговете също ще се реши. Бащата бил доктор и имал дългове теглени за оборудване на клиника. Внезапно починал. Или не се разбират от години. Децата на разбират от медицина и не могат или не искат да управляват клиника. Идват описват, разпродават и приключва. Сега всички трябва да се откажат от наследство. Ами съпругата какво да прави? Семейно жилище и т.н.?
19
0
 
0
 
! Отговори
Нефалирал преди 1 година
Лош закон е по-добър от никакъв. Сега ЧСИ идват и ти взимат всичко и продължаваш да дължиш доживот. Това ще се спре. От друга страна, за да не фалира всеки недобросъвестно, след това се наблюдава от съда и ако “случайно” се появят пари си плащаш дълговете. Така е някъде по средата. Не си мотивиран да фалираш, но ако си в крайна нижда не е смъртоносно.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи аз съм фалирал един път, но десет години ще трябва да си стоя фалирал, иначе все пак ще трябва да плащам. Има логика нали?!
17
4
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Добре защо за пореден път трябва да търсим топлата вода?
10 години да се влачи и тн.
Толкова ли е сложно?
Фалираш - изземва ти се всичкото имущество което не е свързано с оцеляването ти (трябва да ти остане поне 1 жилище, обзавеждане за него и тн.) 2 години ти се взима цялата заплата над определена сума (минимално нужното за живот в страната - 700 лева) И накрая на втората година колкото си върнал толкова - край, след това 3 години нямаш право да теглиш кредит и приключва. Няма размотаване.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките трябва да искат по голямо покритие за даване на заем . Трябва да се гарантира с недвижима собственост , а не както е в момента
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"При такава длъжникът ще трябва 10 г. да уведомява съда при постъпващи доходи"

А в съда всички искания ще се обработват автоматично от изкуствен интелект.
Как ще сработи това като съдилищата и сега са заринати от бумащина? Пак по-добре с някакъв закон отколкото никакъв де.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една банка, за да я докара до ЧСИ, значи се е нас*ала с тоя кредит и той е бил абсолютно грешен и за двете страни. Е какво има да се продължава да се изтисква лимона, да се върти и да се усуква как да продължава да се дебне този с "едната риза на гърба".
Не сива, тъмно-черна икономика ше има!

Абсолютната давност е решетнието - при това безплатно! ти ако не можеш за 5-6 години да събереш тия пари, значи изолбщо си дал куц заем. Носи си загубата тогава!
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато заемът е без покритие да има абсолютна давност и да няма право да се вземат единствен апартамент и социален минимум(конституционно право).
Ако е бил обезпечен, се взема обезпечението и дотам,не се търсят разлики и т.н. "Лихварите" с лъскави офиси да се озъптят и да си връзват гащите преди да раздават пари наляво надясно.
И задължително финансова грамотност след 8-ми клас за поне 3-4 години. Научаваме менделеевата таблица наизуст, ама една лихва и последиците от нея не можем да сметнем.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фалирал, по-фалирал, най-фалирал
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая си попадна на мястото. Трябва сериозна обществена подкрепа на инициаитивите и. Важен е законът на личния фалит, и не само за гражданите, но и за икономиката, а и за "кредитните институции" да се вкарат в правия път.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чими
Ако Манолова успее да прекара такъв закон, в което обаче се съмнявам, това ще е първият сериозен удар по банковото лоби в Бугаристан.
..

никакъв удар не е върху лихварите. това е закон, спуснат от тях и отново лаботи за тях!
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вариантите на Манолова са безумие и фактически отново, чрез скрита форма безкрайната спирала длъжник се върти.
Значи той няма доходи, но ше води дела и като му се появат пари, ще му се стартира отново цяла схема. Това е убийство! Който е дал съзнателно кредит, за който е знаел, че е физически невъзвращаем - да си носи загубата! За кредити с обезпечение - залога покрива дълга, и точка!

"Абсолютната давност" за всякакъв вид кредити е единственото и справедливото и безплатно решение!
8
2
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Аз съм фалирал, откак Бойко дойде на власт през 2009-та. Още тогава ми кръцна, просто за кеф и по негово усмотрение, 40% от дължимите суми. Без никакви обяснения, просто си решава и реже, сиреч краде.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е взел кредити, изхарчил парите, и сега нищо не дължи - то така е лесно, не се ли викаше на това - кредитен милионер? Аз не съм взимал кредити, харча, колкото печеля, излиза, че отново са прецакани тези, които спазват закона... крадеш - не те съдят, взимаш кредити - не връщаш, а работещите - нека си плащат данъците !!!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сичко Мики Мауз ... засичаме след 5г. в пъти по зле а иначе лакардия да има :))))) смех
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как няма да сме, като се раздават срещу лична карта без никакви доходи.
4
5
 
26
 
! Отговори
Чими преди 1 година
Ако Манолова успее да прекара такъв закон, в което обаче се съмнявам, това ще е първият сериозен удар по банковото лоби в Бугаристан. Такъв закон няма, защото гадните банки искат роби, при това потомствени. Нямам никакви кредити, но гадното арменче Хампръцкумян яко ме дразни, гадното неолибералче...
3
1
 
8
 
! Отговори
3M преди 1 година
До sdf
Това е целта, да ти се втълпи такова чувство. Всички *** за това работят - да ни втълпяват ПРАВИЛНИТЕ мисли, според тоз дето им плаща.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не ни говорете за справедливост и закони без съдебна реформа.
Трябва да се лекуват причините ,а не последствията. БГ не е правова държава за какви закони ни говорите.