Всеки хотел и кръчма - със собствен уникален номер!

Създават единна класификация на туристическите обекти
8
Всеки хотел и кръчма - със собствен уникален номер!
Снимка: архив, Ройтерс

Всяко място за настаняване и заведение за хранене и развлечение ще има свой собствен уникален номер. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от министерството.

Чрез него ще се извърши единна класификация на туристическите обекти, ще спомогне по-доброто функциониране на Единната система за туристическа информация и ще бъдат елиминирани възможностите за дублажи с еднакви имена на обекти, каза Ангелкова при откриване на първото заседание на Обществения съвет към министъра на туризма.

В него влизат представители на туристическия бранш, на научните среди и на организациите в туризма. На първото заседание на съвета присъстваха близо 60 души.

Идентификационният номер за обектите ще бъде въведен чрез промени в Закона за туризма, които се подготвят в момента. В него ще бъдат включени и текстове, свързани с определяне на статута на националните курорти, каза министър Ангелкова. По думите й регламентацията ще спомогне за решаване на проблемите с финансирането, благоустрояването и поддържането и управлението на туристическата инфраструктура в тях.

Тя заяви, че ще продължат засилените проверки на работата на туроператорите и туристическите агенти. Затова е важно министерството да има повече правомощия в последващия административен контрол. Това може да стане със създаване на инспекторат към министерството, за да могат да се правят своевременни проверки на обектите, без да се чакат сигнали едва когато ситуацията стане нетърпима, уточни министърът.

Контролът за спазване правата на потребителите и в бъдеще ще продължи да се извършва от Комисията за защита на потребителите.

Промените в Закона за туризма ще бъдат публикувани на официалната страница на министерството до 2 седмици. След това проектозаконът ще подлежи на едномесечно обществено обсъждане, в този период всички заинтересовани страни ще могат да изпращат мнения и предложения.

Планира се вече да няма специално условие за кубатура на стаите в четиризвездните и петзвездните хотели, остават правилата за определена големина на помещенията, но като квадратура, стана ясно по време на съвета. Възможно е да отпадне и задължението да има непременно климатик в стаите на планинските хотели, вероятно  ще може висококатегорийните хотели да избират дали да имат бюро за обмяна на валута или не, обясниха експертите от Министерството на туризма.

Промените обаче ще бъдат обсъдени с бранша. Представителите му ще имат възможност да посочат текстове, които сега не работят и трябва да бъдат променени. За мен обаче на първо място е важно качеството на туристическия продукт. Така че при преоценка на досегашните изисквания ще останат тези, които гарантират доброто обслужване на клиента, каза Ангелкова.

Тя допълни, че се работи активно за пряка връзка между бизнеса и образованието, наемането на работници от трети страни е изход, но само временно решение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БУЛСТАТ отдавна е заменен с ЕИК ( единен индетификационен код), който излиза на всеки касов бон заедно с името на фирмата, които са задължителен реквизит на задължително издавани при плащане на услугата. Те са това, което г-жа Министъра се мъчи да имитира за новост. Собственикът, който стои за фирмата се намира чрез справка в Търговския регистър по ЕИК , взет от същия бон след като сте платили усугата, стоката. Законът за храните забранява продажба на домашни?!? приготвени млеко и пр. храни, без
6
1
 
2
 
! Отговори
Персонал преди 6 години
Ами то и без това всеки един си има свой номер от типа на яденето е прясно а е от един месец,правим ви отстъпка а има уловка,мляко от магазина а се предлага за домашно,сладко от магазина а се предлага за домашно и т.н.списъка е дълъг и хората вярват,имаме готвено днес,а то е от две седмици.
5
0
 
3
 
! Отговори
Спиро преди 6 години
За какви пари става въпрос? Колко ще бъдат усвоени и колко похабени?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как да разберем името НА СОБСТВЕНИКА?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Категоризацията на всеки хотел е с персонален номер, колко "уникални" номера ще имат хотелите и заведенията?? Поредното имитиране на дейност, за което ще се събират пари.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и сега си имат уникален номер - Булстат
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой е нужен тоя номер *** овчо, който иска сам се вписва в глобалната мрежа и излизаш на картата във целия свят ти си звеното между *** и Дарвин.