Хем II качество, хем по-скъпа – храната тук и храната там!

Проблемът съществува от 20 г., отчете евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев
28 мар 2018 17:15,
74
Хем II качество, хем по-скъпа – храната тук и храната там!
Снимка: Pixabay

Храната и напитките в Източна Европа често не само е с по-лошо качество, но и по-скъпа спрямо храната в Западна Европа, призна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той и колегата му Андрей Новаков са внесли в Европейската комисия предложение за нова програма, която да въведе минимални единни стандарти за качеството на храната в Европа.

Още по темата

Програмата е на стойност 300 000 евро. С тези средства те предлагат да се направят изследвания и тестове, които да докажат, че е възможно да се въведат единни стандарти и това да не доведе до закриване на работни места в Европа.

"Проблемът съществува от повече от 20 години. Има огромна разлика в храните в Източна Европа и Западна Европа", каза още Радев и заключи, че става дума за недопустима дискриминация.

Радев съобщи, че до средата на лятото трябва да има яснота дали предложението ще бъде прието.

В края на 2017-а европроучване доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. Разликите са както в цената, така и в качеството.

Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия.

Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.

Ощетени от ниското качество са най-вече консуматорите в Полша Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватска, България, Румъния и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BG GBЕми да бъдем СОЛИДАРНИ все пак кралските поданици и гражданите на други "БЕЛИ" държави имат ЧОВЕШКИ ПРАВА.А пък нас,нас кучета ни яли.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато българина обикаля магазините да намери нещо по ефтино а не нещо по качествено така ще е. Магазинерите не са толкова глупави ако им вървят качествени стоки такива ще зареждат.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - скъпа е, защото е вносна. А по същата причина е и по - некачествена. Всичко свързано с храна, идващо от западна европа е по - некачествено,понеже е въпрос на далавера. Тяхна практика е да изхвърлят продуктите, непокриващи тамошните стандарти, заради които могат да бъдат съдени в родината си, на нашия пазар.
60
0
 
10
 
! Отговори
БС преди 6 години
До АнонименДокато има пазар на *** в БГ и хората ги купуват, винаги ще има някой да ги внася от други държави. Говоря за добър пазар на ***, коли, храни и т.н.
59
1
 
8
 
! Отговори
ВС преди 6 години
До ???Не говори глупости, бананите са една от най-евтините храни в света.Хванете се и произведете нещо качествено в БГ, не се хвърляйте само на ниско качествените вносни продукти.
58
4
 
8
 
! Отговори
БС преди 6 години
До hm...Да, това показва, че Българските производители не могат да произвеждат качествена храна. За съжаление.
57
3
 
10
 
! Отговори
??? преди 6 години
Какво недоволствате?! Нали за банани подрипвахте и ревяхте като .... по площадите след 1989-та година. Ето, имате ги бананите - по-скъпо храни и с по-ниско качество. Каквото поискахте, това и получихте. Лошото е, че покрай вас на всички ни натресоха лошите храни и високите цени.
56
1
 
9
 
! Отговори
Яицеглав преди 6 години
Имам обосновано предположение , че И зад тази конспира се крие Путин. Ха ХаЯдем *** на западна европа , само защото БЕЗродните производители ни хранят с още по-големи ***.
55
2
 
8
 
! Отговори
hm... преди 6 години
На който му е скъпо или некачествено - да почне да произвежда... защо да се купуват немски стоки?
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Е как тогава ще се прецакваме? Няма да се спи!
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте демокрация,почнахте да измирате по на 40 години.
52
6
 
1
 
! Отговори
и тва ви е много преди 6 години
бре хора, как си представяте тая работа, технологично храните не могат да са еднакви в западна и източна европа! Германия например произвежда всичко, БГ всичко внася, и за да стигне месото /например/ от испания или от майната си до бг и да запази качествата си, съвсем естествено са обработва допълнително, което променя вкуса и се отразява на цената на същото! това и ба'а пена ше ти го каже! тва се отнася за повечето от продуктите! кво само плямпате! вместо да целувате ръка, само плюете! племе
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 До Шумен В Петрич при Тошковото време имахме кристално чиста вода, сега при демокрацията - чер.нилка.
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА какво ви пречи да въведете единен български стандарт за храни и да се придържате към него? Ние не можем да контролираме ЕС, но можем да контролираме България и български продукти.
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КонстатиращЗатова пък има господа проверяващи, които ходят по селски пазари и глобяват бабички, продаващи сладко от смокини без касов апарат и сертификат за качество.
48
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи ден гледах брошурата на Лидл за Германия - шоколад Ritter Sport - 0.55 евра = 1,10 лева. В БГ брошура - 1,79 същият! Масло Kerrygold - 250 gr. 2 евро - 4 лв., същото тук - 5,60. Дори emag имат по-хубави неща и с по-големи отстъпки за Румъния, отколкото при нас, но не така драстични, както Лидл. Някой от Лидл може ли да обясни защо аджеба, не само качеството е по-лошо, ами и шоколадът примерно е с 70 ст. по-скъп? ще кажете - може и без шоколад, ама не е само той, то май със всичко е така
47
2
 
17
 
! Отговори
1337 преди 6 години
и според доклада на ООН и този на ЦРУ, България е номер 3 по смъртност на планетата, т.е. пред редица места, къзето се води война!! мислете, офциъ, защо мислите *** като мухи и сте толкова боли? дали има връзка?!
46
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ хората за 10 лв си вземат 1мляко, 1 хляб, 6 яйца , 1 салам Хората в другите преуспели държави вземат за 10 евро х2 ;)Да е жива и здрава Българската държава и тея прошляци дето я оправл
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда никога не сте пазарували в немски супермаркет за да говорим за качество. И къде е по добре
44
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да кажат нещо за *** които нашите производители бълват за тяхното качество, няма.Нашата храна дето в магазините не е бокл,ук нали, много е качествена сякаш.Салами без месо със всякакви *** вътре,сирене,кашкавал и масло без мляко,във всичко палмово масло,даже в бирата четох че слагали,оцветители и много разредена сярна киселина.А кажете нещо хубаво българско имаме ли?