Из архивите: Живак в мозъка, в косата... Отровен ли е Георги Димитров?

Журналистката Алексения Димитрова пред Bulgaria ON AIR
28 мар 2018 13:00, Анисия Иванова
220

15778 гледания   |  Още видео

Във вихъра на нашумелия дипломатически скандал, свързан с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, българската история за смъртта на комунистическия и държавен ръководител Георги Димитров все още няма завършек.

Отровен ли е бил той? Ако не, то как се е появило високото съдържание на живак в мозъка и косата му?

"Инициирахме разследването през 1999 година. Събрах експерти и учени, които взеха проби от мозъка и косата на Димитров. Те откриха 25 пъти над нормата съдържание на живак в тях. За мен най-любопитното беше, че учените се разделиха в мненията си и то при такива категорични доказателства", разказа журналистът от в-к "24 часа" Алексения Димитрова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR я подчерта, че свръхдозата живак е факт, но как тя е попаднала там не може да се докаже, особено 70 години по-късно.

Оказва се, че кичур от косата и мозъкът на Димитров са съхранявани от доц. Петър Гълъбов, син на патоанатома проф. Георги Гълъбов, който се е грижил за балсамираното тяло на Димитров в мавзолея в центъра на София.

Журналистката инициира разследване. Пробите от косата на Димитров са анализирани в 3 института и трите проби показали няколко пъти завишена норма на живак, при които възникват съмнения за отравяне.

Окончателните резултати от изследването на мозъка са готови през април 2000 г. Те също надминават и най-смелите очаквания – свръхдозата живак в различни участъци на мозъка се оказа от 5 до 25 пъти над допустимите норми и обичайната доза за нормални обменни процеси в човешкия организъм.

“Шокиран съм от количеството живак, което намерих. Работя от 1978 г., но такова количество не съм срещал в нито един случай”, заявява по-късно д-р Христо Борисов от Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология.

"Тези дози са токсични и могат да причинят увреждане в човешкия организъм. Те не са могли да проникнат при балсамацията и съхраняването на тялото на Димитров", са категорични експертите, които извършваха изследването.

Трима независими експерти по съдебна медицина и токсикология – проф. д-р Александър Монов, проф. д-р Стойчо Раданов и проф. д-р Георги Цеков, твърдят, че:

-  "наличното повишено количество живак в изследваните трупни материали е проникнало в организма на покойника преди смъртта";

– "установените количества живак в изследваните трупни материали са токсични и могат да причинят увреждане в човешкия организъм”;

– "Те са прониквали в организма продължително време или многократно...

– "Такова проникване е възможно да се осъществи с течни и други храни, които съдържат в малки дози органични съединения на живака или при многократно или продължително вдишване на живачни пари, намиращи се в малка концентрация във въздуха”.

Според учените повишеното количество живак можело да се получи и при инжектиране в организма на живачни диуретични препарати. Някои болни в миналото били лекувани с инжекции “Новорит”, които съдържат живак.

По спомените на личните лекари на Димитров – проф. Ташо Ташев и проф. Ангел Симеонов, Вождът страдал от диабет и от напреднало заболяване на черния дроб. Това се потвърдило и от двама съветски професори, които настояли лечението да продължи в Москва.

През април 1999 г. в "24 часа" се обажда анонимен читател. Представя се за бивш полковник от Държавна сигурност. Казва, че съмненията за отравянето на Димитров са основателни, разказва журналистката.

Съмненията около смъртта на Димитров узнал преди много години от своя началник. Седмица след това обаче получил указания да ги забрави.

Човекът обяснил, че един ден началникът го извикал в кабинета си и под сурдинка му казал, че по оперативна линия са получени сведения, че има нещо съмнително около смъртта на Георги Димитров.

Наредил му да се заеме със случая: “Онемях. Само се осмелих да попитам къде да търся истината. Той дълго мълча. Престраших се да прекъсна мълчанието му: “Германия?” Мълчанието му стана още по-тежко, а после съвсем тихо каза: “Не, Москва”. Тонът му бе такъв, сякаш бях длъжен да се досетя. На мен обаче ми дойде като гръм от ясно небе”, разказва полковникът.

След седмица началникът го извикал повторно и объркано, но с тон, нетърпящ възражения, му заповядал да забрави предишния разговор. Затова оперативният работник млъкнал за няколко десетилетия.

Мълчал, защото преди години подписал декларация, че няма да прави публично достояние сведения и данни, станали му известни по служба. Въпреки това решил да се обади, защото вече бил на 78 години, началникът му бил покойник и ако не каже, каквото знае, някой можело да почне да спекулира с истината.

Бившият офицер разказал, че началникът му получил сведения и имал съмнения, че върху Димитров е въздействано с живак в санаториума край Москва. Там на Димитров бил предоставен кабинет с бюро от масивно дърво.

Началникът му подозирал, че в едно от чекмеджетата било монтирано двойно дъно, в което бил поставен живак. Понеже Димитров боледувал от астма, вдишването на живачните пари можело да умори здрав човек, камо ли болен. Според него обаче следи от такава операция едва ли са били оставени...

Каквато и да е истината за смъртта на Георги Димитров, тя е важна за историята и за поколенията, за да не се изкушаваме в идеологически залитания и да не приемаме научените, готови формули за миналото ни. 


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
0
 
! Отговори
bolbov преди 1 година
Димитров е трябвало да стане президент на бъдещата федерация.През 1973 г.при посещение в Бейрут като моряк на ПК Георги Димитров името на този велик българин произнесено от нас ни спаси живота.Така,че вижте вашето положение и тогава пишете. комунист и най уважавания по света човек от България.
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто стриктно се изпълни имунизационен календар. Какво толкова се чудите.
170
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Цар Борис трети, също е отровен от Русия, Людмила Живкова и много други.
169
6
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 1 година
Най-големи предатели са драгалевския и президентът с големите зъби,които се хвалеха,че първи признали Македония,а гърците защищават националните си интереси и още не са я признали и може би никога няма да я признаят.
168
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немците са набедили Димитров, но все пак са го оправдали на процес. Англичаните набеждават Русия, но даже не им трябва и процес. Англичаните надминават Хитлер по беззаконие. Добре че споменахте за Димитров.
167
2
 
2
 
! Отговори
вярно преди 1 година
Другарят Г Димитров няма абасалиюДнъ нищо общо с Гинка от Пазарджик!
166
0
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
До 191 Най велик бил,а последните години когато истаната почва да лъсва все повече се казва ,тотален пияница ,но не това за мен е толкова важно ,но най лошото ,че апсолютен предате с признаването на македонска нация ,по голямо предателство здраве му кажи
165
2
 
15
 
! Отговори
през1948 преди 1 година
Г.Димитров пътува със съветски самолет за Москва на "консултации.Още в самолета е почерпен с чай( не се знае какво съдържа).Върнат е мъртъв,но не веднага.Другарите от СССР неса харесвали ВЕЧЕ,че пие доста( може би е разбрал"каква я мислехме, каква стан..") и да се унищожи един свидетел на мнгото терористични действия в България под ръководството на Сталин.
Защо МОсква държи АРХИВИТЕ НИ? И не ги дава? Възрастните още около 50-те години на 20в. разказваха за "руския чай" на Димитров. Не е тайна, а
164
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левски е предаден от График Натиев, Ботев е застрелян от руски шпионин-преоблечен като черкез, цар Борис -отровен с лютеница, Георги Димитров-с живак, Кенеди и той отровен с боб, индианците избити от ЧК, както и динозаврите. Факт!
163
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Георги Димитров е най-великият българин в новата история, най-прочутият. Първият противопоставил се на фашизма. Великан. Днес джуджетата, издигнали се благодарение на чуждите олигарси и тайни служби, ровят под паметниците му. Нек.рофили сър.
162
8
 
6
 
! Отговори
цирк преди 1 година
Дали някоя кукумявка няма да излезе пред тв екрана и да каже че според изследванията на куршума с който е убит Христо Ботев се указал руски. Трябва да изгонят някой руски дипломат и се търси за какво да се хванат нашите управници. Но няма, няма, под вола теле няма.
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Kostadin - Костадин4о , пиле шарено ,не се хвърляй в дълбоки води ,ако не можеш да плуваш .
160
1
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
Ваксиниран ще да е бил.
159
2
 
1
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Бих посъветвал търсещите истината за смъртта на Г.Димитров да разгледат и една друга версия.Кой е заинтересован ТУКА в България Димитров(международен авторитет) да си замине по-бързо и кой би използвал изживяла времето си отрова(живак)?Кой е тоя про*стак?Ами вижте кой го наследява-неговия зет Вълко Червенков!Това,разбира се не изключва другата версия,а може и да я допълва.
Общо взето никой не обича старите авторитети и все гледат да ги изтласкат в последна глуха!Не само у нас,навсякъде по света!
158
2
 
10
 
! Отговори
има още преди 1 година
Людмила Живкова също е отровена от " братушките "!
157
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Царското семейство е разположен разстреляно в Екатебинбуг от местните власти/не са били болшевики, а усили,/ защото белите са напреднали за да го освободят. Той не е първият руски цар , убит от народа. Цар Николай 'll е бил мразен от народа за войната и милионите жертви - в интерес на Франция и Великобритания.
156
2
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
накрая всички българоизменици и советски граждани свършват като Димитров и Луканов
155
8
 
5
 
! Отговори
Kostadin преди 1 година
До Анонимен

Интересно ми е, къде видя окупация в Крим. Медиите ви пълнят главите с пропаганда и вие им вярвате. Виж и другата гледна точка, има толкова много източници на информация от където можеш да си направиш обективна преценка на събитията в Крим. На първо място е важно мнението на гражданите там, които са 95% руско население. Не знам дали ти е известно, но Крим си е изконна руска територия, подарена на Украйна от Никита Хрушчов по съветско време.
154
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Георги Димитров е най-великият българин. Градове, села, училища, улици, носят името му по всички континенти. Тук некви корумпирани пигмеи го коментират. Скрийте се смешници, излагате ни пред чужденците!
153
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До Right
Убийството на царското семейство от болшевиките има много стара предистория!Още на Виенския конгрес Ротшилд(участващ в незнайно качество) се скарва с руския император(поддръжник на християнските ценности и противник на еврейските финансови машинации) и в прав текст му заявява,че ще унищожи династията му,дори след поколения.Което се случва 100г по-късно-евреинът Ленин,застанал начело на Русия изпълнява волята на спонсорите си-Романови са заличени от корен.