От 2009 до днес – 7000 бебета родени ин витро у нас

От 3924 заявления за първи, втори и трети опит са одобрени 3876
26
От 2009 до днес – 7000 бебета родени ин витро у нас
Снимка: БТА

906 българчета са се родили през 2017 г. след процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция.

Миналата седмица годишните награди на фондация "Искам бебе" – "Ангели на благодарността" бяха връчени в кулоарите на парламента, а днес представители на фондацията наградиха и премиера Бойко Борисов. На Борисов и министрите в началото на заседанието на правителството "гостува" и бебе.

През 2018 г. Министерският съвет увеличи бюджета на Центъра с 9 млн. лв. и той вече е 20 млн. лв. Финансират се и ин витро процедури при двойки, при които единият партньор има доказано генетично заболяване или балансирана хромозомна мутация. Ще се поема и финансиране на асистирана репродукция при онкоболни жени до 35 години.

Близо 7000 бебета са се родили вследствие на работата на Центъра за асистирана репродукция от 2009 г. до днес. Кандидатствали са 41 хил. двойки.

Сроковете за одобрение за финансиране на ин витро процедура са съкратени наполовина, тоест на 5-6 месеца в края на 2017 г., като се очаква да се съкратят още.

През миналата година са разгледани 3924 заявления за първи, втори и трети опит, като са одобрени 3876. За дейността по асистирана репродукция през 2017 г. към здравни заведения са изплатени близо 14 млн. лв.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В клиниките всичко е на конвейер, многократно по-скъпи лекарства от съседните ни държави.Никаква информация защо не е успешна процедурата и хиляди разбити и съсипани хора, чакащи и молещи се да имат деца. Машини за пари, без котрол.
22
0
 
3
 
! Отговори
Да вдигнат заплатите преди 8 месеца
Тогава хората ще създават семейства преди да са навършили 30 г. и по тази причина ще намалеят поне със 70% двойките, които имат репродуктивни проблеми.
Нека да се помага на онези, които наистина имат някакъв вроден дефект.
Но да не се правим, че не знаем, че повечето от образованите,умни и отговорни хора, ако останат в България, късно създават семейства поради финансови причини. И се оказва, че вече е трудно да се забременее.
Да не говорим пък за младите, които отиват в чужбина и там раждат деца
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната фалшива новина.
В заглавието пише: От 2009 до днес – 7000 бебета родени ин витро у нас
Ако се прочете съдържанието, там няма такова нещо, там пише: Близо 7000 бебета са се родили вследствие на работата на Центъра за асистирана репродукция от 2009 г. до днес. Кандидатствали са 41 хил. двойки.
Колко са родените ин витро, никой не казва. Освен този Център има и други начини да се роди дете ин витро. Едва ли тези 34 хиляди, на които са отказали ин витро, са стояли със скръстени ръце.
20
0
 
3
 
! Отговори
Ужас! преди 8 месеца
До Анонимен 18

Минавали ли сте през процедурите и условията на процеса ин-витро? Не твърдя, че няма злоупотреби! Има и то много! Има модерни клиники, които за всичко, не само за ин-витро, гледат на пациентите като на подвижни портфейли! Но има и много клиники в които работи персонал 25 часа в денонощието за да постигне резултат в този сложен механизъм и да успее! Знам го от личен опит, знам, че и държавата не дофинансира много изследвания и медикаменти за тези процедури, но няма пълно щастие!
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Децата, родени ин витро, не са нормални деца, защото в природата от хиляди сперматозоиди един успява и това е най-добрият. Тези деца са по-тъпи и имат генетични проблеми. Най-старото ин витро бебе няма и 40 години. Колко ще е продължителността на живота им?Не знаем какво ще стане с еволюцията. Играем си на Господ.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ужас!
Тези пари отиват за клиники, доктори, доствчици на апаратури и консумативи с многократно завишени цени, за многобройни "опити" и в крайна сметка за прекрасни дечица. Никой не мисли че е проблем да се раждат дечицата.., проблема е че за сметка на изстрадали майки и угнетени бащи, очакващи рожбата си, определени хора източват пари, скрити зад най-святото за човека. Това е гнусотията
17
3
 
7
 
! Отговори
1234 преди 8 месеца
Най-голямата индустрия са инвитро процедурите!Няма успешен опит преди 3-тия,защо ли?Препоръчва се и на хората без доказани физиологични проблеми,дълга сложна скъпоструваща процедура.Играят си с психиката на хората и наистина е голяма болка опит,след опит,неадекватно лечение ,липса на психологическа помощ и отчаяние на хората искащи да имат рожби.7 000 са нищо на фона на желаещите да шмат деца и кокво прави държавата.....?
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква е тази цифра 7000 ? Може да бъде 70 000 без Тиквата .
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 2040 г. ще сме 3 000 000 ! Този/Онзи/Бай много ,ама много помага .
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите очакваха страната ни да се развива и усъвършенства , народа забогатява и множи , като член на ЕС ! Но сгрешиха ! Икономиката , според всички знаещи , направи страхотен ръст 1999- 2008 г. И си докарахме СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ за феодал. Съсипа държавата ни . На дъното сме. С какво да се гордеем ??????!!!!!!
13
4
 
6
 
! Отговори
Морски преди 8 месеца
От 2009г. до сега Борисов и ГЕРБ унищожиха 1 милион българи.
12
0
 
5
 
! Отговори
Ужас! преди 8 месеца
Нелепо е да политикантствате в такава тема! Има ли значение кой отпуска парите! Имате ли представа за същността и многоликостта на проблема!?!?! Безсрамници! Тук става въпрос за човешки съдби и неволи! Има ли значени кой увеличава финансирането! Тези пари отиват за деца, никой не знае те на каква партия ще симпатизират, каква религия ще приемат, дали няма да станат престъпници или убийци! Трябва ли да мажете и тази тема!?
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоз и акушерка на годината стана... немам думи просто. Само дето се стопихме...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой има интерес от това да се раждат деца българчета??!!!........
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
41 хиляди кандидати и 7 хиляди бебета? Голяма успеваемост, нама що. Защо в Турция ин витро стават от 1 път, а в София правят по 6? Ааа, щото тук е по програма. Браво
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Искам бебе" - СИБанк
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баце ще се явява врче при всяко раждане и ще миропомазва бебетата.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма такава държава баце да се слави името му направо да го канонизират, а както го венцехвалят и коленичат пред него нищо чудно да го обявят и за Господ.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно ,как след Синдром на емоционалният стрес и предаване водено от Димитър Захариев по една частна ТВ m,от 2000 г. се чудите как да злоупотребявате с болката на хората за лични и финансови интереси!
4
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Твоя случай е много тежък. Където докосне природата и медижината е бездилна......