От МС: Безплатно ползване на язовири? Край на това!

Дават 3 месеца на общините да решат кои ще стопанисват
6
От МС: Безплатно ползване на язовири? Край на това!
Снимка: архив, БулФото

Общините имат срок от три месеца да решат кои язовири ще стопанисват и кои ще прехвърлят на държавата, обяви вицепремиерът Валери Симеонов в МС.

Той посочи, че междуведомствената работната група е готова с предложенията за промени в Закона за водите във връзка с безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. С предложенията се въвежда категоризация на язовирите, урежда се собствеността им.

Още по темата
След този срок ще бъде организирано създаването на държавно предприятие, което да поеме собствеността и стопанисването на общинските язовири, както и върху останалите държавни съоръжения и частни такива при желание на собствениците им за прехвърляне към държавата. Предложенията за промени се очаква да бъдат внесени в НС след Великден, информира Симеонов, цитиран от БТА.

Днес е било взето и решение за създаването на специализирано търговско предприятие, което да се ангажира с ремонтни дейности и поддръжка на язовирните стени и съоръженията.

Вицепремиерът изтъкна, че досега, поради липсата на ясно определение на понятието "язовир", съоръженията в България са били стопанисвани практически безплатно от всички, които са имали това желание - като се започне от развъждане на риби, туристическа дейност, водни спортове.

"На това поставяме край със съответното определяне на собствеността и на самата водна площ, както и на земите под нея", заяви вицепремиерът.

След обследване от Държавната агенция за метрологичен контрол е установено, че в страната има общо около 6000 язовира. Установена е била и собствеността им, големината, вида им и съответните потенциални рискове на всички язовири в България, каза вицепремиерът.

Язовирите ще бъдат класифицирани основно в две категории - според големината им и според опасността им. Възложихме стопанисването на тези язовири съобразно досегашните им ползватели, които основно са били ангажирани с поддръжката на язовирните стени, добави вицепремиерът и уточни, че това са няколко групи язовири към различни министерства, които са стопанисвали техните стени. Сега вече се прехвърля към тези ведомства собствеността на целите язовири. Като пример за това вицепремиерът посочи около 30 язовира към Националната електрическа компания.

Следващата група са тези, които са към "Напоителни системи" - общо над около 200 язовира и третата - ВиК дружествата, които се разпореждат с около 10 язовира. Освен това има и общински язовири - близо 4500, както и няколкостотин частни язовира. С предложенията за промени в закона се урежда и стопанисването на дигите, на прилежащата територия към язовирите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Още една държавна структура, където ще се назначават само наши хора...
3
0
 
4
 
! Отговори
Червени Боклуци преди 6 години
Държавата е изгубила милиони от стопанисването на разни частни дружества за риболов .Има язовири с цели плаващи квартали от къщи и садки .Вода безплатно ,място безплатно освен това ги дават на хотелски начала нелегално за празнинства и събития без да плащат данъци и такси на никой !
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това във доста язовири има плаващи къщи на понтони . Те не плащат данъци понежесобствеността на язовирите не е точна . Така всяка лодка ,понтон и плаваща къща трябвада плащат данаци и такси на държавата . Давам пример в панелен апартамент данъка и сметта са 200-300 лева на семейство за година . До сега никой не знае колко точно плаващи хотели има в язовирите нито броят на лодките в тях .Една лодка вързана на пристан в езеро в Германия плаща 400 евро на месец такса .
1
0
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Ай,ай,какво ще правят червените феодали сега?Трябва да ходят до рибната борса.А с трафопостовете какво стана.Кога енергодружествата ще ги стопанисват,че там други приватизатори рекетират фирмите,които са свързани там?