Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!

Делът на младите ще се запази, възрастните ще са много повече
Обновена: 29 мар 2018 07:06 | 28 мар 2018 18:50, Веселина Йорданова
206
Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!
Снимка: архив, БулФото

Българите ще намалеят с около 20-25% в периода 2015-2040 г. Стряскащата прогноза за демографското ни развитие прави Институтът за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период, съобщават от правителствената пресслужба.

Документът, разгледан днес от правителството, ще бъде представен на Народното събрание. Според данните в проучването в общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население.

Очаква се това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г.

Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България, съобщават от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
21
 
! Отговори
100 преди 6 години
"Средната продължителност на живота също се увеличава, което предразполага, повече хора да доживяват до дълбока старост" С това не съм съгласен. Тепърва тези които понесахме прехода, безработицата, инфлацията, гурбета, стреса, безизходицата, ГМО, увеличената пенсионна възраст и др. ще понесем и последствията: болести които при тази здравна система водят до ранна и висока смъртност
109
6
 
10
 
! Отговори
Адски точно! преди 6 години
Проблема на българите--са самите българи!ТАКА Е ВИНАГИ --когато чакаш друг да те "освобождава" , "храни" , "пои" , "бърше ***" и ....чакаш да ти "даде пари"...!БЪЛГАРИНА --НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ "СЕЛФМЕЙДМЕН"....ТОЙ МОЖЕ ДА Е САМО "КОНСУМАТОР"!!!ТАКА ГО УЧИ ПАРТИЯТА БКП....ЦЕЛИ 50-г!СЕГА , ТРУДНО ЩЕ Е ДА СЕ ОТУЧИ!!!!!!!ТРЯБВА ДА МИНАТ ПОКОЛЕНИЯ--ЗА ДА СЕ НАУЧИ НА ЕФЕКТИВЕН ТРУД!
108
3
 
10
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Или по друг начин казано, населението само ще остарява, без да се подновява в достатъчна степен. А междувременно, ще напускат и млади хора. Само талантливите естествено, защото при другите рискът от провал в чужбина ще нараства!
107
1
 
10
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Въпрос Точно такава е логиката... Броят на възрастните ще се увеличава, защото има страшно много хора, които са близо до пенсионна възраст, и много скоро броя на пенсионерите ще скочи. От друга страна, поколението, което идва непосредствено след тях - хората на средна възраст са значително по-малко и няма да ги заместят успешно, а подкрепления отдолу също не се очакват.... Средната продължителност на живота също се увеличава, което предразполага, повече хора да доживяват до дълбока старост
106
5
 
33
 
! Отговори
1. Утроете заплатите преди 6 години
2. На млади семейства веднага давайте 3- или 4-стайни общински жилища, ако и двамата съпрузи имат поне средно образование. Дайте им право да купят това жилище по цена, равняваща се на половината от данъчната му оценка, ако родят две деца. Родят ли трето, жилището да им бъде подарено!3. Детските надбавки да са равни на германските, но да не се изплащат на ръка, а да се приспадат от данъците. Не плащаш ли данъци, няма детски надбавки!4. Лица без средно образование - без детски и други помощи.
105
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Вие разбрахте ли го това изречение: "Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст". Как така делът на възрастните над 65 г. ще нарасне ЗНАЧИТЕЛНО, а ще намалее броят и делът на населението в активна възраст? Нали тези, които ще са в активна възраст са бъдещите "възрастни над 65 г."?! Моля да бъда извинен, но наистина не разбирам логиката. Тъжна прогноза...
104
2
 
8
 
! Отговори
Глупак преди 6 години
А стига с тоя план Ран-Ът. Аз го знам, ти го знаеш, ние го знаем... що го изпълняваме тогава?Проблемът на българите са самите българи!Пишем само по форумите, ежим се като сме на чашка, ама и пръста си не мърдаме да си подобрим живота - все някой друг ни е виновен, а ние сме най-добрите и недооценени.
103
3
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Днес Бойко Борисов се издаде: В момента ВЪЗРАСТНИТЕ бедняци в България са над 1 200 000. Да много са, ама нали ГЕРБ са на власт бройката ще се увеличава. В най-скоро време се очаква голяма част от тези бедняци да измрат я от глад я от не дохранване. А като прибавим и 2-3 000 000 работещи бедни / потенциални мъртъвци / ..........?Ще намалеем не ами ще се изгубим като народ.ГЕРБ се грижи за това!
102
2
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
А цените на жилищата растат ли растат!!ХАХХАХ страшни шарани сте тези които купувате!!
101
1
 
15
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Днес гледах по БНТ някакви млади политолози, да коментират политическата обстановка в Европа... Мисия невъзможна беше да им се проследи мисълта. Добре, че водещия успя да им извади с ченгел думите. Ето това ще са бъдещите хора на България! Аз не ги упреквам, но само си представете какво бъдеще ни очаква, ако до 2040, нямаме пълна автоматизация на труда.
100
4
 
5
 
! Отговори
Айдук преди 6 години
До 100 % TURK "Бежанците" нямат и най-малко желание да идват не само тук,но в източна Европа като цяло.За тях сме само препятсвие по пътя им към Германия, който ги е канил,той да му мисли.Така че кво ни пука за тях? Осве да ги поощавиме нещо, друго не ни вълнува.
99
1
 
32
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Има и една друга тенденция, която не се споменава в изследването. Населението ни бавно, но славно затъпява! Става дума за младите хора, предимно. Тези млади хора, чиито дял ще се запази, както и хората в актвна възраст, нямат същото ниво, както техните предци. Не знам дали това е някаква локална тенденция(мисля че навсякъде е така), но явно тук, факторите, които водят до въпросното оглупяване са малко в повече! Aз съм набор 86(децата на атома). Вижте само двойките на матурите по математика...
98
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяло малцинство в затворени комплекси или отделни анклави и с добри доходи, поради многото имущество останало от предците. ...И какво ще ги правиш тези имоти? Ще чакаш наем от цветните ли?
97
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай ся, може членката на ЕС и НАТО България да е първата нация по износ на евтини жрици и миячи за западна Европа, ама чак пък космическа нация, айде посмали малко бате...
96
8
 
23
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Нищо.Изгонихте сума народ. Сега идат бежанците. А късмет , дано те ви харесат .
95
12
 
10
 
! Отговори
до 70 преди 6 години
Албанците сме местни,прадеди са ни илирите,коренното население на балканския п-ов!Вие не си знаете нито произхода,нито гените!Проблема е при вас,не при нас!
94
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% от севернокорейците живеят пъти по-добре от 90% от българите в членката на ЕС и НАТО България.
93
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примерно, какво може да работи в България един ракетен инженер, и каква заплата би получавал? ...Искаш да кажеш, че в шестата космическа нация в света няма място за един ракетен инженер ли?
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90 Един процент със сигурност живеят по -богато, не и по-добре обаче. Останалите направо гладуват.
91
6
 
15
 
! Отговори
АДЪТ СИ ИМА... преди 6 години
собствено име- България! Комунистите с помощта на съветските им другари изпратиха в историята тази държава! Никой повече не желае да бъде комунистически роб!