Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!

Делът на младите ще се запази, възрастните ще са много повече
Обновена: 29 мар 2018 07:06 | 28 мар 2018 18:50, Веселина Йорданова
206
Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!
Снимка: архив, БулФото

Българите ще намалеят с около 20-25% в периода 2015-2040 г. Стряскащата прогноза за демографското ни развитие прави Институтът за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период, съобщават от правителствената пресслужба.

Документът, разгледан днес от правителството, ще бъде представен на Народното събрание. Според данните в проучването в общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население.

Очаква се това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г.

Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България, съобщават от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
10
 
! Отговори
Росен Ангелов преди 6 години
Що лъжете? Населението се увеличава. От банкя нататък не е България.
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с народен съд няма да стане.Трябва да върнем и кльоновете с вишките, минните полета от вътрешната страна на границата, софийското жителство, откритите листове, кратковременните паспорти, Шесто управление...Друг начин да задържиш хората в държава, управлявана от полуграмотни, няма.
8
7
 
34
 
! Отговори
открий разликите преди 6 години
за немците план Маршалза българите - Ран-Ът
7
2
 
47
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
С хора чели,недочели само книгата за винету,до там стигат нещата...
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов народен съд ще обърне тенденцията
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще станем до тогава регион в ЕС и населението ще се мери в региони, та не е ясно колко ще е населението. Ако извадим Софийска област от държавата тя ще е на нивото на средното в ЕС по всичко, че и население в София има в повече...
4
2
 
33
 
! Отговори
вр6 преди 6 години
а цената на имотите как ще е?
3
4
 
42
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Скоро ставаме като палестинците - нежелани на собствената си земя !
2
3
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
-ДОБЪР ДЕН !! разни анализатори 9и социолози .т.н. ! Здравеите !! Добро УТро !! Събудихте ли се ??/
1
26
 
54
 
! Отговори
Аноминем преди 6 години
А дано изчезнем съвсем. Българите сме едни от най-големите *** на планетата.