Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!

Делът на младите ще се запази, възрастните ще са много повече
Обновена: 29 мар 2018 07:06 | 28 мар 2018 18:50, Веселина Йорданова
206
Топим се! Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!
Снимка: архив, БулФото

Българите ще намалеят с около 20-25% в периода 2015-2040 г. Стряскащата прогноза за демографското ни развитие прави Институтът за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна.

Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период, съобщават от правителствената пресслужба.

Документът, разгледан днес от правителството, ще бъде представен на Народното събрание. Според данните в проучването в общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население.

Очаква се това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г.

Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

Тези трайни демографски тенденции и предизвикателства са отчетени и адресирани в стратегическите и оперативни документи за провеждане на демографската политика в България, съобщават от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е един надут балон. А относно технологиите, мога да кажа едно, че всяка революция си изяжда децата. И че колкото наближаваш върха толкова повече му виждаш края.По скоро ме е страх за бъдещето си, отколкото наивно да вярвам в него. Няма я основата на която да стъпя за по добрия и по справедливия живот.
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са жриците от 18 до 30 години , те кога ще раждат ?
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите бягат не от социализмаа от некомпетентните управляващислед него . Това е логиката . Ученинаправили доклад -- а кой управлявасега ? Криминалната мутра не сеинтересува от доклада им . За товаче криминални партии са ни управлявалии продължават са виновни и ученитекоито стоят настрана и гледат .
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествен резултат от демокрацията и анархията след 1989 г.
146
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По официални данни населението ще намалее с 20%, а по неофициални данни с колко ще намалее- не се знае.
145
1
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа това е така понеже всеки който вижда все още какво е дереджето тука и събира пари да изпрати детето си някъде по-далеч! И да не се връща това дете ако е възможно! Другото е, че тука остават едни дето от коката и губеците в кръчмите силикона и др. не могат веке да правят деца! После дори нормалните, дето могат да правят деца, гледат как да се измъкнат от тука! Еми просто събираите пари за старини не разчитаите на пенсията!
144
3
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 136 Мерките ги взеха на времето Луканов и Виденов. Сега са последствията.
143
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Проблема е ясен. Ниските доходи и съответно ниската раждаемост. След 45г. социалистически "възход" няма какво да очакваме друго. Така се възходихме, че младите бягат от последствията на социализма.И в мамента в България управляват социалисти милионери ,деца на комунисти.
142
1
 
1
 
! Отговори
бачо преди 6 години
До АчоКато ти гледам мисленето направо си столетник!
141
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изедници кръвопийци изгониха хората от България младите жени да раждат в чужбина от къде деца
140
1
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Ще останем само Дърт Вейдъри по нашенско...
139
2
 
21
 
! Отговори
Кофти материал е бг преди 6 години
Че се топи БГ селото е ясно. Въпросът е колко % от това, което ще остане след 20 години ще може да чете и пише. Това май липсва като инфо в доклада
138
4
 
13
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До BGCesarTheGreatПарите за саниране, бяха поредните пари за крадене !
137
14
 
8
 
! Отговори
Ачо преди 6 години
Намаляването на населението не може да продължи вечно. Поколенията трябва да се сменят и старците с увредено мислене да изчезнат.
136
3
 
24
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Каквато е икономиката, такова е и населението. За повече население трябва да има истинска икономика и истинско производство.
135
7
 
21
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Отворете си фб и вижте която и да е млада жена. Екскурзии безцелно насам и натам, с тоя, с оня ! Никакви мисли за дом и семейство, а само за шляене. Този не й харесва, хайде следващия, и така вече е сменила поне 15 ! На 40 вече е късно да има деца !
134
3
 
10
 
! Отговори
Ран-Ът-ББ преди 6 години
Видими резултати.
133
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде го Царят слънце Боко, да ни осветли по тая най важа тема? За 10 г. и 3 правителства той какви мерки взе и взима? Не да се праи на строител и да се занимава с клиентелизъм!
132
2
 
30
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Учените с прогноза: Ще намалеем с 25% за 20 години!------------С много повече, при това предимно и най-вече българския етнос.Въпреки, че дори вече и сред ромите се наблюдава спад на раждаемоста.Така е! С времето, едни народи изчезват, на тяхно място се появяват други, особено след наплива от бежанци от Бл Изток и Африка, който тепърва ще се увеличава.
131
3
 
45
 
! Отговори
нема такава държава преди 6 години
От алчност е - 5% прибират парите на другите 95% -трупат милиони,милиарди ,а заплати плащат по 600лв , е как се гледа дете и семейство с тези пари? Младите бягат в нормални държави и раждат там ,но вече австрийчета,англичанчета,американчета