За усмивката на Ники: Едно смело момче, което се бори за живот

Той има нужда от 7000 евро за лечение в Турция
28 мар 2018 17:30,
1
За усмивката на Ники: Едно смело момче, което се бори за живот
Снимка: Anita Ge

"За усмивката на Ники... Вчера отидох на свиждане на Ники. Познавам го отдавна, отдавна знам и за борбата му с поредицата от лекарски грешки, които докарват 26-годишното тогава момче до почти пълна парализа и до отказване на поредица от органи. След което сгрешилите скриват всички документи за грешката си и като нейно доказателство остава само един млад, съсипан живот и една огромна борба. На Ники и семейството, приело сирака за свой син и брат. На града ни, който неведнъж застава зад него, на приятелите му, на цялото село, дало му дом и надежда...", така започва публикация на Anita Ge в социалната мрежа Facebook, която ме срещна с историята на Ники, а ден по-късно ме срещна и със самия него – пред лекарския кабинет.

И продължава: "Отдавна следя и постовете за Ники, които винаги започват с това, че Ники се усмихва. И колкото и да е странно, той наистина се усмихва. Почти през цялото време. И трябва много внимателно да се загледаш, за да видиш в очите му онова, което усмивката крие. Крие умората от битка на сто фронта, срещу неизвестен противник. Крие болката от това да си млад мъж, чиято огромна сила отива в борба със себе си. В усилието да се примириш с това, което ти предстои и да го приемеш. Болест на Бехтерев, многоетажна дискова болест, диабет, състояние след БТЕ, дислипидемия, съмнения за болест на Ходжкин, за рак на белия дроб и левкемия, съмнение за болест на съединителна тъкан, панкреатит, язва... съмнение за Лупус. Това са възможните битки на Ники. Наред с битката с нашата здравна система, със 100% инвалидност и реалната липса на единна диагноза. Защото здравната система, която го инвалидизира, няма сили да постави диагноза, нито очи да погледне извън утъпканите си "пътеки".

"Какво още стои зад усмивката на Ники, можем само да си представяме. Ако имаме сили да си го представим. Ако не предпочетем да не мислим за мислите, които крие с усмивка един млад мъж, който не иска да развее бяло знаме", четем още в публикацията.

Прочитайки всичко това, нямаше как да остана безучастна. Свързах се с една дама, която предположих, че е близка на това момче. Тя ми отвърна: "Аз съм сестрата на Ники".

В телефонен разговор тя ми разказа малко повече за здравословното му състояние, след което уговорихме среща за следващия ден. Срещата се състоя – в Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести "Света София". Там срещнах и Ники – пред кабинета, в очакване на поредната присъда. Той беше притеснен и всеки момент щеше да влезе на поредния преглед. Притеснена беше и Агнеса – сестра му. Докато Ники се подготвяше да посрещне следващия удар, тя ме въведе в неговата и нейната история в ретроспекция – от деня, в който животът им се слива.

През януари 2007 г. Ники влиза в дома на Агнеса и майка ѝ, след като е изгонен от квартирата, в която е живял заедно с майка си. Оттогава той е пълноправен член в новото си семейство, след като остава пълен сирак след смъртта на майка му през 2006 г. Ники наскоро я е погребал сам. Баща му почива пет години по-рано. След смъртта му, загубили собствения си дом – апартамент в столичния квартал "Левски" Г, Ники и майка му започват да търсят изход... Намират надежда в дома на отец Иван в Нови Хан. Известно време след това напускат дома и излизат на квартира. След смъртта на майка му обаче Ники е изхвърлен на улицата. Той среща опора и надежда в новата (Ники има и две биологични сестри, една от които също се бори със здравословни проблеми, заради лечението на които се налага да продаде жилището си, бел. ред.) си сестра – Агнеса. Битките обаче не спират дотук.

През 2013 година Ники е диагностициран с болест на Бехтерев, многоетажна дискова болест в торакален и лумбален дял, миелопатия, спастична долна парализа, инсулинозависим захарен диабет с ДПНП, увреждания на междупрешленните дискове в други отдели, състояние след белодробна тромбоемболия, дислипидемия, статозен хепатит БТЕ - микроемболична форма, варикозна болест, съмнения за болест на Ходжкин, перикардит. Следва диагноза след диагноза, а семейният уют става все по-далечен, защото младото момче прекарва все повече време по лечебни заведения, системи и болнични легла. Макар и в несемейна обстановка, неговата нова сестра Агнеса е винаги до него. Всяка сутрин, всеки ден. Тя казва: "Аз никога няма да оставя братчето ми!".

За усмивката на Ники: Едно смело момче, което се бори за живот
Снимки на епикризи; колаж: Dnes.bg

И така до днес. На Ники му предстои поредно лечение в Турция. При предното – от инвалидна количка се изправя на крака, придвижвайки се с помощта на патерица. За предстоящото пътуване са им необходими 7000 евро – само за диагностицирането, без средствата, необходими за престой и пътуване. Ники получава пенсия за инвалидност в размер на 320 лв. Агнеса получава 170 лева по болест, както и 218 лева в качеството си на домашен помощник на Ники. Разходите по престой в болници, изследвания, прегледи и лекарствата на Ники всеки месец струват около 500 лева. За последния месец на семейството всичко това е струвало над 2000 лева. Сумата е платена, благодарение на много познати и непознати, съпричастни с битката на младото момче.

Близките не спират да се борят и да правят чудеса, за да успят да намерят необходимите средства, но на моменти това се превръща в прекалено непосилна задача. Този момент е такъв.

Ники държи активно да участва във всичко, с което да помогне на новото си семейство и на самия себе си. Той изработва декоративни градински фигури от автомобилни гуми, благодарение на таланта и двете си ръце. Тях продава, за да може да инвестира в лечението си, а други – подарява.

За усмивката на Ники: Едно смело момче, което се бори за живот
Снимки: Facebook; колаж: Dnes.bg

Възможност да се запознаете с историята на Ники и да следите развитието ѝ ежедневно предоставя и Facebook страницата "Дари надежда за Ники".

Активни граждани организират и благотворителен базар в подкрепа на нуждаещото се момче. Повече информация можете да откриете на страницата "Благотворителен Базар. Дари надежда за Ники".

"А защо всъщност отидох на свиждане в болницата на момче, което познавам бегло.. Aми по същата причина, поради която във всяка друга неделя съм в приюта в Богров (Долни Богров, бел. ред.). Защото се надявам, че моето присъствие за малко, моята подадена ръка, може да накара и други ръце да се протегнат и да помогнат. Защото разчитам, от името на Ники, на вашите ръце. С които може би можем да го изправим. Ники ще пътува за Турция, където да му бъде поставена диагноза... ако има достатъчно ръце, които да го поведат натам. 7000 ЕВРО. За една усмивка. Можем нали? #ЗаЦенатаНаЕднаУсмивка", завършва публикацията на Anita Ge във Facebook.

Дарителска сметка в лева:
Николай Желязков Дерменджиев
IBAN BG95UNCR70001521678488
BIC:UNCRBGSF

За усмивката на Ники: Едно смело момче, което се бори за живот
Снмимка: Facebook

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
За това преди 6 години
момче вече години се събират пари, изброени десет страшно звучащи болести, а никаква информация какво се случва.Примерно март 2016 отново молеха за пари за изследванияКакво се случи оттогава? Диагноза? Диагнози? Лечение?Във фейсбука му са само някакви призиви за събиране на пари, но отново никаква съществена информация.