Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ

Социолози: Левицата по-близо до ГЕРБ заради ерозия в имиджа на властта
Обновена: 30 мар 2018 06:38 | 29 мар 2018 19:30, Веселина Йорданова
200
Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ
Колаж: Dnes.bg

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели. Партията търпи лека ерозия в резултат от скандалите около ЧЕЗ и вътрешно-коалиционните сътресения, показват данни от регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според социолозите вътрешнопартийните удари между "Патриотите“ рикошират в големия коалиционен партньор и нанасят допълнителни щети върху неговия имидж.

Външнополитическата активност на лидера на партията Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг – до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението, което би представлявало риск най-вече в ситуация на мажоритарен избор, ако срещу кандидатите на управляващата партия се изправят силни опоненти, посочват анализаторите. Като следствие от вътрешнополитическите скандали има ръст от 4% в дела на критиците на кабинета.

Най-критични към правителството са както симпатизантите на БСП и ДПС от малките населени места, така и по-взискателните, с по-високи очаквания жители на големите градски центрове. Разликата между тях е, че левите избиратели не подкрепят и външната политика на правителството, докато градската средна класа е с категорична проевропейска ориентация.

Основната опозиционна сила БСП се възползва от текущите скандали, от разпалените от дебатите по Истанбулската конвенция обществени страхове, от националистическата реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент.

Лидерът на партията Корнелия Нинова, която има доверие 26.4%, също не успява да повиши личния си рейтинг. Като по-сериозен проблем пред партията се очертава обаче стратегическото разминаване между антиевропейската й реторика и първия тест за нейното електорално влияние – Европейските избори догодина. Ерозирайки успешно образа на Европа сред част от своите избиратели, тя намалява мобилизацията в ляво, в следствие на което изостава по-значително от ГЕРБ, отколкото при национален вот. Така рискът пред нея е да попадне в своего рода капан на собствените си ПР победи, изтъкват от "Алфа Рисърч".

Въпреки скандалите помежду им, Обединените патриоти успяват да се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от Валери Симеонов – 11.4% и Волен Сидеров – 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. В случая националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация – увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви води до консолидация на феновете им.

При ДПС, както и при Воля, съществени промени не се наблюдават. Движението със сигурност би имало парламентарно представителство (5.1%), докато "Воля" няма събира недостатъчна за това подкрепа от 2.0%.

Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0.6% -1.8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%). Заради категоричните проевропейски нагласи на избирателите им, Европейските избори са благоприятна възможност за пробив за тези партии. Въпросът е дали във формата и с лицата, с които ще се явят, те ще дадат шанс за представителство на своите потенциални избиратели, коментират социолозите.

Одобрението за Народното събрание (12%) и председателя му Цвета Караянчева (21%) бележи леко подобрение през първите три месеца от годината. Въпреки това парламентът продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие.

Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%), показват данните на социолозите.

Регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено е в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
8
 
! Отговори
до Математика преди 6 години
Плюс над 35 милиарда дълг!! На Тиквочев не му пука кой ще го плаща!
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тия двамата са спасението на България - скачайте зад борда!
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се подмазваме и да се подлагаме на всички държави от Ес, можем да се подмазваме само на Русия и тя ни стига и за туризъм, и за икономика, и за отбраняване, и за подпомагане, и за газ, нефт и какво ли не!
112
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 122: А защо за държавата беше проблем да фалира една частна банка, за това сещаш ли се? Да ти подскажа: Защото по нареждане на правителството на Бойко в КТБ бяха наляти милиарди пари от държавни предприятия. А Орешарски и БСП нямат никакво отношение към фалита на КТБ. Има си БНБ, банков надзор и т.н. Не е било работа на правителството да спасява частна банка.
111
4
 
0
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Ние сме АЗИАТСКА държава!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
110
2
 
8
 
! Отговори
Тука виждам спор преди 6 години
Комунистите от ГЕРБ срещу комунистите от БСП ! хихихи
109
1
 
12
 
! Отговори
Ънонимен преди 6 години
Борисов е на власт 10 години и няма осъдени за КТБ. И аз мерси.
108
2
 
10
 
! Отговори
Благодаря ! преди 6 години
Незнам какви са тези борби за ЕС ?? Какво печелим ние от този ЕС?? Нищо !!! Печелят такива като Боко Тиквата дето опапват европарите а обикновения човечец си е по-беден и от социализма! За какво ни е този ЕС ?? Да гледаме сбърканите им представи за живот и налудничавите им ценности и толеранс?? Благодаря, предпочитам слънчева социалистическа България!!!
107
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КТБ фалира по време а Орешарски /БСП/ . Мерси.
106
1
 
13
 
! Отговори
МАТЕМАТИКА преди 6 години
Ако приемем условие на Задача .ГЕРБ са на власт 9 години .Откраднати са 5,5 милиарда от ДДС .Откраднати са 4,5 милиарда от КТБ .Каква е скоростта на кражбата в лева/ секунда ?
105
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам, какви кадри има в Бесеп. ...Рачков пак ще има материал за 2 години :))) Овяхналиите оядени комунделии от едно време. То как се издържат такива имоти и деца на запад.
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същите социолози май даваха 10% преднина на Цачева пред радев , а пък той я отнесе с близо 20% на изборите. Смешници.
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алфа Рисърч направи великденски бонуси за служителите си!:)))))Да е жив и здрав Бокича да им плаща от нашия джоб!
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори след като им е платено, едва слагат 3% отгоре за Тиквата! Абсолютно сигурно е че Герб губят поне с 10% от Бсп!
101
3
 
3
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
нека затворим границите и отворим аносите си! За кой ги пазим????
100
5
 
1
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Нека затворим границите си за Европа!!!Нека станем Азиатска държава и да пътуваме към далеч по-привлекателни страни като Индия, Пакистан... Защо за бога ни трябват Париж, Лондон, Рим...Какво ще правим там???
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз мисля нещата така! Незабавно напускане на ЕС и НАТО, срещи, договори, икономически договори и военни договори с Русия за отбрана! Който иска да ходи в Европа прав му път, да му се разписва билета и толкова!Тогава ще видите как ще си върнем Родината, ще ядем качествени храни, ще имаме оръжия и то нови за защита и на никой няма да му хрумне за "душевни граници"!Децата ни ще растат образовани жени и мъже а не *** и ***!Ще почнем търговия с Русия, ще развием селското стопанство, туриз
98
1
 
5
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Сфинктерът ми трябва да бъде разширен. ОЩЕ повече!
97
2
 
12
 
! Отговори
Еееееееееее, преди 6 години
Голям резил и ДЪРТА ЛЪЖА. КОЛКОТО БОРИСОВ ГУБИ ДОВЕРИЕ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ВНУШАВАТ ЛЪЖИ,ЗА ДА ГО ВЪРНАТ..... НЯМА НАЧИН...
96
6
 
3
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Азия е нашето бъдеще!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!