Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ

Социолози: Левицата по-близо до ГЕРБ заради ерозия в имиджа на властта
Обновена: 30 мар 2018 06:38 | 29 мар 2018 19:30, Веселина Йорданова
200
Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ
Колаж: Dnes.bg

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели. Партията търпи лека ерозия в резултат от скандалите около ЧЕЗ и вътрешно-коалиционните сътресения, показват данни от регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според социолозите вътрешнопартийните удари между "Патриотите“ рикошират в големия коалиционен партньор и нанасят допълнителни щети върху неговия имидж.

Външнополитическата активност на лидера на партията Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг – до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението, което би представлявало риск най-вече в ситуация на мажоритарен избор, ако срещу кандидатите на управляващата партия се изправят силни опоненти, посочват анализаторите. Като следствие от вътрешнополитическите скандали има ръст от 4% в дела на критиците на кабинета.

Най-критични към правителството са както симпатизантите на БСП и ДПС от малките населени места, така и по-взискателните, с по-високи очаквания жители на големите градски центрове. Разликата между тях е, че левите избиратели не подкрепят и външната политика на правителството, докато градската средна класа е с категорична проевропейска ориентация.

Основната опозиционна сила БСП се възползва от текущите скандали, от разпалените от дебатите по Истанбулската конвенция обществени страхове, от националистическата реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент.

Лидерът на партията Корнелия Нинова, която има доверие 26.4%, също не успява да повиши личния си рейтинг. Като по-сериозен проблем пред партията се очертава обаче стратегическото разминаване между антиевропейската й реторика и първия тест за нейното електорално влияние – Европейските избори догодина. Ерозирайки успешно образа на Европа сред част от своите избиратели, тя намалява мобилизацията в ляво, в следствие на което изостава по-значително от ГЕРБ, отколкото при национален вот. Така рискът пред нея е да попадне в своего рода капан на собствените си ПР победи, изтъкват от "Алфа Рисърч".

Въпреки скандалите помежду им, Обединените патриоти успяват да се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от Валери Симеонов – 11.4% и Волен Сидеров – 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. В случая националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация – увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви води до консолидация на феновете им.

При ДПС, както и при Воля, съществени промени не се наблюдават. Движението със сигурност би имало парламентарно представителство (5.1%), докато "Воля" няма събира недостатъчна за това подкрепа от 2.0%.

Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0.6% -1.8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%). Заради категоричните проевропейски нагласи на избирателите им, Европейските избори са благоприятна възможност за пробив за тези партии. Въпросът е дали във формата и с лицата, с които ще се явят, те ще дадат шанс за представителство на своите потенциални избиратели, коментират социолозите.

Одобрението за Народното събрание (12%) и председателя му Цвета Караянчева (21%) бележи леко подобрение през първите три месеца от годината. Въпреки това парламентът продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие.

Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%), показват данните на социолозите.

Регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено е в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
1
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 6 години
всяка сутрин природата уплашена от нагли крадци на власт в София подава бюлетин тревожен..Днеска инфото е за над 10 000 000 000 живи кървави лева от народа ограбени по разни нагло престъпни корупционни програмки ..НАпомня че на власт в София с е менкат нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл ГЕРБ,БСП И ДПС .Играят договорени срещи с цел нагло ограбване на поне 300 000 000 000 от народа следващите години
94
3
 
2
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Ние трябва да станем част от Азия... Русия и Турция нека ни управляват!!!!!!!!!!!!!!
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГласувайтеНека България остане част от Европа +Нека напусне Европа като англичаните -
92
2
 
2
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 6 години
АЛО тов а нагло ПИАР мероприятие тн Председателство на ЕВропа ограбва от БЪлгарския народ поне триста милиона живи евра/600 000 000 живи кървави лева/ над 5 700 000 българи нямат доходи за оцеляване заради нагли престъпници на власт крадящи десетки милиарди годишно /Заради няколко хиляди тежко терористични НЕзаконни камери инсталирани с ограбени пари от народа загубите за БЪлгария могат да станат огромни..НАпомняме че Каракачанов търси срочно поне 30 000 000 з а един батальон новобранци
91
6
 
2
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Гласувай!!!1. Нека България остане в Европа! +2. Нека станем част от Азия! И вече да сме азиатски, а не европейци!!! -
90
17
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Ако Нинова не върне откраднатите от ДДС 16 милиарда лева , от нейните Върли Фенове и Депутати , ще изгуби следващите Избори . Борисов ще промени Закона и ще ги вкара в Затвора - този мъж има *топки* .За критиците - Никой не вярваше че Берлинската Стена ще падне от към ГДР , ама стана .
89
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Бойко! Мачкай комунизите!
88
1
 
0
 
! Отговори
Октопода преди 6 години
Ей внимавайте че къв карат история съм:)))))))) братя Галеви ще ги бия на купчееее:))))))
87
7
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Ако Борисов не върне откраднатите от ДДС 16 милиарда лева , от неговите Върли Фенове и Депутати , ще изгуби следващите Избори . Нинова ще промени Закона и ще ги вкара в Затвора - тази жена има *топки* .За критиците - Никой не вярваше че Берлинската Стена ще падне от към ГДР , ама стана .
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА В СИРИЯ. СПАСИ МИЛИОНИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам обществена поръчка за тунел, трябва да се сменят лампите на тунела трябва да се монтират 105 лампи които струват по 80лв парчето, трябва да се демонтира старата конструкция която е от желязо и тежи 90 тона, може да си продадете желязото в надин парите естествено са за вас.ОТПУСКАМЕ ЗА ПРОЕКТА 390 000ЛВ , който е съгласен да подава ДОКУМЕНТИ. НА ГЕРБ. Ком, БСП. КОМ, ПАТРИОТИ. КОМ, И други.
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъщерята на Скрипал е дошла в съзнание. В най-удобния за пропаганда момент.
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за евро фондовете не е верно. Аз познавам 7-8 човека , които стартираха нови бизнеси с евро фондове и нямат нищо общо с политиката . Най пък малко с ББ .Аз лично съм кандидатствал през фирма за новия период , също нямам общо с политиката.Тука пишат неквии невменяеми утрепкии.
82
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Пак ли само софиянци интервюирате, като "представителна извадка"?Защото извън околовръстното на София мненията са други май?
81
14
 
3
 
! Отговори
ЖЪЛТ ЗАВИНАГИ преди 6 години
САМО НДСВ!!!
80
2
 
12
 
! Отговори
Борисов преди 6 години
Йзди всички, драги ми Куртев, всички, в момента злобееш срещу себе си и бъдещето на децата си лейко празна
79
3
 
21
 
! Отговори
Морски преди 6 години
90% от обществените поръчки по Еврофондовете се печелят от фирми на мутрата Борисов или фирми на ГЕРБ.
78
3
 
23
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Нинова води на Борисов, сигурен съм. Борисов е крайно безличен и некадърен. Нека се дуе колкото си иска, но некадърността му си личи отвсякъде.
77
4
 
17
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Борисов който източи от Здравната каса 1,5 милиарда лева,който зароби България с 25 милиарда лева заеми,Борисов който разграби 10 милиарда оставени като държавен резерв,който посегна и на Сребърния фонд за да остави пенсионерите без пенсий.За него СЪД.
76
4
 
12
 
! Отговори
селянинът с колелото преди 6 години
До kАбе помним и ги гледаме всекидневно................глупостите на Боцмана.