Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!

Това е основната мярка за справяне с проблема, смята Божидар Димитров
29 мар 2018 20:31, Красимир Ангелов
108
Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!
Снимка: Булфото

Основна мярка за справяне с демографската криза у нас е да се даде гражданство на българската диаспора, смята историкът и бивш директор на НИМ Божидар Димитров.

Още по темата

"Демографският въпрос е най-сериозният, който стои в България, но той не е лесно решим", подчерта професорът пред "Фокус".

По думите му нарастването на смъртността на фона на раждаемостта е голям проблем при всички високо цивилизовани страни, включително и такива като Германия, Италия и Япония. Това според Димитров обезсилва предварително всякакви доводи, че ако младите родители имат високи доходи, те ще раждат повече деца.

"Мотивацията за деца в миналото, когато те бяха по 7-8 в семейство, до 10-12 при нас, се определяше от необходимостта от работна ръка за 90-процентовото земеделско население на страната. Днес деца се правят за възпроизводство на едно семейство, да си видиш, както бабите казват умилително, буквичката. Затова хората не раждат повече от едно-две деца, мислейки и за това какви качества ще имат тези деца, когато пораснат. За това е необходимо скъпо образование, добри жилищни условия и т.н.", коментира проф. Димитров.

Затова според него има един единствен метод - да се дава гражданство на групи население от същата етническа група.

"Много страни имат същите проблеми като нас – Унгария и Румъния възприеха точно този подход и днес дават гражданство на около 500 000 души от своята диаспора. Германия също дава гражданство на своята диаспора, която е милионна в Поволожието, Русия, Казахстан, в Трансилвания, Бесарабия и т.н. Затова е удивително, че ние не посягаме към този демографски лост, който позволява само за една година да забравим за демографския въпрос, а България да започне да маркира увеличение на населението си с 300-400 хил. души годишно", заяви проф. Димитров.

Проф. Димитров изрази и своето несъгласие с данните от предоставения вчера пред правителството доклад от Института по демографска политика към БАН, който прогнозира, че българското население ще намалее с около 20% до 2040 г. Според историка докладът е взел под внимание само един показател, който определя демографското развитие на всяка нация – ножицата между смъртност и раждаемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
5
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
Аз, така като гледам, наистина турците са били прави.Левски живее, може да се каже, че е по-жив дори и от Ататюрк, който май сте забравили.Ние сме България, ние сме българи, ние сме все още тук.В тоя сайт пиша за трети път (май), не си мисли, че съм ***.Аз съм истински българин, който е в разцвета на силите си.България е любовта на живота ми, както и за много други българи по цял свят.Пак ти казвам, когато докоснете границите на България, няма да ви се вярва колко воини ще се изправят срешу вас
66
0
 
6
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиЗначи, след като ме обезглавяват на дръвника, искаш след това жена ми да напише или подпише документ, че е мъжът й не е бил заклан, заради това, че е решил да не се кланя на черги и всичко това под властта на Османската Империя (забележи пиша с главни букви нашият враг).Какви по-големи доказателства искаш от тефтерите на Кунчев и на и Османските заптиета, един от които казва "Той умря за да живее, а ние живеем за да умрем".
65
5
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКТози дебат съм го имал с професор по история от СУ. И предложението ми е все още валидно! Предлагам 100,000$ награда на всеки, който може да докаже с документи дори един-единствен случай някой християнин да е бил насилствено ислямизиран! Единствено така нареченият "кръвен данък" е извън това, защото е напълно различна ситуация. Един въпрос да ми отговориш - ако имаше насилствено ислямизиране, защо 90% от днешните християнски храмове в българия са построени по това време?
64
1
 
2
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиАми пич, тогава щом никой на никого не може да прости работите са ясни.Както ти не приемаш за мен хуманното ви ескортиране в родината, така и аз не приемам ритането на български глави на жени и деца по улиците, както разкъсването на телата на български мъже, които не искат да приемат мюсолманската вяра пред очите на децата и жените им, които (вторите) стават жени на османисти насилствено, след като са видели смъртта на съпрузите си.БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
63
3
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До християнизираниХристиянизирането на цяла Европа е невероятно брутален и кървав процес, за което никой не ще да пише и говори. Най-кървав е процесът в северна/северозападна Европа. Чети историческа литература от Скандинавия, Германия и Великобритания да видиш какъв ужас е било. В българия 60% от болярите 45% от простолюдието е изклано, докато се наложи християнството на тези земи. И между другото, през това време българите се кланят на Тангра, или Танръ, както на турски се казва и днес.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Red trolls don't pretend to be turks go back to russia
61
0
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКТочно там е проблема, че ти - както и много българи не знаете какво преживяхме, докато ние дори и да искаме не можем да го забравим преживяното!Лесно е да се винят комунистите за това , но ... да се изразя с един виц.Поп и попадийка пътуват, нападат ги разбойници и изнасилват попадийката. Продължават пътешествието и попът нацупен. Попадийката се обажда "А бе божа работа, изнасилиха ме!". Попът "Че те изнасилиха, си беше от бога! А че си въртеше за.дника - си беше от тебе!"
60
1
 
2
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До христенизирани.Наблюдавам как го пишеш постоянно това. Тази тема е тежка и дълбока.Прави ти чест ,че се занимаваш с тази тема, но българската нация едва ли има капацитета да застане очи в очи с реалностите около нея.
59
1
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКИ малко просветление относно турското знаме. В основната си форма турското знаме се използва още от 1793 година, по времето на Султан Селим III. Ако си направиш труда да погледнеш герба на Османската Империя, ще видиш че от дясната страна на този герб стои точно това знаме. Невежеството до известна степен може да се толерира, но за съжаление дори в тази информационна ера невежеството на повечето българи е необяснимо.Все пак българи са създали писмеността и компътъра, нали?!!
58
0
 
5
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиНезнам, какво си преживял.Защото аз подобно нещо не съм преживявал.Но нямаш право да се гавриш в България.Комунистите нямат нищо общо с България, ако си по-заподнат ще знаеш, че Възродителния Процес е бил схема за глобална етническа война на балканите, каквато успешно се случи между Босна и Сърбия.Благодарение на това, че българите и българските турци сме чат-пат добри хора не си направихме война.
57
0
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКМомчиле, да ти отговоря рожбо гиздаво юнашко - аз съм родом от кърджалийските села. До 1984 година бях много патриотичен към българия, но след като видях и преживях безпрецедентната в човешката история диващина, наречена "възродителен процес", нещата се обърнаха наопаки! Сигурно не можеш да ме виниш, че след като съм бил изтезаван от българите в продължение на две седмици само за това, че съм турчин, да съм намразил всичко бългрско до последната клетка в тялото си?!
56
0
 
4
 
! Отговори
християнизирани преди 6 години
Историка Божидар Димитров ще каже ли , християнизирън ли е Българския Народ от Византия през 866 г. или ще продължава да мълчи и нищо не казва
55
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 6 години
Мушмуроци,Отивам да спя!Утре вечер, по-късно, сигурно пак ще вляза тук.Лека нощ
54
1
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До 50Цитирах по памет и сега ти ме накара да се поровя за точните цифри. През 1926 година населението на българия е 5.5 милиона, а на Турция година по късно - 13.6 милиона.2017 година българия е 7.08 милиона, Турция е 80.8 милиона.Прожецията за 2050 година са българия да е 5.1 милиона, Турция - 96 милиона.Но дори и тези малки поправки не променят констатацията ми, че е време за българите да почнат да правят секс и с жени! Иначе измирате.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКСпоред мен османлията, на когото пишеш, не е чак такъв враг на България. Понякога е ядосан и пише щуротии, друг път пише обективни неща. Кой знае каква е личната му история. Може да се е наложило да се махне от България, а той да не е искал. Много съдби се объркаха през последните няколко десетилетия.Иначе си прав. Има противоречие в това хем да се пишеш османлия, хем да ползваш символ на съвременна Турция. Но кой ги знае как се чувстват всъщност, идентичността е сложно нещо.
52
0
 
4
 
! Отговори
Abesss преди 6 години
Iskash da kajesh belite muje po princip bqha dokarani do tam da izbqgvat braka po princip?Zashto samo bulgarskite muje?Az jiveq v Germaniq,nikoi ne muj okolo men ne iska da se ojeni,a tuk ima daje i ergenski danuk.Tova ne e samo priom na bulgarskite muje,a na beliq muj kato cqlo!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Защото преди време някой, за да го дразни, използваше името му като синоним на "ром".
50
4
 
3
 
! Отговори
До Ваня Гетова преди 6 години
На 19 г. каква друга да бъдеш, освен девствена?Намерила с какво да се хвали! С някогашното състояние на гениталиите си.Всички разтурени, само тя свястна! Когато някоя жена започне да ръси такива лакърдии, значи в биографията й има много съмнителни моменти. Също както при големите критикари по адрес на жените - или е толкова затрит, че никоя не му обръща внимание, или просто чурката му е безнадеждно клюмнала, та жените са му виновни, че не са качествени!На такива кажи "Пи_кай, та се огледай!"
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ястребе, защо ти цензорират името, бе, керата?
48
0
 
4
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Тоя нали го съдиха ,че докато беше държавен служител сключваше договори с дъщеря си,която изпълнявала само 50 % от договора за цената на 100%...Явно яко са го глобили сега иска да продава паспорти на кандидат ЕС граждани...