До Виетнам ли ще опрем, за да решим дефицита на работна ръка?

Украинци и молдовци се дърпат, а кризата у нас се задълбочава
29 мар 2018 20:45, Елка Василева
297
До Виетнам ли ще опрем, за да решим дефицита на работна ръка?
Снимка: архив, Reuters

Дефицитът на работна ръка се усеща все по-силно в България, включително поради задълбочаващата се демографска криза. Може ли обаче вносът на работници и специалисти от държави извън ЕС да реши проблема?

Натискът на работодателските организации в България за облекчаване на вноса на работна ръка в страната се оказа успешен. Правителството вече сключи спогодба за привличане на специалисти от Армения, а до средата на годината се очаква подобни спогодби да бъдат подписани с Украйна и Молдова, пише Дойче веле.

А работа има в България

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев смята, че тази тенденция е изцяло положителна: "Недостигът на човешки ресурси се превръща в основен фактор, възпиращ новите инвестиции в България. Липсата на работна ръка ограничава стопанския растеж и пречи на българската икономика да се възползва от подобряващата се стопанска конюнктура в света", твърди Велев. Ръководената от него асоциация е установила дефицит от поне 80 хиляди специалисти в машиностроенето, електротехниката, строителството, здравеопазването, транспорта и логистиката.

"В същото време безработните в страната са около 200 хиляди души, към които трябва да бъдат прибавени и 100 хиляди т.нар. "обезкуражени" – хора, които всъщност никога не са си търсили работа. Половината от безработните обаче са без образование и без каквато и да е професионална квалификация. Сред тях има и хора, които просто не желаят да работят. За българите като че ли е по-лесно да напуснат страната в търсене на работа, вместо да се преместят в друг град, където работа има", изтъква Велев.

Директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков е на друго мнение. "В дискусията, която предхождаше облекченото издаване на трудови визи, не се появиха каквито и да било разчети и анализи за ситуацията на пазара на труда. През последните години в страната са били приемани по 3-4 хиляди души от страни извън Евросъюза и в огромната си част те са били сезонни работници. Това показва, че няма проблем в тази насока", контрира Нейков.

Не бедността, а демографският срив

Големите играчи в българския бизнес са съгласни, че ниските заплати в България са сериозна причина за трудовата емиграция, смята Велев. Но според работодателите ключовият фактор за нарастващия дефицит на работна ръка е не бедността, а тежката демографска ситуация в страната. Понастоящем за местата на всеки 100 работници и специалисти, напускащи пазара на труда поради пенсиониране, на разположение са едва 63 навлизащи в трудоспособна възраст младежи. В същото време броят на икономическите емигранти през последните години надвишава броя на завърналите се в страната средно с 4 хиляди души.

"И американски заплати да дадем, пак няма как да компенсираме тези тежки демографски и кадрови дисбаланси", твърди Васил Велев. И допълва, че през следващите десет години се очаква дефицитът да достигне крайно болезнения за България брой от половин милион души. "За сравнение дефицитът от кадри в несравнимо по-голямата германска икономика е 1,5 млн. души. А известно е, че колкото повече хора дойдат да работят в страната, толкова повече ще нараства икономиката, събраните данъци и осигурителни вноски", убеден е индустриалецът .

Васил Велев разчита, че православието и по-топлият климат ще привлекат десетки хиляди работници и специалисти от Украйна и Молдова, където живеят и български малцинства. Като пример той посочва резултатите от неотдавнашен конкурс за инженери в бургаския машиностроителен завод "Спартак". За  едно работно място там са кандидатствали 40 украински специалисти. Спечелилите конкурса ще получават 1,5 пъти по-голяма заплата от българските си колеги и ще ползват жилищни и транспортни облекчения.

В отговор Иван Нейков цитира скорошно изявление на министъра на труда и социалната политики, че Украйна и Молдова не проявявали интерес към сътрудничество в износа на работна ръка за България. Експертите на Балканския институт по труда и социалната политика са на мнение, че този износ няма да реши проблемите на българските работодатели.

"Според нас икономически по-изгодно и социално по-целесъобразно е усилията да се съсредоточат към повишаване на икономическата активност и качествата на наличните трудови ресурси. Става въпрос за няколкостотин хиляди работоспособни кадри, част от които са и висококвалифицирани", казва Нейков. Сред тях са между 150 и 200 хиляди души с увреждания, които не са особено желани от работодателите.

Заети в сивия сектор

Поне 100 хиляди от току-що пенсиониралите се имат запазен трудов потенциал да продължат да заемат досегашните си работни места и да обучават младите. Най-голяма е групата на т.нар. "нищонеправещи" млади хора. Според различни източници броят им варира от 100 до 300 хиляди души.

"Анализите ни сочат, че значителна част от тези хора всъщност здраво работят в сивия сектор. Европейският съюз настоява „нищонеправещите“ да бъдат приобщени към светлата част на икономиката, като чрез изпити им бъдат признати придобитите в практиката умения", обяснява Нейков.

Голямата надежда на българските работодатели за запълване на дефицита от работна ръка е Виетнам. „Виетнамците са добри работници, а страната им се е специализирала в износа на човешки ресурси. В Румъния и Чехия вече има цели автомобилостроителни заводи, в които работят само виетнамски работници. А ние сме ограничени с таван от 20% при наемането на чужденци извън Евросъюза в големите български предприятия и до 35 % в малките и средните фирми “, не крие недоволството си Васил Велев.

Предприемачът е убеден, че гласуваните от Парламента облекчения при издаването на сини карти няма да доведат до превръщането на България в транзитен пункт на нелегална трудова миграция към Западна Европа. „Издаването на комплексно разрешително за работа важи за 1 година и е свързано с точно определено работно място в страната. То не дава никакви права и възможности доведените отвън специалисти да бъдат приемани на работа в друга страна-членка на Евросъюза“, посочва Васил Велев. Той обаче признава, че българските работодатели нямат никакъв опит в подбора на кадри зад граница.
 


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Тоя Велев, дето е казал "За тях е по-лесно да напуснат страната", дали някога е минавал границата...? Като напуснат страната за по-лесно, дали не отиват някъде за да работят? Или той си мисли, че в чужбина парите растат по дърветата? Друга причина има за напускането на страната. Животът не е само заплата. Ами здравеопазването, ами училището на децата, ами бъдещите им пенсии, пътищата, престъпността, а, нещо?!?
253
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма работник на света , който ще работи за 300 евро на месец. Ако някой идва в България то е заради това , че сме член на ЕС и по лесно ще бяга до Западна Европа.
252
0
 
15
 
! Отговори
рррррррррр преди 8 месеца
Велев, не липсата на работна ръка пречи на растежа, НЕ! Пречката сте вие /имащите наглостта да се наричате работодатели/ с вашата алчност и нежелание да плащате както трябва! Бих добавил и некадърността ви!
251
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май накрая ще опрем до внос на кадри от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Индия и др.
250
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Позволят ли им да внасят работници от чужбина, държавата няма да има стимул да реформира образованието на хората.
249
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен-допълнение преди 8 месеца
* минималните заплати, определяни по административен път от държавата
248
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изключителна наглост - изгониха хората с унизителни заплати и сега казват, че не това е проблемът, а ниската раждаемост ... Точно работодателите чрез ниските заплати 29 г. определяха демографията, т.е. възможностите на хората да отглеждат деца. Нали това е пазарната икономика - дефицитната стока струва скъпо! Преди се оплакваха от минималните заплати, казваха, че има много кандидати на пазара на труда, затова заплатите са ниски. Сега искат с административни, НЕПАЗАРНИ мерки да изкривяват пазара.
247
1
 
17
 
! Отговори
Чочо преди 8 месеца
Не може да се жалваш, че няма работна ръка като дори не плащаш мизерните 500 лева които си общал докато жулиш милионите за да купуваш яхти и да ш-и-б-а-ш фолкаджийки. Хубав беше държавния съветски комунистически капитализъм, ама не става вече. После пейте какви ли не песни - изберете българското и какво ли още не, че бившите партийни секретари и настоящи бизнесмени ще умрат от глад.
246
0
 
23
 
! Отговори
пена вутева преди 8 месеца
така им се пада на нашите големи работодатели-да фалират, изкарват много милиони и купуват заводи в чужбина, а тук плащат жълти стотинки.Страшното ще дойде когато няма да има и учители, които да влязат в клас.
245
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България НЯМА дефицит на работна ръка. Има дефицит на работодатели, които да заплащат честно и почтено.
244
4
 
20
 
! Отговори
??? преди 8 месеца
Китайци, турци, роми, виетнамци + мигранти от всякакъв цвят... Българи има ли в тая държава, бре?!
243
1
 
24
 
! Отговори
Гаврош преди 8 месеца
Да знаете,че не остава още много да се гаврите с малкото работещи в Бг .
242
0
 
16
 
! Отговори
Гаврош преди 8 месеца
Гаврете се, гаврете се с малкото останали работещи в Бг,не остава още много обаче.
241
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
,, Браво,,на правителството все повече се убеждавам че цялото е за смяна,ако така продължават ще затрият и останалите българи които сме в България.Ама то няма нужда от внос работна ръка пълно е с роми,що не им предложат те да им работят, като са некадърни да сложат ред и закон българина да взема една нормална заплата и за работодателя да важи тоя закон, че под...Еди колко си няма право да ти плаща.С..паняци.
240
0
 
20
 
! Отговори
От трите най-дългия преди 8 месеца
До никой няма да опрете,просто ще фалирате скоро и ще ударите кепенците.Направо закрийте фалиралата държава (и без това българите нямат равни в рушенето и започването и стоенето около нулата и живуркане в мизерия) в нея нищо не функционира нормално.Булгаропитеците в нея с манталитета си да се делят и да не са задружни сами се затриват и са изчезващ вид-след време историците ще ги описват като крадливо,просто и алчно племе без морални ценности и препитавало се с кражби и далавери допоследно.
239
1
 
21
 
! Отговори
Клиничен фармацевт преди 8 месеца
Имам голяма аптечна верига
Управител фармацевт 2000 лв чисто
Маг - фармацевт 1500 лв чисто
Пом. - фармацевт 1000 чисто
Интересно, как аз мога да давам нормални заплати, а другите не могат.
238
0
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
Преди годи щяхме да извършваме монтажи в Замбия ,една изключително бедна страна.Средния годишен доход е някъде към 1000 дол.на човек.Но изненадата ми дойде когато прочетох колко получава човек с някаква квалификация.Без претенции за точност ,но поне приблизително.Шофьор-900д.,мед.сестра 1200д.,техници 1200-1400д.,механ.инж.2000-2100д, ел инж.2500д.,инж.телеком.2800-3000д.Предполагам ,че онези от буша изкарват не повече от 30-50д.на месец.Даже в Малави,е стартова заплата на инж.телеком.1500-1600д
237
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
бе ти дай американски заплати , пък гледай как за нула време ще ти се реши демогравския проблем . Дори по 1000 ерака средно да давахте , веднага 200-300 000 емигранта ще се приберат
236
0
 
31
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 8 месеца
Виетнам в момента е топ туристическа дестинация, новият Тайланд. Кой е луд да дойде в БГ. Украинците съшо не пасат доматите с колчетата, за арменците пък да не говорим.
Проблемът на България ще стане, когато повечето българи в чужбина спрат масово да изпращат пари или да купуват имоти, а това рано или късно ще се случи.
235
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото пъти чуя думите на Велев, Домусчиев и оня от Ловеч, всеки път се питам- "Тия хора на коя планета живеят и защо нямат връзка с кораба- майка?".

Направо си представям арменци, украинци и виетнамци в строителството или транспорта и ми става едно такова... забавно!