До Виетнам ли ще опрем, за да решим дефицита на работна ръка?

Украинци и молдовци се дърпат, а кризата у нас се задълбочава
29 мар 2018 20:45, Елка Василева
297
До Виетнам ли ще опрем, за да решим дефицита на работна ръка?
Снимка: архив, Reuters

Дефицитът на работна ръка се усеща все по-силно в България, включително поради задълбочаващата се демографска криза. Може ли обаче вносът на работници и специалисти от държави извън ЕС да реши проблема?

Натискът на работодателските организации в България за облекчаване на вноса на работна ръка в страната се оказа успешен. Правителството вече сключи спогодба за привличане на специалисти от Армения, а до средата на годината се очаква подобни спогодби да бъдат подписани с Украйна и Молдова, пише Дойче веле.

А работа има в България

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев смята, че тази тенденция е изцяло положителна: "Недостигът на човешки ресурси се превръща в основен фактор, възпиращ новите инвестиции в България. Липсата на работна ръка ограничава стопанския растеж и пречи на българската икономика да се възползва от подобряващата се стопанска конюнктура в света", твърди Велев. Ръководената от него асоциация е установила дефицит от поне 80 хиляди специалисти в машиностроенето, електротехниката, строителството, здравеопазването, транспорта и логистиката.

"В същото време безработните в страната са около 200 хиляди души, към които трябва да бъдат прибавени и 100 хиляди т.нар. "обезкуражени" – хора, които всъщност никога не са си търсили работа. Половината от безработните обаче са без образование и без каквато и да е професионална квалификация. Сред тях има и хора, които просто не желаят да работят. За българите като че ли е по-лесно да напуснат страната в търсене на работа, вместо да се преместят в друг град, където работа има", изтъква Велев.

Директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков е на друго мнение. "В дискусията, която предхождаше облекченото издаване на трудови визи, не се появиха каквито и да било разчети и анализи за ситуацията на пазара на труда. През последните години в страната са били приемани по 3-4 хиляди души от страни извън Евросъюза и в огромната си част те са били сезонни работници. Това показва, че няма проблем в тази насока", контрира Нейков.

Не бедността, а демографският срив

Големите играчи в българския бизнес са съгласни, че ниските заплати в България са сериозна причина за трудовата емиграция, смята Велев. Но според работодателите ключовият фактор за нарастващия дефицит на работна ръка е не бедността, а тежката демографска ситуация в страната. Понастоящем за местата на всеки 100 работници и специалисти, напускащи пазара на труда поради пенсиониране, на разположение са едва 63 навлизащи в трудоспособна възраст младежи. В същото време броят на икономическите емигранти през последните години надвишава броя на завърналите се в страната средно с 4 хиляди души.

"И американски заплати да дадем, пак няма как да компенсираме тези тежки демографски и кадрови дисбаланси", твърди Васил Велев. И допълва, че през следващите десет години се очаква дефицитът да достигне крайно болезнения за България брой от половин милион души. "За сравнение дефицитът от кадри в несравнимо по-голямата германска икономика е 1,5 млн. души. А известно е, че колкото повече хора дойдат да работят в страната, толкова повече ще нараства икономиката, събраните данъци и осигурителни вноски", убеден е индустриалецът .

Васил Велев разчита, че православието и по-топлият климат ще привлекат десетки хиляди работници и специалисти от Украйна и Молдова, където живеят и български малцинства. Като пример той посочва резултатите от неотдавнашен конкурс за инженери в бургаския машиностроителен завод "Спартак". За  едно работно място там са кандидатствали 40 украински специалисти. Спечелилите конкурса ще получават 1,5 пъти по-голяма заплата от българските си колеги и ще ползват жилищни и транспортни облекчения.

В отговор Иван Нейков цитира скорошно изявление на министъра на труда и социалната политики, че Украйна и Молдова не проявявали интерес към сътрудничество в износа на работна ръка за България. Експертите на Балканския институт по труда и социалната политика са на мнение, че този износ няма да реши проблемите на българските работодатели.

"Според нас икономически по-изгодно и социално по-целесъобразно е усилията да се съсредоточат към повишаване на икономическата активност и качествата на наличните трудови ресурси. Става въпрос за няколкостотин хиляди работоспособни кадри, част от които са и висококвалифицирани", казва Нейков. Сред тях са между 150 и 200 хиляди души с увреждания, които не са особено желани от работодателите.

Заети в сивия сектор

Поне 100 хиляди от току-що пенсиониралите се имат запазен трудов потенциал да продължат да заемат досегашните си работни места и да обучават младите. Най-голяма е групата на т.нар. "нищонеправещи" млади хора. Според различни източници броят им варира от 100 до 300 хиляди души.

"Анализите ни сочат, че значителна част от тези хора всъщност здраво работят в сивия сектор. Европейският съюз настоява „нищонеправещите“ да бъдат приобщени към светлата част на икономиката, като чрез изпити им бъдат признати придобитите в практиката умения", обяснява Нейков.

Голямата надежда на българските работодатели за запълване на дефицита от работна ръка е Виетнам. „Виетнамците са добри работници, а страната им се е специализирала в износа на човешки ресурси. В Румъния и Чехия вече има цели автомобилостроителни заводи, в които работят само виетнамски работници. А ние сме ограничени с таван от 20% при наемането на чужденци извън Евросъюза в големите български предприятия и до 35 % в малките и средните фирми “, не крие недоволството си Васил Велев.

Предприемачът е убеден, че гласуваните от Парламента облекчения при издаването на сини карти няма да доведат до превръщането на България в транзитен пункт на нелегална трудова миграция към Западна Европа. „Издаването на комплексно разрешително за работа важи за 1 година и е свързано с точно определено работно място в страната. То не дава никакви права и възможности доведените отвън специалисти да бъдат приемани на работа в друга страна-членка на Евросъюза“, посочва Васил Велев. Той обаче признава, че българските работодатели нямат никакъв опит в подбора на кадри зад граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С православие и добър климат ще привличат украинци и молдовци???Тоя добре ли е?Хората работят за пари! Никой не ходи на работа заради климата.ЗАПЛАТИТЕ, Велев! ЗАПЛАТИТЕ вдигнете!!
213
0
 
35
 
! Отговори
Селяк преди 6 години
Ха-ха-ха-ха Тая статия е най-добрия биц за днес!!!И от Зимбабве да докарате хора след първия наем и сметки ще се върнат от където са дошли!Блаженни са вярващите!
212
0
 
22
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Валери Симеонов трябва да понесе лична отговорност за тази политика - българите бягат, тези, които са останали, получават мизерни заплати, сред тях има безработни, скоро ще отпаднат от най-ниската категория, а ние, вместо да имаме адекватни мерки, каним чужденци. Предателство.
211
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И американски заплати да дадем, пак няма как да компенсираме тези тежки демографски и кадрови дисбаланси".Да, трябваше да ги дадете много по-рано. Но ако и сега не ги дадете, и малкото завършващи добро образование ще изпуснете. Ако сега на 100 пенсиониращи се постъпват 63, не вземете ли спешни мерки, скоро на 100 пенсиониращи се ще получавате 32 млади. Как ще си ги разпределяте- или при който даде по-висока заплата или работодателите ще си обявявате дуел и отстранявате конкурента за работника
210
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на някой от т.н. "работодатели" да му е хрумвало да започне да плаща европейски пари, за европейските продукти, които при европейско качество, произвежда за европейския пазар, или трябва мултимилионери да станат за 10 г.?
209
1
 
25
 
! Отговори
пешко преди 6 години
храна си произвеждам сам,но никога няма да се хвана частен роб на някой за 30 лв на ден!
208
1
 
33
 
! Отговори
инже преди 6 години
Хаха че те Виетнам са далеч по-добре от България. Даже познавам инженери заминали да работят там.
207
0
 
36
 
! Отговори
Вио преди 6 години
Заплатата е сделка - работникът полага труд, произвежда стока или услуга, а работодателят я продава и ако има ум, печели от това. За този труд се полага адекватно възнаграждение, а не подаяние. Докато така наречените бизнесмени бъркат робовладелчеството с бизнеса, така ще е. С това робовладелско мислене и отношение скоро ще трябва да внасят марсианци.
206
1
 
44
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНИЯ(Т) !!! преди 6 години
Ииии както каза чичовото през 1994 г. "Да д.у.хат супата", работодателите де не някой друг. Не виждам що се сърдят на някой друг освен на себе си. Нали дойде демокрацията и на простия пазарен принцип си наемаха работници - плащаш добре и имаш работна сила, не плащаш добре и тая същата работна сила отива при по-добре плащащият. Сега взели се сърдят че нямало работници, ами няма да има като ги прокудихте с "големите" заплати, поршетата (на всяка любовница поне по две) и другите придобивки.
205
0
 
31
 
! Отговори
Майк преди 6 години
Трябва ножът да опре до кокала за да се сетят че трябват истински реформи в кочинката.
204
0
 
58
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
"И американски заплати да дадем, пак няма как да компенсираме тези тежки демографски и кадрови дисбаланси"-- ХМ !! Абе ВИЕ 28 г се подигравахте с работниците си - Викахте - Ако не ти отърва се махай- на улицата знаеш ли колко много чакат за работа !! Сега се оправдавате че и американски заплати да дадете нямало хора))) ДАЙТЕ ГИ ТЕЗИ ЗАПЛАТИ И ЩЕ ВИДИТЕ__ Ама БГ бизнесът не търси работници - Той търси РОБИ за без пари- Учете виетнамски -Добър ви ПЪТ !! (стандарта в Виетнам е по добър от БГ)
203
0
 
25
 
! Отговори
Гойко преди 6 години
Я не съм учил 100 годин за 100 лева заплата.
202
1
 
74
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Няма квалифицирани кадри в България- откога търся инженер по кибернетика, до 25 години, с 10 години стаж, да знае английски, немски, френски, руски, турски, арабски, да има шофьорска книжка за камион, да има курсове за гувернантка и по озеленяване на вили, да работи на ненормирано работно време/ тоест сутрин от 7 вечер до 9/, в динамичен екип/тоест да върши цялата работа, щото другите ще са заети с косене на трева на вилата ми/, заплата-700 лева БРУТО, към 500 чисто...НЯМАААААААААА
201
0
 
40
 
! Отговори
иван тейков преди 6 години
факт е,че българските т.н. "бизнесмени" са разпределени по сектори и предприятия и малцина от тях произвеждат стоки с добавена стойност от които да се печели много, изнасяме предимно суровини напр. медна руда и концентрат, оловен концентрат, и др. Нашите видни олигарси предпочитат да влагат пари в строителство на бизнес и жилищни сгради, лични вили и имоти в Гърция и др. средиземноморски страни, а не да дават заплати, понеже и така може...ами честито... да идват виетнамците
200
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой се чуди защо сме на тоя хал, да прочете това интервю. Ама до това води назначеният капитализъм - меринджеи, дето освен да прибират, друго не могат. Връзки, врътки, протекции и се смята за недосегаем. В Русия е същата работа - работникът заплата може и да не получи, ама порше за любовницата трябва да се купи. Нищо чудно, че всичко живо бяга на Запад.
199
0
 
51
 
! Отговори
Мето преди 6 години
БГ работодателите са некоректни, но и самата държава е некоректна и грабителска.
198
3
 
19
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Вече чистачките ще получават повече от професорите защото чистачките наистина работят.
197
0
 
52
 
! Отговори
СС преди 6 години
Виетнам толкова е дръпнал напред, благодарение на китайските инвестиции, че им дишаме праха отдавна. Има да се надявате да дойдат виетнамци точно тук на ниските заплати и некоректно отношение към работещите. :)
196
0
 
57
 
! Отговори
Св преди 6 години
"И американски заплати да дадем, пак няма как да компенсираме тези тежки демографски и кадрови дисбаланси", твърди Васил Велев"По тая логика и от Америка, американците с американските заплати щяха да емигрират нанякъде, пък целия свят се е устремил натам ... що така. Давай американски заплати 3-4 години, дори и да си на загуба, да видиш как всичкото квалифициран персонал ще дойде при теб, и ще повлечеш крак за всички, и данъците ще се плащат, и инфраструктура, здравеопазване ... ще се оправи.
195
0
 
22
 
! Отговори
нда... преди 6 години
..и в Соц-а внасяхме виетнамци и нямаше кучета по улиците... кво пречи и сега...някои фабрики вече разчитат на затворници, за да си запълнят липсите ...*** пък неможея да разчиташ на отговорност и качество от тяхна страна...стана си тегаво с работната ръка..