От Германия: За пазара на булки и... навсякъде ли в България е така?

Това не се случва в далечни екзотични страни – тв репортаж
29 мар 2018 21:45, Елка Василева
72
От Германия: За пазара на булки и... навсякъде ли в България е така?
Снимка: архив, Булфото

Представете си, че това е единственият начин да си намериш съпруг. Не, не се случва в далечни страни с екзотични култури, а в самата Европа. "Про 7" излъчи репортаж от традиционния пазар за булки в Стара Загора, за който информира Дойче веле.

Тя се казва Роси, скоро е навършила 18 години и ѝ е време да се задоми. Момичето живее в старозагорското село Оризово и е от рода на ромите калайджии. Тази малцинствена група наброява около 18 хиляди души, които са разпръснати из цяла България. Калайджиите живеят по свои собствени правила: младите момичета остават в дома на родителите си, докато не се омъжат, предбрачният секс не е позволен, защото на сватбата си трябва да са девствени.

Роси и две години по-голямата й сестра Пепа са напуснали училище, когато са били на 15. Прекалено голям е бил рискът те да станат малолетни майки. Двете момичета вече са пълнолетни, но нямат право да работят - не и преди да са се омъжили. Другото условие е съпругът да даде съгласието си жена му да работи. Неомъжените момичета не могат също и да шофират кола - чак след като се задомят получават това право. Често Facebook и смартфонът са единственият им прозорец към света, тъй като при ромите калайджии младите неомъжени момичета рядко напускат дома - и никога сами.

"Всичко ни е забранено, никога не можем да оставаме сами. Родителите ни се страхуват да не се срещаме тайно с момчета. Дори когато излизаме само с момичета, майка ни идва с нас - като придружителка", разказва Роси пред камерата на германската телевизия.

Цената на свободата

Но не навсякъде в България това е така, се казва по-нататък в репортажа, който ни отвежда на 300 километра пò на изток, за да ни срещне с една връстница на Роси от Оризово - 18-годишната Лили от Варна. Тя също живее с майка си, но по съвсем други причини - за да икономисва средства. Наемите в морската столица на България не са никак ниски - вървят по около 5 евро на квадратен метър. Лили разказва, че повечето нейни връстници живеят при родителите си чак докато не им се наложи да се преместят в друг град, например за да следват. Щом спести малко пари, 18-годишната студентка по икономика смята да се изнесе и да заживее заедно с приятеля си. Това, че Лили има приятел, не е никакъв проблем за майката на момичето. Точно обратното - тя искрено се радва, че дъщеря ѝ си има приятел. Дори така е по-спокойна за детето си.

В тази връзка в репортажа се припомня, че България е сред страните от ЕС с най-висока престъпност. Малко млади момичета се престрашават късно вечер да излизат сами. Затова шофьорската книжка и колата на майка ѝ са много важни за Лили. Така тя се чувства по-сигурна и по-свободна да излиза. Но тази свобода си има своята цена - един литър бензин в България струва 1,05 евро, което прави горивото скъпо за стандарта в България, се казва още в репортажа.

За разлика от Роси от рода на калайджиите, Лили сама може да решава дали да работи или не. Като продавачка в магазин за часовници тя печели около 200 евро на месец, което никак не е зле за България, където средният доход е от порядъка на 570 евро. "Всички мои приятели работят, и аз не искам да бъда изключение. Някак си не е редно на моята възраст да разчитам само на майка ми. Тук става въпрос и за отговорност", казва момичето от Варна.

Патриархален свят

Обратно към ромите калайджии от Оризово: там работят само мъжете, а в тяхната общност се женят само помежду си. Тази традиция води началото си от векове - с това калайджиите целят да се съхранят като етническа група без чужди влияния. Не са редки и браковете между роднини. Избирането на партньор обикновено става на годишния пазар за булки. А ако девойката е девствена, както се очаква от нея, семейството на жениха плаща добри пари за нейната невинност.

А какво е позволено на момчетата от групата на калайджиите? Исус, който е братовчед на Роси и Пепа, споделя, че може да спи с жени, но накрая трябва да се ожени за калайджийка. В противен случай родителите му ще го изхвърлят от дома.

Във Варна 18-годишната Лили изобщо не може да си представи да води такъв живот. "Това не е нормално в 21-ви век, не го одобрявам", казва студентката, която е излязла да вечеря с приятеля си. Контрастът между двете момичета едва ли може да бъде по-голям: докато Лили от Варна се наслаждава напълно на своето пълнолетие, Роси от Оризово е строго пазена и държана в изолация. Патриархалният свят на ромите калайджии се отличава с класическо разпределение на ролите. "Така е устроена нашата общност - мъжът изкарва парите, а жената се грижи за него като се прибере вечер - слага масата, прави му салата, сипва му ракия и т.н. По този начин тя изразява уважението си към него", казва бащата на Роси и Пепа.

Традиционно и модерно

При калайджийте и на жените им е позволено да пият алкохол. Но почти никой не го прави - смята се, че пиенето не подхожда на жените. На друго мнение е компанията от Варна - след вечерята Лили и приятелят ѝ ще отидат на бар, където няма да се мине без алкохол. В България консумацията на алкохол е разрешена след навършването на 18-годишна възраст.

В Старозагорско Роси и Пепа се готвят за най-важния ден от годината - пазара за булки. Казват, че родителите им не ги поставят под силен натиск бързо да си намерят мъж. Но много други млади момичета нямат техния късмет и често биват омъжвани насила. Преди да излязат на пазара, Роси и Пепа си боядисват лицата в бяло, като използват подходящ грим. За момичетата с тъмна кожа никой не дава добри пари, казват им циганки, обясняват двете. Две хиляди млади момчета и момичета, кандидати за женитба, се очакват тази година на пазара за булки в отстоящия на 50 километра областен град Стара Загора. Ако двете момичета си намерят подходяща партия, след една седмица семействата им ще се срещнат, за да уговорят всичко. Самите момичета не решават нищо сами. Могат само да се надяват, че този ден ще постави началото на техния нов живот.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да иде един наш журналист в Нойкьолн в Берлин и да напише статия "Навсякъде ли в Германия е така".
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста може да се поспори за това дали в България има най-голяма престъпност.Пак ни пускат по пързалката.
53
1
 
10
 
! Отговори
Луд преди 1 година
Хммм. В Лондон два пъти годишно се провеждат огромни пазари за ромски булки. Един в западен и един по време на конните надбягвания в епсом. Престъпноста и измамите са в пъти повече.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъбите диваци са много по-грозни от селектираните, но в естествени условия оцеляват доста по-успешно...
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сте писали статията защо думата за етноса не сте си цензурирали?Да сезирам ли сега някоя институция?
50
5
 
17
 
! Отговори
до ястреб преди 1 година
колега, всичко е просто - ако турция нападне българия, замисли се би ли се включил в армията да защитиш страната си?
ако да - българин си.
ако - *** си.
а повечето турчеещи се тук са с твърда позиция против държавността и ярко турска пропаганда, затуй има яко плюете
49
1
 
18
 
! Отговори
Гнидю преди 1 година
Този *** въпрос може да го зададе само един 20 годишен *** германец без обща култура
48
6
 
33
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 1 година
В тази връзка в репортажа се припомня, че България е сред страните от ЕС с най-висока престъпност
Това е такава невероятна лъжа че моментално след като прочетох изречението прекратих четенето на тая помия.
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като продавачка в магазин за часовници тя печели около 200 евро на месец, което никак не е зле за България"
---
Защо ли работодателите реват, че няма работа ръка? 200 евра, много са!
46
5
 
18
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
Не това не се случва в България а в ци.анските маали тия там никога няма да бъдат българи хъхрят про,ти са неграмотни озлобели оскотели пример за подхора,Не ги искаме да се изнасят накъдето видят!
45
24
 
23
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 1 година
До БС

Колега, нали всеки роден в българия е българин?! Или греша?
Не е ли вече крайно време да се решите дали в българия има малцинства или не?!
Аз като турчин съм напълно объркан - от една страна ми казвате че не може да съм турчин, щом съм роден в българия, защото всеки роден в българия е българин, а от друга страна казвате, че тези тзсигани не може да се считат за българи, само защото са родени в българия! Кое е?
44
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха,българките били претенциозни каза някой по надолу.Е нема що,големи са им претенциите....двайсе лева свирката и за петдесетарка пълна програма :)))))))
43
6
 
13
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 1 година
До Бай Иван жените им не работят а мъжете им каладиисват те са достатъчни богати имат и голямо стопанство това не са софииски или пловдивски роми.да лъжат да мамят и ли да крадат статията пише за чест -девственици кое може а кое не при балгарите девственост никои не търся затова че всички момичете под 18год. са отворени като на буркан пред качествен котрольор на в бг няма качествен котрольор
42
3
 
16
 
! Отговори
хммм преди 1 година
До do 42

Ти, май не четеш правилно.Нали това казвам, че жената не се влюбва в джипа, а в човека, дори и той да е с таратайка.Не случайно мнението ми натъртва на това, какво представлява мъжът и ако той си заслужава дори и с малко пари една жена може да се влюби в него.Ясно е, че ако си противен на една жена, нямаш никакъв шанс.
41
4
 
21
 
! Отговори
do 42 преди 1 година
само някой новобранец си мисли че мъжа е този който избира жената.
Ако жената не те е харесала и заплюла - нямаш шанс.
А повече българки са претенциозни и затова мн свестни мъже сме на сухо.
Докато при *** от женски пол е друго - те мълчат и слушат, а не са претенциозни и да избират много
40
2
 
9
 
! Отговори
БС преди 1 година
До *** Османлийски

И в Израел има две националности, Евреи и Палестинци. Разликата между едните и другите е от небето до земята. Не знам как е ситуацията в съвременния Отомански Свят.
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спокойно...
скоро и ние ще четем статии как в Германия редовно се кастрират момчета, а момичетата се подаряват на мъжа си, и после ходят като пингвини.
До 5-10г това ще е типично за жителите на германия
38
1
 
17
 
! Отговори
БС преди 1 година
Прилича ми на пазар за коне и магарета.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
39,
Продължавай в същия дух!
След 10-15 години повтаряне на една и съща гл_у_пост, може би ще успееш да убедиш себе си колко ти е хубаво с твоята калайджийка, а българките са от киселото грозде!
36
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове, това че вие сте *** дървени и не можете да си намерите приятелки не означава, че се хващат само на черни джипове с бизнесмени.Аз имам едно приятелче, доста симпатично и си ги омайва дори в старият баварец с ръждясал калник.Една жена, може да се влюби и в най-бедната чайка, стига да си ЧовеК, който може да я спечели.100% съм сигурен, че 90% от вас ходят с раздърпани анцузи и миришат на трошия, а зад гърба не жените си говорите, най-лошите неща за които можете да се сетите с ркия в ръка.