От Швейцария за Юлия Кръстева: Тъмна "празнина" в биографията й

"В досието 2 тома материали за нея и том оперативна информация"
29 мар 2018 15:00, Елка Василева
35
От Швейцария за Юлия Кръстева: Тъмна "празнина" в биографията й
Юлия Кръстева. Снимка: архив, Булфото

Тя е политически ангажирана европейка с безупречна репутация не само в академичните среди - френската психоаналитичка и лингвистка от български произход Юлия Кръстева. Но в биографията ѝ има нещо премълчано, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Френската философка, психоаналитичка и лингвистка от български произход Юлия Кръстева е политически ангажирана европейка. Както стана сега известно, Кръстева е работила за българската Държавна сигурност, пише вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Българската комисия по досиетата съобщи във вторник, че през 1971 г. литературоведката, психоналитичката и писателката Юлия Кръстева е била вербувана с псевдонима "Сабина" от службите на българското външно разузнаване, посочва вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Още по темата

Досието на Кръстева обхваща два тома материали за нея и един том оперативна информация. Кръстева е проверена, тъй като е била член на редакционния съвет на "Литературен вестник", посочва по-нататък изданието. Комисията по досиетата не коментира съдържанието, обхвата и продължителността на агентурната дейност на Кръстева.

Стремглава кариера

По-нататък швейцарското издание проследява накратко кариерата на Кръстева, като посочва, че през 1965 г. тя пристига във Франция със стипендия на френското правителство и впоследствие прави стремглава академична кариера. През 1973 г. става професор по лингвистика в Парижкия университет. Славата ѝ, четем по-нататък, се гради на популяризирането на литературоведските теории на Михаил Бахтин в Западна Европа и на създаването на теория на интертекстуалността. Юлия Кръстева се ангажира и в областта на феминистката психоанализа и публикува редица романи, стъпващи на автобиографията ѝ, изтъква "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Изданието посочва, че откровено политическите изявления на Кръстева са по-скоро рядкост. Съпругът ѝ Филип Солерс е бил водещ редактор на авангардното списание "Тел Кел", което излиза във Франция между 1960 г. и 1982 г. и през 1970-те години има своята маоистка фаза. През 1974 г., заедно с делегация от представители на групата "Тел Кел" Кръстева посещава Китай. Тя е възхитена от смесицата от естетична екзотика и държавен социализъм. Изданието посочва също, че гостите от Франция не успяват да си изградят по-тясна представа за насилието и крайностите на Културната революция, която тогава се извършва в Китай.

Критикува западния обществен ред

На този фон, продължава изданието, впечатлява фактът, че по-късно Кръстева идентифицира себе си с "китайка", която като представителка на една източна комунистическа страна разглежда критично западния обществен ред във Франция. В мемоарните текстове на Кръстева България изглежда като една митична страна, в която от една страна се е родила културата на славянската писменост, а от друга е преминало собственото ѝ детство в едно предполитическо блаженство.

Каква ще е окончателната преценка за интелектуалната биография на Кръстева сега - след като излезе наяве, че в тази биография е имало една тъй дълго време премълчавана и табуизирана "празнина"? За да разберем това, щя трябва да изчакаме оценката на досието за агентурната ѝ дейност и реакцията на самата "Сабина", пише в заключение "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Междувременно Юлия Кръстева отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма. Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр на таен агент.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника Юлия Кръстева. "Някой иска да ми навреди", допълва тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде в публикуваните документи няма доноси, писани от нея. Как е успяла да замине е друг въпрос. Родителите й са били безпартийни.
31
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Полезни ***" е казал отдавна Ленин за такива като Юлето.
30
7
 
3
 
! Отговори
Боли ме преди 6 години
Не искам да защитавам никой, но *** и Истината са неграмотни, а плюят. Тази жена е била образована, поназнайвала език. Та освен връзките е имала и нещо в главата. Сигурен съм, че говори и пише по-правилно от 95% от форумните разбирачи.
29
0
 
5
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
До Истината:Нямам какво да добавя.
28
1
 
5
 
! Отговори
по нашенски преди 6 години
Тая се е взела на голямо,и я начукаха!Показаха и кой командва парада!
27
0
 
13
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
То по времето на соца така се заминаваше да учиш в чужбина. Тая е или от комунистическата номенклатура, или е била сътрудник на ДС. Друга версия няма.
26
0
 
12
 
! Отговори
@@@ преди 6 години
До ИСТИНАТА 26:Много сте прав!Поздравления!Преди 10.11.1989 г.,докато такива като нас-градски пущиняци и селски задръстеняци строяха реалният социализъм,партийните другарки и другари си построиха домашният комунизъм?!?!?!Коли,вили,апартаменти и всички други предимства,привилегии и облаги,за което може да се сети човек?!?!?!И не само за тях си,а и за синове,дъщери,внуци,че и правнуци?!?!?!Лошото е,че и сега е същото,че и по-лошо от преди?!?!?!
25
4
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Хахаха, общо взето винаги по нашите прокълнати земи е било така: едни са годили на ален фес по света и да пият кпучино на шанзелизе, а другите са блъскали като алтави за да градят 'светлото комунисти4еско бъдеще' и за кефа на първата група и да могат децата на номенклатурата да маат шакалади киндер и корекомски яйца и да у4ат мамини сладки с парите на народа по скъпарски университети в ина4е 'прогнилата капиталисти4еска' Европа. То за това хората избягаха от тая ко4ина, озлобени и обидени!!!
24
3
 
3
 
! Отговори
Със сигурност преди 6 години
колективно.сборно и отговорно е била от ЦРУ,ФБР,КГБ,ДС,МИ5,МИ6,а защо не и от Секуритате???
23
1
 
11
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Както е казано в най-мъдрата Книга - Библията - няма нищо тайно, което да не стане явно, и няма нищо скрито, което да не се открие...
22
0
 
21
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Тия отркриха топлата вода. Всеки който е достатъчно възрастен за да помни комунистическото време, знаеше че българин не може да работи на подобно място без да се съгласи да сътрудничи на Държавна Сигурност, а чрез нея - и на КГБ.
21
0
 
20
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Хахахахааа , Чоптодорова също твърдеше , че не е откраднала ?!?!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе извинете за тъпия въпрос но коя е въпросната госпожа и защо ни занимават с нея? В смисъл в момента с какво се занимава и защо Дойче Веле и компания се интересуват от нея?
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е просто! Дайте материалите на следствените органи в държавата където е гражданка Франция/Швейцария и те от там нанатък ще поемат разследването! За подобен тип дейност на запад няма давност! Това да не ние българската прокуратура!
18
4
 
6
 
! Отговори
ex преди 6 години
Тая е снайперистка и я даваха в Бесни страшни пенсии:)))
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе ,да! Га яде комунистическите кифтаци-ни рива.....
16
20
 
20
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ преди 6 години
И да добавя, че публичното обявяване на агенти на Външно разузнаване е предателство към тях и към държавата, но това не е нищо ново за нас, нали.Да сте чули МИ5 да обявява някъде агентите си, аз не?
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В кое разузнаване няма такива, бе?!Аааа, сетих се! В сегашното бг!
14
15
 
16
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ преди 6 години
Стига глупости, всяка държава, ако иска да е държава има външно разузнаване. Няма нищо лошо да си бил част от тази организация, дори е гордост, независимо дали е поделение на ДС или МИ5.
13
3
 
39
 
! Отговори
Моите уважения към преди 6 години
Ю.Кръстева( може би сме прибл. връстници) и зная МНОГО ДОБРЕ годините 1966- 1971 и всичко преди около 80 г.:1.Кръстева да отговори ПО КАКЪВ НАЧИН "получи стипендия на френското правителство"??? Нещо НЕЧУВАНО и НЕВЪЗМОЖНО( може би само за Л.Живкова възможно) Създавате впечатление в младите,че ТОГАВА е било както СЕГА!??? 1965-1971; само АКО се разхождаш с ЧУЖДЕНЕц по улицата, след теб ще има "опашки', ще започнат да те "ухажват" млади, симп. мъже ( ченгета), ако не те извикат откровено да обясниш