Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво...

"Тренд": 2/3 от българите смятат, че има изкуствено създадени болести
66
Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво...
Снимка: flickr

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. 40% пък - че съществува тайно общество, което управлява света. Данните са от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" сред 1004 души в периода 1-7 март.

Още по темата

Данните показват още, че 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, а 14% - че извънземни живеят сред хората. 19% пък са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни.

Социолозите регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани със свръхестествени способности на хора. Прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето.

Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии.

66% обаче смятат, че има изкуствено създаване на болести с цел продажба на нови лекарства. По отношение на въпросите, свързани с Кемтрейлс и ХААРП, данните показват високи дялове на непознаване на темата -  над 50%. Видно е че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение в тази посока. 

58% от българите посочват, че човек е стъпвал на Луната, докато 14% са на обратното мнение.

33% е делът на тези, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на Рая и Ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател, ясновидец, ходжа. В селата и малките населени места тази практика отново е по-разпространена.

Малко над една трета от българите вярват, че петък 13-ти носи нещастие. Подобно е и съотношението по отношение на суеверието, че черната котка носи нещастие. Малко над една трета от българите вярват и че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват за сметка на тези с по-висока образователна степен.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие/беда, докато 24% не го правят. 12% пък хвърлят сол за късмет.

35% носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото е че все по малко хора вярват на Сидеров !
12
6
 
12
 
! Отговори
Спомени преди 6 години
"Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната" - това заявил столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с български емигранти в Чикаго през 2009г.
11
1
 
18
 
! Отговори
пиле с ориз преди 6 години
Вярваме в какво ли не,само не и в себе си.
10
6
 
18
 
! Отговори
PD преди 6 години
Кабинетна стъкмистика.Българите основно вярват в Бог. Вярват на пророците и пророчиците, като връзка между по висшите светове и тукашния мир. Не вярваме във Ванга, а вярваме на Ванга!Малка но съществена разлика, или вече правещите разлика, са на изчезване.
9
18
 
6
 
! Отговори
Оракул преди 6 години
Абсолютно вярвам в някой ясновидци!Преди години ясновидка ми е предричала неща който се сбъднаха!Лично съм проклинал хора мой врагове над 10 човека умряха за последните 10 години от мой проклятия сега съм проклел още няколко долни *** две три от който са проклети до 13 коляно Амин!Смърт на враговете ми Амин!!Който каквото мо мисли Бог двойно да му го върне Амин!!!
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суеверни сме и вярваме в конспирации защото сме много зле информирани за реалните събития и процеси по света и у нас, обичаме да тълкуваме нещата по *** начин. Истината е, че нещата около нас са сложно навързани и зависят от много фактори. Не е като да кажеш "оня е виновен".
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво..."...че сме независима държава, която не се командва от Вашингтон, че премиерът защитава интересите на България, че медиите не обслужват властта...
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво... Страшни християни, ви казвам! Най-големите!
5
3
 
21
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Това са прословутите 80 процента.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки е свободен да вярва в това, което иска, но не и да налага мнението си на другите !
3
4
 
25
 
! Отговори
аз преди 6 години
То затва хората си хвърлят парите през балкона - щото вярват във всякакви простии, оракули и мистични баби...
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не излизам от нас преди да си чуя хороскопа
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятай хората колко са лъгани и мамени, че да нямат никакво доверие на заобикалящата ги действителност.