Внимание! Банката ви пише мейл, не давайте данни!

ГДБОП предупреждава за спам атаката из страната
29 мар 2018 14:30, Красимир Ангелов
21
Внимание! Банката ви пише мейл, не давайте данни!
Снимка: Flickr

ГДБОП предупреждава за сериозна спам атака и призовава потребителите да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подател финансова институция, съобщава МВР.

От 20 март в страната е активна спам атака, при която, на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, уточняват от вътрешното министерство.

Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание и претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат данните си от акаунти за електронно банкиране (потребителски имена и пароли) или финансови платежни инструменти (данни от дебитни и кредитни карти) под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.

ГДБОП апелира към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. И отбелязва, че във всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин.

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 9 месеца
Много лошави хора сте!
Да имате пари в банка,при тази лихва?!
Значи не ви трябват!
Дайте ги на хора,които имат нужда от тях,бе!
Ще ви мухлясат парите,ей,как сте ги стиснали!
Следващия път Папата ще ви пише!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече получихме две. Нещо ни подценяват, аз съм от стара коза яре!
14
0
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 9 месеца
СВИБАНК
13
3
 
13
 
! Отговори
ЖАни преди 9 месеца
Оооо и аз май имах такова ма от Булбанк и го игнорнах че нямам нищо общо с тях.........еми кво да праиш хората опитват и тва си е
12
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 6: преди 9 месеца
"Второ - никоя финансова институция няма да ви поиска данни по имейл."
Да, но "Българо-американска кредитна банка" напълно сериозно иска да и изпратиш ПО И-МЕЙЛ не само данните си, но и копие на личната си карта, за да ти открие "виртуален влог"!!! Проверете на нейния сайт!
11
0
 
10
 
! Отговори
Евгени преди 9 месеца
Аз получих от ДСК, ама си знам за какво иде реч и не им обръщам внимание. Но е тъпо да има такива неща, дано няма повече подобни пробиви в системите
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е спам, а измама за източване на банкови сметки. Спам е, когато ти рекламират хапчета за уголемяване на п...са или за отслабване
9
0
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 9 месеца
Аз не знам вече, кой в тая държава не ни знае ЕГН-тата. Скоро и хранителните магазини ще ни ги искат с цел защита на потребителя. Смятат да мислят схема за контрол на отпадъците - тия които изхвърлят повече, да плащат повече. Ще сложат по един грамотен ман.гал на кофа, който по ЕГН да отбелязва кой колко изхвърля. Така вече и във Факултети ще ни имат данните, за да ни защитят.
8
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
Внимание! Банката си иска парите за погасяване на кредита Ви, ...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На фирмената поща за 10 дена получих 7 писма от различни "банки". За да възстановя акаунта си , трябва да въведа отново потребителско име и парола в прикачения линк.
Ако си наблюдателен , още в имейла на получателя, се вижда че е фалшив:пр. myfibank@abv.bg вместо реално myfibank@fibank.bg
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз email-и от банки не чета, а ги трия
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Такива пристигат от край време - от банки, от нап /с приложен файл с вирус и призив:отворете за подробности/, от пей пал... абе от където се сетиш. Първото което трябва да направи човек, е да погледне от кой имейл идва писмото. Обикновено това е достатъчно, за да разбере, че е измама. Второ - никоя финансова институция няма да ви поиска данни по имейл.
4
0
 
14
 
! Отговори
шоп преди 9 месеца
До А+
И аз, даже три през ден, беше нещо като CCbank
3
2
 
23
 
! Отговори
13 преди 9 месеца
А... ТО И ЗА АЛО ИЗМАМНИЦИТЕ - знае всяко хлапе...ама - продължават да мятат пари от прозорците.ПРЕДУПРЕДЕН , ЗНАЧИ ПРЕДПАЗЕН!!! НЕКА ВСИЧКИ ДА ВНИМАВАМЕ ПОВЕЧЕ!!!
2
1
 
22
 
! Отговори
А+ преди 9 месеца
И аз получих ... фибанк ли беше ,не помня ....
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз получих от банка в която нямам сметка даже...