Архивите говорят: Жан Виденов и Виденовата зима

Вижте интересни кадри от един от най-горещите периоди
30 мар 2018 16:30, Красимир Ангелов
75

Премиерът Жан Виденов посреща беларуския си колега Михаил Чигир на летището в София. Снимка: Reuters

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. И сигурно няма как да бъде иначе, след като онези години бяха кръстопът за страната ни между Изтока и Запада.

Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Без да дава отговори, екипът на Dnes.bg реши да ви върне с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-основното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, ще се върнем още няколко години назад – през средата на 90-те. Периодът, в който премиер бе Жан Виденов и в който се случиха най-значимите и големи протести в демократичната ни история.

Жан Виденов е министър-председател на България в периода от 25 януари 1995 – до началото на февруари 1997. От 1991 година до декември 1996 г. е лидер на БСП, където е сменен от Георги Първанов.

Подава оставка от заеманите постове в края на 1996 година след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата тогава остава в историята като "Виденова зима".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
71
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Гледал съм интервюта с Виденов, чел съм доста неща за него. Сигурно е едно. Той не искаше прехода да тръгне по пътя които беше предопределен от запада. Не желаеше на всяка цена да се приватизира всичко. Но направи грешка, че мислеше ,че скапаната БКП ще застане зад него. Точно те и Костов с помоща на запада направиха инфлацията и виденовата зима. А след него дойде Костов които продаде Балкан и направи всичко това което Виденов не искаше. Учудващо е как не го убиха тези които го издигнаха.
4
12
 
43
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Жан стана МП на една фалирала сателитна на СССР държава. Вярвам, че не беше корумпиран. Но същевременно беше абсолютно неподготвен. Не казвам, че е бил глупав или злонамерен. Просто *** никога не са имали кадри способни да управляват в условия на пазарна икономика и свободен пазар. Икономическото им гуро Луканов създаде капиталистите и изродения икономически модел от който до днес не можем да се измъкнем, защото икономиката е в тяхна власт.
3
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОГАВА НАЛЯХА МУСКУЛИ СЕГАШНИТЕ МИЛИОНЕРИ СОЦИАЛИСТИ, КАК ЛИ-ФАЛИРАХА БАНКИ И ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА- ИНФЛАЦИЯТА НАД 240%- да чухте някой да лежа в затвора за тоя бандитизъм. Тук се тества модела на ограбването- ТОГАВА ИМАШЕ И ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, А СРЕДНАТА ЗАПЛАТА БЕШЕ 5 ДОЛАРА-ВИДНИЯТ ФИНАНСИСТ ГЕЧЕВ СЪЩО БЕШЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ОГРАБИ БЪЛГАРИТЕ.
2
67
 
32
 
! Отговори
БКП = СМЪРТ преди 6 години
ЕДИН ОТ ***, КОИТО ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ И ЗАТРИХА МИЛИОНИ СЪДБИ!
1
24
 
83
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Единственият честен политик.... Надигна глава и вкупом САЩ и РУСИЯ му спретнаха една огромна постановка. Но някой неща вече са ясни след години. След години ще е ясно и че днес България се управлява от свръхкорумпирани и престъпни национални предатели