Архивите говорят: Жан Виденов и Виденовата зима

Вижте интересни кадри от един от най-горещите периоди
30 мар 2018 16:30, Красимир Ангелов
75

Виденов напуска парламента, след като на 28 декември 1996 година оставката му е гласувана. Снимка: Reuters

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. И сигурно няма как да бъде иначе, след като онези години бяха кръстопът за страната ни между Изтока и Запада.

Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Без да дава отговори, екипът на Dnes.bg реши да ви върне с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-основното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, ще се върнем още няколко години назад – през средата на 90-те. Периодът, в който премиер бе Жан Виденов и в който се случиха най-значимите и големи протести в демократичната ни история.

Жан Виденов е министър-председател на България в периода от 25 януари 1995 – до началото на февруари 1997. От 1991 година до декември 1996 г. е лидер на БСП, където е сменен от Георги Първанов.

Подава оставка от заеманите постове в края на 1996 година след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата тогава остава в историята като "Виденова зима".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станал жертва, както и България на организиран задграничен заговор-комплот, с цел след това Ванката да разкаже играта на държавата. След като Надежда Савченко обясни как на Майдана се стреля по собствените протестиращи в името на преврата от укропите, то на честния човек Виденов и на България едва ли им е било леко.
64
6
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
До АнонименЩом е толкова честен, да вземе да излезе и да разкаже за това, което се случи тогава.Защо се крие като плъх? Ясно е, че беше изкупителната жертва. Другарите му напълниха гушите и разпродадоха каквото имаше от старите предприятия. За резките спадове и покачвания на долара се носят легенди. После "синия" Иван Костов им продаде на безценица каквото бяха опоскали, на безумно ниски цени, срещу бонове и други подобни схеми. Знае, че ако се разприказва ще има "нещастен инцидент".....
63
5
 
32
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
Жан виденов продължава да живее в двустайния апартамент на родителите си в Пловдив и да е преподавател. Лъжеца който иска да клепа и го изкара, че е като американските агенти, които днес ни управляват и почива и живее на Карибите. Ние на очите си ли да вярваме или на поредния Соросоиден ***?
62
8
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 66Точно така.Ще добавя,че Жан е единственият политик,който се опита/затова съпартийците му го свалиха/да развива икономиката,и изобщо милееше за България.Ще минат години,но истината ще излезе наяве!
61
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66Да бе, не бил забогатял. Да си го виждал да работи след това? Изобщо да си го виждал? Харчи си парите из Карибите.И като помниш, да питам: а помниш ли тези около него? Р. Овч. помниш ли? Мутрите помниш ли? Митниците? Търговията на черно. Партийните куфарчета. Банковите фалити. Завлечените хора.И не беше против приватизацията и разграбването, а бавеше приватизацията нарочно, точно заради разграбването. Ако я беше направил бързо, нямаше да има умишлени фалити.
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми направи партия, кандидатирай се и нека те изберат хората. Нали си кадърен? Какво те спира? Нали всеки може явно...===========Еми, като сравнявам официалните заплати на Тиквата, Цецко, та дори и президента Радев се оказва, че вземам двойно повече пари от тях, обичам професията си и съм ценен от колегите си.Защо трябва да напускам работа?
59
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само дето в статията не са споменали че жан виденов е единственият премиер който не е забогатял по време на управление и е единствен който беше против приватизацията и разграбването на България и за това му спретнаха тая зима , не знам кой какво помни но аз бях на 23г тогава и помня всичко
58
0
 
5
 
! Отговори
До 62 и 63: преди 6 години
Ти не можеш да пишеш нормално на компютър, а се хвалиш, че си строил.Имаш интелект на строител-общак.Не ме занимавай с опитите си за разсъждения.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КадърнициМи направи партия, кандидатирай се и нека те изберат хората. Нали си кадърен? Какво те спира? Нали всеки може явно...
56
4
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 55 Цигарите бяха 650 лв. кутия 65 сегашни стотинка , а не 5 лева. За цигарите си прав , но за останалото не.
55
17
 
11
 
! Отговори
Помня преди 6 години
До До 36: ф 42 Освем жилицето което строих, сега имам още едно.Смених 3 коли и 4 мотоциклета.При соца карах трабант и живеех във ведомствено жилище.Да живее демокрацията , люлката на цивилизацията.
54
12
 
32
 
! Отговори
Кадърници преди 6 години
Да бе, Жан Виденов е некадърник.Затова най-дълго управлявляващ у нас след 1991 е кофпомпаджията с прякор Тиквата от времето когато е работил като мутра за СИК. Заместник на Тиквата е физкултурник, който е работил като шофьор в ДС и е завършил училище за бавноразвиващи се.
53
3
 
13
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #52. Фалшива новина,Алиенде е бил в двореца,когато го бомбандират и Българската национална телевизия го предаваше пряко и аз го гледах с очите си. Какви войници да влизат в президентския дворец,когато самолетите го направиха на купчина строителни отпадъци,а това как сега живеят чилийците не знам,но това е друг въпрос...Може да живея добре както при нашата "демокрация".
52
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е един от българите които наистина се интересуваше от интересите на България, уви, няма как един срещу световната шайка,в момента БГ се управлява от чужденци !!!БГ никога не е отстоявал волята на народа !!!Има едно интересно интервю с Виденов в нета. Гледайте то
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с какво точно е оправил Пиночет Чили?Изкуствени фрази на платените драскачи от "Америка за България". Точно по времето на Пиночет икономиката на Чили се срутва за ДЪЛГИ ГОДИНИ но след убийствата на толкова много хора, целия народ на Чили е наплашен. И да, говорили сме с много чилийци, има интернет и истината отдавна е излязла наяве. Можем да четем и на английски, и на испански в оригинал.
50
11
 
14
 
! Отговори
посланието е ясно преди 6 години
Между другото през 1994 г Жан Виденов дойде на власт пак след протести за цената на тока. Като гледа човек снимката и разбира че никога вече не трябва да допуща БСП на власт.Ха е допуснал *** ха са му ръждясали налчетата!
49
1
 
14
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Този номер освен на Чили и България бе приложен и на Румъния.
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цигарите също бяха недостижимо скъпи. =======Платени драскачо, а сега цигарите са много евтини затова сега 60% от цигарите, които се пушат са или контрабанда или тютюнджиите си правят цигари както са правили техните прадядовци.Тук изобщо не обсъждам умственото ниво на пушачите.
47
11
 
22
 
! Отговори
не ми напомняй преди 6 години
Жан Виденов е честен доколкото не се е облагодетелствал лично.Той обаче постига второ място по банкова несъстоятелност в световната история и хората от чужди народи ще учат за него като за втория по некадърност в света.
46
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
виденов беше честен с народа си и наивенче има демокрация и пазарна икономикано нямаше сили да се бори с вътрешни и външни алчни душички които му видяха сметката