Купувайте цветя и клонки от регламентирани търговци!

Някои видове са защитени, а се берат неправомерно
30 мар 2018 19:07, Василия Пейчева
2
Купувайте цветя и клонки от регламентирани търговци!
Снимка: Архив, Булфото

Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се купуват от продавачи, които нямат разрешение за търговска дейност. Това припомнят експертите от отдел "Биологично разнообразие" в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ преди предстоящите пролетни празници - Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Тези дни се отбелязват с изобилие от цветя и билки, но и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Гражданите е добре да следят за нарушения и да сигнализират за тях в 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, посочват от МОСВ.

България е изключително богата на растителни видове. Много от тях виреят само в нашата страна и никъде другаде по света. Това са т. нар. ендемити, които трябва да пазим от изчезване. Някои от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и забранени за събиране, отрязване, изкореняване, а забраните са валидни за всички жизнени стадии от развитието на растенията. Има забрани за притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри /диви циклами, диви орхидеи, съсънки, перуники, гладиоли, пролетно котенце, рилска иглика, минзухар и др./.

Красиви и използвани за букети са и много билки /червен божур, лечебна иглика/. В Закона за лечебните растения също има забрани и допустими за събиране количества. При брането на билки за търговия е необходимо предварително да се издаде позволително от съответната община, горско стопанство или от собственика на земите. Търговците в цветарските магазини не трябва да купуват от цветните борси растения за букети без документи. Най-честият случай на нарушение е с бодлив залист.

За да продължат дивите цветя да радват всички, букети трябва да се берат само за лична употреба и на позволените за това места. Само така околната среда ще бъде съхранена, ще запазим хармонията с нея и ще предадем традициите и празниците за бъдещите поколения, ползвайки разумно природните ресурси, съветват от МОСВ.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Руснака преди 2 години
По БДС ли ?