Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!

"Очакват да сме по-западни от Запада, а няма как заради Русия"
123
Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврошефството ни свърши, ако не сте забелязали. Изложихме се и показахме, че сме бедни и телом и духом. Хубаво е, че стана така и всички единодушно направиха грешната стъпка
11
1
 
36
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Смени доставчика бе ***
10
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалки страхлив и,руснаците няма да ви пожалят ,нима ВСВ не го доказа !Борис остави съветското посолство накрая го отровиха точно оттам !
9
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхте ли колко десен и проеврооейски е Бойчето! ?Той се прави на десен за да излъже 150 -200 хиляди десни да гласуват за него за да не дойде БСП на власт!Единственото което го интересува са СИК Пеевски и далаверите!Между него и БКП разлика няма.
8
5
 
45
 
! Отговори
87т687687 преди 6 години
До Анонимен 1 Яд ли ти е ???Защото сме троянки кон , затова спряхме всички проекти с руско участие и които бяха печеливши за нас
7
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да не забравяме, че гражданинът на руската федерация средно месечно получава 15000 рубли което е равно на 420 български лева.
6
21
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая наша *** трябва веднага да бъде изхвърлена от ЕС и НАТО и да бъде пратена в сибирската *** където и е мястото! Да се радват всички русофили путинофили и комунисти и то без това май друго не е останало в тази държава.Така шеф може да построите паметник на Бойко както правят неговите братя в Киргистан и Казахстан а олигарсите подобно на руските ще ви свалят и последната риза от гърба. *** народ слаба държава.
5
20
 
49
 
! Отговори
БКП = СМЪРТ преди 6 години
До Членска карта 7ЗНАЧИ ТИ, УБИЕЦО МРЪСЕН НАГЪЛ, ИСКАШ ГЕРМАНСКИ ПЕНСИИ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ, ТАКА ЛИ? ОБЯСНИ КАКВО ЗНАЧИ ДА СМЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ? *** КАТО БЕЗРОДНИ ТЕБ ИСКАХА ДА НИ ЗАТРИЯТ И ДА НИ НАПРАВЯТ 16 РЕПУБЛИКА!
4
9
 
42
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До БКП = СМЪРТИ що трябва да се Европейска и какво по дяволите означава европейска!??
3
9
 
46
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология...Демек, небългарите им се иска, но не им стиска, щото все още има българи по тези ширини. До 2040 ще държим фронта, след това, каквото Бог даде!
2
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От самото му начало само гафове и скандали от Герб....
1
17
 
52
 
! Отговори
БКП = СМЪРТ преди 6 години
Няма как да отзовем някого, защото БКП не са европейска партия. В ЕС и НАТО България е чисрто фиктивно, тя е троянския кон Русия в тези структури. Всички политици до 1 са от БКП!