Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!

"Очакват да сме по-западни от Запада, а няма как заради Русия"
123
Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
37
 
! Отговори
stela преди 6 години
Стига толкова ревахте за този двоен агент- предател, който си е получил заслуженото и за "великия" ЕС, който съсипа България. На Тереза Мей не и е жал за него тя е кукла на конци и е решила да провежда анти руска политика. Путин пречи на Запада и САЩ, защото се оказа костелив орех и е пречка по пътя към ресурсите на страната.
111
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!---Боко се oсра на финала. Просто момче, русофилче.
110
3
 
32
 
! Отговори
Россиян преди 6 години
РОССИЯ, пиши по-ясно бе, излагаш племето...
109
5
 
42
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
ако искаха руснаците щяха да го убият навремето този предател а не да го поменят и то имено пред изборите това е глупост от страна на англичаните .или си търсиха повод от къде да вземат 40милр.евро за брексит .сега слжиха ръка на руските облигации и на рус милионери ще кофекцуват да си платят брексита.тази стара дама е била много умна да си вдигне рейтинга света вижда че няма доказателствачешката информация предаде че понатиска на сащ и британия са изгонили един дипломат
108
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив - ние след като сме шефове се интересуваме от общите закономерности , а не от частните случаи възникнали поради нехайството на потърпевшите .
107
1
 
32
 
! Отговори
Геле преди 6 години
До РазказвачкоХа сега Разказвачко тая приказка я разкажи на швейцарците.....
106
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Тереза Мей, а герберите са най - лошото. Скрипал се оправя, а това значи единствено, че или англичаните са знаели с какво е отровена и са и дали антидота още преди да я отровят, или ако е била по - лека версия са и го дали до 5 минути след като е била изложена на него. Защото иначе нямаше да оцелее и няколко часа. А герберите подкрепиха една голяма лъжа. Как сега Българският народ може да вярва на гербер? Не че някога са вярвали де, но сега вече няма никакви илюзии...
105
3
 
41
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Не Скрипал, а Тереза Мей е най-лошото за евро шефството ни! Но това с нашето шефство е никакъв проблем, "часовникът" показва дванадесет без някакви си секунди!Тази леля е готова да разпали война, за да остане на власт! Краката и се клатят и тя прави глупост след глупост!Мнозина я предупреждават, включително и най-голямата компания на острова BP, но не! Тя сътвори такава простотия, че кубинската криза ще ни се види шега! Така е, когато една бездетка, се вживява на майка на народа!
104
2
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
БГ е важна и неразделна част от запада!
103
5
 
34
 
! Отговори
членка преди 6 години
партийни БКП секретари, хора зли и тарикати, не другари, ***.
102
1
 
36
 
! Отговори
варненка преди 6 години
тоя костадинов беше във вмро-напусна/изгониха го, беше в НФЗНИ-напусна/него хараесаха, беше в музея в Добрич-напусна със скандал,сега плюе по бивши-те си работодатели, аман от такива патриоти, има диплома за даскал-да отидедаскал в даскалото.Но човека си гони парламента, нали там са парите и властта,а с даскалската заплата ще е кръгъл бедняк.Аман от тарикати.
101
2
 
38
 
! Отговори
диалом преди 6 години
всеки предател си получава нужното.
100
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ КИЧАТ СЪС ЗНАМЕТО НА ЕС,ГЕРБ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ЕНП И ДА ПРЕМИНЕ В ПЕС.
99
1
 
45
 
! Отговори
интуитив преди 6 години
Бочко наистина е много добре с интуитивните възприятия мож да не е чел и да е ерудиран като много други но е оцелял и сред мутри и сред държавна сигурност и вече 3 мандата премиер а да се въздържи от изтегляне на дипломати и остро противопоставяне с Русия му е абсолютно гениален мастийски ход а не като онзи бивш президент и пълен настоящ *** Плевнелиев дето се стряскаше на Русия и Путин понеже американците го насъскваха в личен план Плевньо може да е успял с офшорките и далаверките
98
4
 
36
 
! Отговори
Хей, русофобите, преди 6 години
До твуБе що си не стоиш в ТВУто неноRмалник?
97
12
 
35
 
! Отговори
тву преди 6 години
от детето до старика всички срещу болшевика
96
9
 
40
 
! Отговори
Разказвачко преди 6 години
Един дядо имал двама зетя,които постоянно се карали,и всеки държал дядото да е на негова страна.Дядото обаче държал да е неутрален да се разбира и с единия и с другия.При поредната кавга зетьовете така се разлютили,че се сбили,и накрая натупали здраво дядото,защото невземал страна.Здравата насинен,дядото се оказал в болница.Там говорел с насълзени очи на другите пациенти-Момчета,никога не бъдете неутрални,винаги вземайте страна,иначе всички ви бият накрая.Дано накрая Бойко да не яде така бой
95
4
 
43
 
! Отговори
мухахахаааа преди 6 години
Да знаете, че тоя са го отровили само за да ни саботират еврошефството:)))
94
9
 
48
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
БОКО СИ Е ОТЯВЛЕН СТРАХЛИВЕЦ И НАГАЖДАЧ И ВЗЕ РЕШЕНИЕ ДА ВЪРВИ ПО ЛИНИЯТА НА НАЙ-МАЛКОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ, НО В КРАЯ НА КРАИЩАТА ЩЕ БЪДЕ ОПЛЮТ СПРАВЕДЛИВО И ОТ ДВЕТЕ СПОРЕЩИ СТРАНИ.
93
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политологът, ако беше и юрист, щеше да е чувал за такова понятие като "доказателства".