Снасяла ли е "Сабина"? Писала е, пари не е взимала. Досието й!

От ДС я описват като мила, вежлива и добре образована дама
30 мар 2018 10:35,
86

Снимка: Комисията по досиетата

Комисията по досиетата пусна на сайта си документи от досието на Юлия Кръстева.

Преди дни стана ясно, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним "Сабина".

По-късно самата тя отрече тази информация в декларация до френския седмичник "Обс".

Още по темата

"Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. "Някой иска да ми навреди", настоя тя.

Комисията по досиетата обаче приложи файлове с автентични данни, които сочат, че Юлия Кръстева е била сътрудник на ДС. Документите се съдържат в лично дело – 1 том и в приложение.

Внимателен прочит в тях показва, че пари за работата си тя не е взимала, но пък е наблюдавала българи, живеещи във Франция, както и културни дейци от Париж.

Сред имената, които четем, са тези на: Цветан Тодоров, Блага Димитрова, Вълчо Вангелов, Роман Якобсон, Ролан Барт и др.

От ДС я описват като мила, вежлива и добре образована млада дама, която може да свърши работа, предвид това, че живее във френската столица и е омъжена за френски комунист от богато семейство.

От архивните документи на ДС е видно, че тя активно е сътрудничила на родните власти в рамките на две години, от 1971 до 1973 г.

В досието й са приложени и наколко писма със сведения, както и такива до роднините й в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
7
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
По приложените материали се вижда само че нея са я следили, не че те е донасяла
38
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
До opetkov,също като агент-буда.
37
8
 
16
 
! Отговори
??? преди 6 години
В публикуваните документи не намерих нито едно доказателство, че Юлия Кръстева е била агент. Даже обратното, от публикуваните документи за нея излиза, че не е била агент. Защо изобщо съществува тази комисия по досиетата?!
36
5
 
9
 
! Отговори
opetkov преди 6 години
който му биха два печата). Всички тези доносници и "разузнавачи" трябва да издигнат паметник на Семерджиев и другарката генералка, които ги спасиха от пълния резил и им дават сега възможност да се правят на ущипани булки. Сигурен съм, че пълните им досиета и досега се крият в архивите на КГБ и истината все някога ще излезе наяве.
35
2
 
9
 
! Отговори
opetkov преди 6 години
Това, което е правила другарката Кръстева беше задължение за всеки комунист: да донася за враговете и за другарчетата си, отклонили се от верния път. И тъй като смятаха гнусната си диктатура за вечна като третия райх, за тях беше чест да се натискат да стават "партийци"( комунистите ги избиха преди 09.09.1944г) и да ползват облагите и привилегиите на властта. (Сътрудниците на Дс се познаваха по двойния печат, който им удряха на КППтата на летищата (но това го разбрах по късно от един приятел, на
34
8
 
13
 
! Отговори
Истината преди 6 години
От всичко, което прочетох за нея, излиза, че Юлия Кръстева не е била агент, а са я разработвали. Това поставя въпроса доколко е смилен закона в тази си част и доколко е смислена комисията за досиетата, щом човек, който никога не е бил агент, сега го изкарват, че е бил. Отделно, че няма нормална държава в света, която да публикува имената на агентите си. Още поне 200 години България ще си пати заради това публикуване.
33
5
 
14
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Сметка трябва да се търси само на агентите от 6-ти отдел. Другите са работили за българската държава, каквато и да е била тогава или във всеки дръг период. Тя е българска. В историята остават онези политици, които са били държавници и са стабилизирали държавата , разширили са я и са я направили по-силна. Няма разлика между тайните служби на държавите. Всики си служата с едни и същи методи. Това се учи в специални школи. Не всеки е годен за такава работа, която е трудна, специфична и често ***
32
6
 
6
 
! Отговори
Циник до 31 преди 6 години
Другарю...пак си спрял хапчетата!Искай нова партида от Решетников!
31
10
 
14
 
! Отговори
Омонимен преди 6 години
Бульо, бульо, какво стана, бульо?!? Ама така е - за всяко нещо се плаща цена. Е, малко къснично, след като вече си си уредила животчето, ама нищо, пак добре се получи.По-интересно е какво ще "снесе" сега в отговор другарката. Може би че всичко това е фалшификация? Хайде, със здраве си ползвай новата титличка - "доносник", ама къде да я турим? Преди или след "професор"?
30
7
 
7
 
! Отговори
Костов преди 6 години
е виновен - като имаше възможност тръгна да се прави на икономист, и да краде де що има вместо първо да се хване и да ги изкара всички агенти на светло сега нямаше да сме чували ни за Бойко, ни за Каракачанов, ни за Доган още повече пък да ни управляват. Прави са си били навремето комуниститие - генерали и интелектуалци - под ножа - покрай сухото гори и суровото.
29
6
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Това да ви е проблема ... думата "снасям"....кепезя....клеветя..доноснича...Органично ми са противни - другарки като тази!Спазарила се с дявола - за собствен келипир!
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френските власти сега трябва да арестуват чуждия шпионин и да го вкарат в затвора.
27
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-мразим комунистите, обаче аз всъщност си направих труд и разгледах досието. Няма нито една нейна дописка, напротив една камара ДРУГИ агенти са я подлъгавали под различен предтекст и са я разпитвали. То директно си е описано, "примерно: под предлог, че пращам поздрави от Блага Димитрова". Поне 20 такива видях. Всички с идеята, че са колеги или колеги на приятели от България. Никъде не пише, че се съгласила да е агент! Описали са, как тя многократно ги е отрязвала да се среща с тях.
26
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 6 години
Снасяла е,колкото агент буда,и агентафизкултурник,с ''правата''като круша глава.
25
4
 
8
 
! Отговори
Оху преди 6 години
Снасял ли е вожда ви Сталин златни яйца,или е снасял само ***?
24
2
 
16
 
! Отговори
хюго бос до 20 преди 6 години
Ти схващаш ли идеята- една комунистка заминаеа на Запад, става агент по убеждение на комунистическите служби да следи и пише дописки за други хора с цел да не би да навредят на БКП и КГБ, писала оди за терора на Мао,избрана по "заслуги" за преводач нас агарин и шефа на френскаъа компартия предфи да замине за Франция и след 1990 се писа първа демократка и че била дисидент. Схващаш ли разликата межди нея и агентите на Мосад/ ЦРУ.?
23
3
 
6
 
! Отговори
Циник до 20 преди 6 години
Типичен "червен унук"...крещи .... ама е неграмотен илитерат!
22
3
 
13
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Хора , нека не се лъжем- през 70те нямаше силен натиск за сътрудничество на ДС, както предишни деситилетия. Ставаше се сътрудник за облаги- да ти помогне на кариерата, за апартаменти и т.н.. Това е втеме, когато нещата се поотпуснаха. Госпожата комунистка е станала по убеждения, което е не по- малкото зло.
21
2
 
6
 
! Отговори
сигОрно че вАли преди 6 години
До 8 ДЪРЖАВНА СИГОРНОСТИ при всички тези условия, ти как успя да останеш неграмотен?
20
5
 
11
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Някой да е чувал или чел Мосад, М-6, ЦРУ да си осветяват агентите? Режимите минават държавата остава. Цветанов какво е правил в 7-ми отдел на ДС?