Снасяла ли е "Сабина"? Писала е, пари не е взимала. Досието й!

От ДС я описват като мила, вежлива и добре образована дама
30 мар 2018 10:35,
86

Снимка: Комисията по досиетата

Комисията по досиетата пусна на сайта си документи от досието на Юлия Кръстева.

Преди дни стана ясно, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним "Сабина".

По-късно самата тя отрече тази информация в декларация до френския седмичник "Обс".

Още по темата

"Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичката и писателката от български произход, която живее във Франция от половин век. "Някой иска да ми навреди", настоя тя.

Комисията по досиетата обаче приложи файлове с автентични данни, които сочат, че Юлия Кръстева е била сътрудник на ДС. Документите се съдържат в лично дело – 1 том и в приложение.

Внимателен прочит в тях показва, че пари за работата си тя не е взимала, но пък е наблюдавала българи, живеещи във Франция, както и културни дейци от Париж.

Сред имената, които четем, са тези на: Цветан Тодоров, Блага Димитрова, Вълчо Вангелов, Роман Якобсон, Ролан Барт и др.

От ДС я описват като мила, вежлива и добре образована млада дама, която може да свърши работа, предвид това, че живее във френската столица и е омъжена за френски комунист от богато семейство.

От архивните документи на ДС е видно, че тя активно е сътрудничила на родните власти в рамките на две години, от 1971 до 1973 г.

В досието й са приложени и наколко писма със сведения, както и такива до роднините й в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
Има приложени писма до близките й /откраднати от пощата й/ ,но няма доклади до водещия й офицер от ДС -т.е. някой се е похвалил че е вербувал "агент" за да расте служебно и вероятно да си издейства някоя командировка до Париж ,но всъщност не е направил нищо.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сланиноваКои документи? Видяхте ли някъде нещо написано от нея или отбелязано в отчетите, че е донасяла устно? Знаете ли дали в момента някой не ви разработва вас и дали нямате направено досие?
77
1
 
1
 
! Отговори
сланинова преди 6 години
милата тя не била сабина, а тези документи откъде се взеха-безсрамницца
76
1
 
1
 
! Отговори
ПЪРВАНАТА преди 6 години
ами тя много добра /сабинка/ била, работила без пари за цоциалистическо добро
75
4
 
4
 
! Отговори
Умен гущер преди 6 години
Мр/ъсна доносничка има наглостта и да отрича.
74
3
 
3
 
! Отговори
хюго бос до 75 преди 6 години
Такова ви е нивото на вас, ***. Просто, гнусно, неадекватно....Толкова си можете.Такива сте си- нечистоплътни, безпринципни и е логично да се защитавате. Касто не можеш да ме обориш, минавамш на лични обиди. Не знам как се нарича човек, който защитава един агент на ДС? Ти кажи.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще съди ли Уикипедия, се чудя? Нали заплаши със съд всеки, който разпротранявал, че е била сътрудник на ДС. Днес погледнах и уикипефия веднага са актуалузьирали инфгото й с изнесеното от Комисията.
72
1
 
1
 
! Отговори
хюго бос до 72 преди 6 години
Моя грешака- давала е устни справки. Написах го по инерция- нали това са правили сътрудниците на ДС...
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хюго Бос до 71Къде видя, че е писала справки? Погледна ли публикуваните документи или просто си приказваме за спорта?
70
1
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос до 71 преди 6 години
Ами, ето и ти пишеш колко трудно е или за обикновените хора да се доберат до Гагарин, а другарката е била избрана -може би от КГБ, щото те решаваха кой да доближава ГАгарин- да му е преводач. Не виждам как мога да се гордея с една сътрудничка на ДС, писала справки за една камара хора и която лъга, че била дисидент. И Гоце е бил агент..
69
5
 
2
 
! Отговори
Истината! преди 6 години
До Хюго Бос до 44Гордей се че една Бълагарка е била толкова близо до детето на Планетата- Бях дете когаот ме тъпчеха пред Руското посолство и с огромни услия успях да се примъкна под балкона където батко Юрий Гагарин се показа и така се усмихна, че ако руснаците завладеятземите европейски до Ламанша, ше ида да донеса лодки за да минат оттатък и се здрависат с нормалните хора.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
френски комунист от богато семейство?
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хюго Бос до 44Това, че не е обикновена лелка от блока с ролките на главата и кафето в ръката по цял ден, е ясно.
66
1
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос до 44 преди 6 години
Да, де, не е била. То така се става преводач на Юрий Гагарин и шефа на френската компартия? То така се ходи свободно във Франция да развиваш дисертации, докато другите до София не можеха да отидат? ВЕреайте си,че е била обикновена жена, разработвана ей така. ВЕрвайте й, че е била дисидент, както мажеше пред студентите в СУ преди 4 г. Женицата знае какво е вършила и я срам- затова се крие и не иска да идва тук, прави се на французойка и не иска да говори български.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми кат немогат да я напълнят с олово като Петър Христов минава се на втори вариант - досие на ДС! Такива досиета имаха почти всички от онова време ,а не като сега във фейса да издирваш затворници ,а те да се окажат в килията . Бойко ще е на власт поне 12 -15 години .Добре че са евро -атланическите другари да му крият фалшивите избори.
64
3
 
6
 
! Отговори
да я пазим преди 6 години
атаката срещу жената е защото някой е усетил че я готвят за новият Премиер на България.До сега си траеха. Това означава че на Бойко и Цецо са им преброени суджуците които им се полагат за обратното гълтане
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е писала "Сабина" освен писма до близки и картички? Коите ДС е грижливо отворило и запазило?
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮЛИЯ КРЪСТЕВА Е КОЛОС, СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА.И НЯКАКВИ ДРЕБНИ *** ЛАЯТ СРЕЩУ НЕЯ.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А КОГА ЩЕ ПУБЛИКУВАТ ДЕЛОТО "БУДА" ?
60
7
 
7
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
Пълен Taшак! Глупости на търкалета... И къде мушмуроците от eбаHaта комисия видяха, че е агент!