Писменост, търговия и дарителство: Родът на Паисий

Лазар Хадживълчев издава новата история на рода си в книга
31 мар 2018 07:42,
14

Биолог по образование, но човек, изкушен от музиката, правнукът на Хадживълчовия род и родственик на Паисий Хилендарски - Лазар Хадживълчев, издава новата история на рода в книга.

"В нашия стар бански Кундев род дарителството се предава от поколение на поколение като най-ценно качество. Още братът на Паисий - хаджи Вълчо, е известен като ктитор на Хилендарския и Зографския манастир в Атон. Името му се споменава в епархиалните поменици и на двата манастира като техен благодетел. Вълчо единствен от тримата братя оставя потомство, тъй като Лаврентий и Паисий са монаси. Има баснословни легенди за богатството му", разказва в студиото на "Фамилно" Лазар Хадживълчев.

"В нашия род се разказва, че е изсипвал жълтиците си след успешно пътуване върху една черга в двора. Той е уважаван търговец, има свои кантори от Виена до Кавала. Керваните му кръстосват из цяла Европа. По техния път той строи ханове и мостове. Паисий е пътувал с керваните на брат си и е имал възможност да види какво се случва по света, да посети библиотеки и след това да стъпи на този опит, за да създаде тази светиня "История славянобългарска", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

"Днес потомци на нашия род има из цял свят - от Банско, през Австралия - до Щатите. Мечтата ни е да успеем да се преборим с неуредиците с държавата около семейната къща в Банско, която може да се превърне във важен музей", допълни Хадживълчев.

Повече за историята на рода на Лазар Хадживълчев можете да чуете в събота от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
э преди 6 години
Отдавна е доказано, че Паисий няма нищо общо с този род. Да пишат за рода си, но да не набъркват в него и паисий!
9
0
 
5
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 6 години
Вместо теа Манипулативни Теми по-добре да се изучава за Покръстването през 866 г. тоеат как Българския Народ е християнизирън от Византия или как сме приели Християнството , тази Тема въобще не е дискутирана вероятно умишлено , нещо много срамно има
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И знаете ли какво - таквиа родове биват потъпквани и осмивани в съвременната ни държава. Умни, одбри, трудолюбиви, ученолюбиви - "Те тея мноо прости, ве брат" - е изказването на 80% от нацията. България, за съжаление, НЕ ЗАСЛУЖАВА ТАКИВА ХОРА !!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой в цялата история на света не му е пукало за някакво диво блаканско племе наречено българи :) вие се имайте за велики колкото искате историята показва друго.
6
6
 
4
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Пайсий е писал История българска по документи от Библотеката на конгреса във Вашингтон и със стипендия от Америка за България.
5
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Паисий е роден в село Доспей самоковско,а не от някакъв...чорбаджийски род в Банско,които са били и дарители.Идете в Доспей и ще видите възпоменателния паметник на Паисий пред църквата СВ.Петър и Павел.От това село проихождат и велик род на зографи,основоположници на самоковската школа,чийто връх е първия български академичен художник-зограф Станислав Доспевски.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оттам идва и поговорката - ,,Въди се /ходи/ като хамово семе!'' Факт!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилни неща пише Паисий в Историята, а това не са негови изследвания, а на големи европейски учени, философи и изследователи.Като цитира тях, там на едно от изданията на 52 страница пише, че всички сме потомци на тримата братя Сим, Афет и Хам! Те от тоя Хам се въдят наред седемте ,,най мръсни народи на земята''! Отредено им било да са в Африка, но поради силните си размножителни потребности и способности се разпрострели и в Близкия изток.Днес вече здраво са налазили и Европа и цял свят!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кервани, жълтици, мостове, ханове, търговия, Виена, Кавала....! Какъв благодат е било в Османската империя! След това са създадени САЩ, Франция се сдобива с гилотината и света тръгна към упадък!
1
9
 
11
 
! Отговори
история преди 6 години
Паиси не е писал "История славянобългарская". Това е лъжа. Писал е " История Българска"