Колко е богата трапезата ни с козунака на Великден? Липсват мляко, яйца...

"Активни потребители" са анализирали 16 марки на индустриално приготвени козунаци
1 апр 2018 18:50,
21
Колко е богата трапезата ни с козунака на Великден? Липсват мляко, яйца...
Снимка: visualhunt.com

Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.

"В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочват те. 

Представяме ви данните и изводите, до които са достигнали от "Активни потребители" след проведеното от тях проучване.

Съдържание на козунаците

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводи

1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.

Какво може да се предприеме?

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия. 

Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).

3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!

За проучването:

Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.

Пълното проучване можете да прочетете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яйца и мляко липсват, защото колкото и абсурдно да звучи, те са забранени за влагане и вместо тях се ползват сухо мляко и яйчен прах.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Ох на дяда..а...а сега като дадат по 40 лв. добавки към пенсиите ще се отядем. Браво на ГЕРБ и Борисов .Добре, че е Бойко да ви дава, че ако беше още Станишката щяхте да подсмърчате пред витрините.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, точно мляко и яйца липсват... ще падна от смях.
14
0
 
0
 
! Отговори
пророк Илия преди 6 години
Като не ти дават хляб съседите си прецени с какво точно не си го заслужил. Както казва народа - за да вземеш,трябва да си дал.
13
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не купуваите сладьк хляб на 3=50 лв за 400 гр смирение му е маиката яицакозунак агн месо това е фалш направете си експеримент сьс сьседите поискаитехляб или нещо друго вижте как живеят наи бедните ви сьседи какво има на масатаим аз непрекьснато ги провокирам резултатите са плачевни една филия хляб не тидават чадьрьт не си дават да го ползваш до магазина
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хах пак само мислите как си напълните търбусите и преядете големи християни
11
2
 
14
 
! Отговори
Еврика преди 6 години
За качеството на храните у нас го знае всяко хлапе.Бързо забравихме за онези изследвания, показващи как за аборигени като нас, храните в ЕС могат да бъдат с различно качество, иначе казано течният шоколад в Мюнхен, не е като този в кварталния супермаркет!Е, какво да очакваме тогава от местните остапбендеровци освен да ни цакат с топла бира, козунаци без яйца и мляко, агнешко от куче месо и т. Н
10
6
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
Не ми пука...печем сама домашен. Обичам семейство ми.
9
16
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Вместо да се търси кой ни е виновен (както винаги), ами правете си козунак вкъщи, мили активни потребители. Май хич не сте активни и ви мързи. Тогава няма да се чудите кой какво ви е набутал в "козунака" за левче. Ама то не е като да киснеш на компа.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните..............за тази цел е необходимо ВИНАГИ ДА СЪОБЩАВАТЕ ИМЕНАТА на марките - шарлатани, а не просто : една жена каза, че една жена и казала, че на нея някой и казал...
7
6
 
31
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
"Какво можем да направим?" - Да спрем да плюскаме като за последно. На времето вкъщи се събирахме и баба ми месеше един козунак- на Деня се чупи по едно яйце и филия козунак, сега за закуска за обяд, за вечеря , всеки разнася яйца , козунаци ...
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като го помириша и веднага разбирам дали това което продават е козунак или химия! От почти 25 години не съм видял истински козунак в магазините. Тези козунаци ги правят с набухватели и много жълта боя за да се лъжат младите че уж в тях има яйца. Бабата ще ми омеси истински козунак с яйца от кокошкити с мляко от кравата и с голем мерак. Приготвил съм и едно сукалче агънце около 15 кг живо тегло. Няма да ям 30 годишните им замразени шилета! На всичкото отгоре и скъпи! Да не съм луд!
5
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох на дяда..а...а сега като дадат по 40 лв. добавки към пенсиите ще се отядем. Браво на ГЕРБ и Борисов .
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не купуваите нищо от тия б.клуци нека фалирват не ги щадете
3
5
 
27
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
А при соца какви козунаци ядехме. Е хеее, златни времена.Назад към Евразия.Там ни е мястото, като искаме козунаци с яйца и мляко.Нали така ? Така е ..!
2
4
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Добре, че ти не я прочете новината и не писа коментар.Ще се правим, че въобще не си бил тука
1
25
 
10
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 6 години
С какви неща занимавате хората. Козунаци! Ей затова никога няма да се оправим, щото има кой да пише тия дивотии и друг - да ги чете!