†Неофит: Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден

Патриархът отслужи празничната литургия за Цветница
13

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи и се радва на всички добри постижения в своя живот. Това пожелание отправи патриарх Неофит към всички българи на влизане в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" преди да отслужи празничната литургия за големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница.

Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден и заедно с йерусалимските жители да пеем "Осанна" във висините. Благословен да бъде денят Господен, пожела българският патриарх.

Много миряни бяха дошли тази сутрин в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да чуят посланията за празника, носейки върбови клонки и пролетни цветя.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
до 7-8 преди 6 години
А защо не си признавате за Покръсъването през 866 г. нали това е насилственно Християнизиране на Българския Народ от Византия , ами то е нещо сравнено по наши дни като Възродителен Процес , как може да се радваш и да си доволен въобще от такива Варващини които са се случили
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Пишеш лъжи и клевети. Православните християни - българи в България са МНОЗИНСТВО,докато езичниците- българи сте МАЛЦИНСТВО.Православните християни в България и в целия Православен свят празнуват святи църковни Християнски Празници,докато вашите езически "празници" са мерзост и гнусотия.До анонимен 2Братко,подкрепям те. Тези,които пишат срещу тебе,са безумни,глупави и злобни хора.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Стига си писал глупости и клевети към НАЙ-ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН - свети Равноапостолен Цар Борис -Михаил Български Покръстител! Относно избиването на болярите,самият свети цар Борис - Михаил искрено се разкайва и съжалява,че е предприел такива мерки към тях, но понеже разбунтувалите езичници- боляри желаят неговата смърт и са против Покръстването на България,такива мерки като да бъдат избити са напълно основателни и те трябва да се прилагат към всеки,който е противник на цар Борис
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я колко бързо изтри коментара а да беше погледнал в Уикипедия за Борис I под Покръстването си пише точно и ясно но нали сте глупави хипнотизирани същества страх ви е даже да прочетете Истината защото ви харесва да живеете в Лъжи и така 1152 г. вече от годината 866 г.
4
1
 
0
 
! Отговори
Седефчо-безработен преди 6 години
Моля да попитам каква е заплатата на игумен защото мисля да развинтвам кариера в тази област.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига си честитил , ами се застъпи за народа си , ограбен , избиван , малтретиран , а вие "църковните " деятели се оглеждате на кого от политическите "велможи" да се подмажете
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 Ако в България ,действително имаше демокрация коментара ти щеше да е изтрит!Обиждаш религиозните чувства на милиони Православни и явно на Днес бг ,това се допада!
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да прануваме днес нещо, което се е случвало със някакъв евреин ако въобще се е случвало затуй ли евреите убиха Господ, а ? Днес българите ще празнуваме Ярило и хората носят цветя и клонки в чест на настъпването на лятото, а евреите да си празнуват техните езически и сатанински ритуали.