Българинът днес: Всеки втори вярва в Бог, но за църквата не е готов

2 апр 2018 18:25,
54
Българинът днес: Всеки втори вярва в Бог, но за църквата не е готов
Снимка: архив "Булфото"

58% от хората у нас твърдят, че вярват в Бог. Това са близо 3,2 милиона пълнолетни българи (от всичките 5,5 млн.), показва проучване на "Галъп" дни преди Великден.

Милион по-малко, 2.2 милиона, вярват в църквата, сочи изследването. Това означава, че 41% от българите заявяват доверие в нея, 36% - недоверие.

Данните показват по недвусмислен начин, че вярата не върви задължително с доверие в религиозната институция, анализират социолозите. Те обаче отчитат, че въпреки тези цифри доверието в църквата у нас през последните години укрепва и всъщност е с най-високо одобрение от всички институции в България.

Проучването на "Галъп" е проведено между 9 и 16 март сред 772-ма пълнолетни българи. В изследването са включени и данни от глобално изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". Изследванията са независими от външно финансиране.

Още по темата

Според резултатите 83% от пълнолетните българи определят себе си като източноправославни като религиозна принадлежност. Това са близо 4.6 милиона души. В същото време 2,8 милиона българи или 51% се определят като религиозни. Мюсюлманите са 9% или около 500 хиляди души. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души.

Съпоставени с данните от света, тези от България показват, че българинът е под средните нива на религиозност в глобален мащаб. По света 62% от хората се определят като религиозни, а 71 на сто вярват в Бог.

Според социолозите това означава, че самоидентификацията "източноправославен" не означава задължително вяра в Бога или реална религиозност. Вярата в Бога пък остава по-скоро лична, отколкото институционализирана – ако се съди по общественото отношение към църквата.

"Галъп" все пак припомня, че години наред доверието в църквата е трайно по-високо от недоверието. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на духовната институция, анализират социолозите.

"Винаги когато става дума за доверието в Църквата у нас, разбира се, следва да се отчита, че в страната ни живеят представители и на други вероизповедания, че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява – включително и в нашето общество. Не бива да се пропуска и влиянието на режима преди 1989 г., който минимизира обществените функции на църквата", допълват още те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нима си мислите ,че този сложно устроен свят е станал ей така от самосебеси. Просто се огледай.. погледни колко сложно устроен си ти и света около теб... ако все още не си повярвал... не знам.Бъдете благодарни затова ,че Бог ви е дал шанс за спасение и се опитвайте да следвате неговия път. Боже пази България. Амин.
30
1
 
21
 
! Отговори
Хан Крум преди 6 години
Бог и църква са две коренно различни неща. Вярата в Бог е нещо чудесно и велико. За съжаление поповете, ламите, ходжите, равините са окупирали ролята на посредници межде нас и Бог и живеят на гърба на хората като насаждат страх от Бог. Бог е добър и велик а т.нар. свещенослужители от вс. вероизповедания са мързеливци, алчни тунеядци и мошеници. Учудвам се на овчедушието на хората търпящи тези *** на гърба си. Можете и сами да се молите на Бог - без посредници. бог е навсякъде около нас.
29
4
 
1
 
! Отговори
Нещо липсва преди 6 години
За агностиците нищо не пише. От тези 772 един поне нямаше ли? И да не е имало, поне нещо трябваше да се напише и да се отбележи и тази група хора колкото и малка да е тя.
28
1
 
1
 
! Отговори
Тошко Петков преди 6 години
КАКВО ГЛЕДАШ БЕЕЕЕЕ. Кой си ти та да гледаш и да правиш изводи ???
27
1
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
В Бог разбира се че ще вярмам, а не в извънземни!
26
7
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Абе то тъй кат гледам тъй нареченият господ хич не вярва в хората, а те в него още по малко! А църквата на кого точно служи хич не е ясно!
25
2
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 24,"Отецът е един , там в небесата"Ти виждал ли си го, че знаеш, че в в небесата? Аз лично Бог, който е в небесата не съм виждал, но пък виждам всеки ден тревата, птичките други хора и питам пак-това всичко не е ли Бог? Безброй са божиите проявления и най-близките до човешкият образ са Буда, Христос и т.н.
24
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В името на Отца и Сина..." Отецът е един , там в небесата и тези папи и патриарси са самопровъзгласени мишоци. На всеки срещнат ще викам:" Отче"- Защо ? Исус е казал че всички сме равни и ще бъдем съдени според делата ни. За Бога, братя - не им вярвайте!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията е набор от морални учения и норми на обществено поведение. Процес, през който сме преминали всички, дори и атеистите. Това примерно ни различава от фанатичните ислямски диваци в Близкия Изток.
22
6
 
9
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Време е за забрани на религиите вече не върши никаква работа освен да разделя хората
21
4
 
8
 
! Отговори
SyS преди 6 години
Те хрантутниците в църквите не вярват в Бог. Как ние да им вярваме?
20
5
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
В църквата не търси светци, а Бог.Какъв е смисъла да вярваш когато вярата ти е грешна.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът си е открай време богомил леко. Бог - има. Църква - не ми я хвали. Власт - не ми я хвали. То затова тирадата на руското отче не хвана дикиш - оня е свикнал всички да го гледат в устата и въобще да не забелязват, че е ченге и контрабандист.
18
3
 
8
 
! Отговори
да... преди 6 години
Бог не е равно на Вяра и изобщо не е равно на Църква
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 години комунизъм ,каква църква ?
16
4
 
3
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
В гората до едно дърво
15
2
 
3
 
! Отговори
14свинаря преди 6 години
Къде живееш мойте комшийки бабушкели изкуфели
14
14
 
9
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Предпочитам да се моля на комшийката от колкото на бог. До сега тя ми е изпълнила повече желания от него
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярата е свято нещо , а религията си е чиста проба измишльотина със цел власт.
12
3
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Докато има ****ан*ари да гушат поповете, те ще лапат, чешат по корема и пъ*р*дят доволно-доволно!То затова войните, бомбените атаки, убийствата не свършват: ВСИЧКО В ИМЕТО НА БОГ!П.П.А на авторите на понадутата / лъжлива/ статистика искам да кажа, че вчера бях за риба и хванах шаран, голяяяяяям! Опашката му висеше на 1м от багажника. А едното му око /лявото/ беше голямо като чиния.