Българинът днес: Всеки втори вярва в Бог, но за църквата не е готов

2 апр 2018 18:25,
54
Българинът днес: Всеки втори вярва в Бог, но за църквата не е готов
Снимка: архив "Булфото"

58% от хората у нас твърдят, че вярват в Бог. Това са близо 3,2 милиона пълнолетни българи (от всичките 5,5 млн.), показва проучване на "Галъп" дни преди Великден.

Милион по-малко, 2.2 милиона, вярват в църквата, сочи изследването. Това означава, че 41% от българите заявяват доверие в нея, 36% - недоверие.

Данните показват по недвусмислен начин, че вярата не върви задължително с доверие в религиозната институция, анализират социолозите. Те обаче отчитат, че въпреки тези цифри доверието в църквата у нас през последните години укрепва и всъщност е с най-високо одобрение от всички институции в България.

Проучването на "Галъп" е проведено между 9 и 16 март сред 772-ма пълнолетни българи. В изследването са включени и данни от глобално изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". Изследванията са независими от външно финансиране.

Още по темата

Според резултатите 83% от пълнолетните българи определят себе си като източноправославни като религиозна принадлежност. Това са близо 4.6 милиона души. В същото време 2,8 милиона българи или 51% се определят като религиозни. Мюсюлманите са 9% или около 500 хиляди души. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души.

Съпоставени с данните от света, тези от България показват, че българинът е под средните нива на религиозност в глобален мащаб. По света 62% от хората се определят като религиозни, а 71 на сто вярват в Бог.

Според социолозите това означава, че самоидентификацията "източноправославен" не означава задължително вяра в Бога или реална религиозност. Вярата в Бога пък остава по-скоро лична, отколкото институционализирана – ако се съди по общественото отношение към църквата.

"Галъп" все пак припомня, че години наред доверието в църквата е трайно по-високо от недоверието. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на духовната институция, анализират социолозите.

"Винаги когато става дума за доверието в Църквата у нас, разбира се, следва да се отчита, че в страната ни живеят представители и на други вероизповедания, че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява – включително и в нашето общество. Не бива да се пропуска и влиянието на режима преди 1989 г., който минимизира обществените функции на църквата", допълват още те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедо поп е много далече от Бог но е близо до Легион - от всичко по много!
50
0
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Перун, някои тракийски, славянски и индоирански божества.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог не се нуждае от посредници.Религиозните институции навсякъде по света манипулират хората и са търговски сдружения.Човеците носят частица от Господа в себе си.
48
1
 
3
 
! Отговори
6-то управление преди 6 години
Чудя се във какво е вярвал всеки 2-ри преди 866 г. тоест Християнизирането на Българския Народ тоест явлението което се нарича Покръстване , не случайно тази тема е умишлено ЗАБРАВЕНА
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сте атеисти по отношение на 999 Бога, аз съм атеист към един бог повече.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да отида на цьрква като пред варненската катедрала отпред има просяци а отзад са паркирани последен модел с класи на поповете клоуни в расо
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз вярвам в около 20 божества:БрахмаВишнуШиваЛакшмиБудаХануманКонфуцийЛао ДзъЦай ШънИсус (Ишапутра)Гуанин/Дева МарияАмитабхаНефритеният императори други
44
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"Който има уши [да слуша], нека слуша." [Матей 13:9]И едно по едно ще се научи - на Църква, на Изповед, на Причастие, на всичко. И ще пожъне най-важния успех. А другите? Те си знаят най-добре!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата е създаена, организирана и се ръководи от хора. тези хора в повечето случаи са повече от реални. И твърде земни. Нямам нужда от това.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брадатите доносници явно са закъсали за пари и са си платили за реклама. Каква църква, какъв бог? Вижте само на един с расо тефтерчето с кръщенетата, плюе, маже и трие, а парата в джеба, или ръкава.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дойде време за умирачка, тогава стават набожни..
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
772 участници - свръхпедставително изследване! Как да не повярваш в резултатите! Сега следва - вероучението в училищата, задължителен учебен предмет.
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не желая никой да търгува с моята вяра.Търговците и посредниците вън от храма.Христос се бори да изкара овцете от храма,и плати своята цена.Но овцете са си овце,върнаха са пак при онези,които го прободоха на кръста,само и само да спре да говори истината.А истината е че всеки роден и жив човек има връзка с Господ,не са нужни идоли,и храмове.Религията е политически инструмент,за управление и репресии над масите.
38
1
 
0
 
! Отговори
:)) преди 6 години
До Вярата българскаБог позволява да се пазариш/дискутираш с Него, но с Господ да пероваряш силно се съмнявамче че е позволено! :))
37
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв бог, какви 5 лева. У нас всеки вярва в Путин и в руската демокрация.
36
3
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Строг пост и молитва за Б.Борисов.Дано Бог му прости греховете.
35
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Няма как някой жрец с измислени дрешки и ритуали да ми казва какво иска от мен Господ. Щото видиш ли имал пряк контакт с него. Това е ЛЪЖА. Влизам в църква и паля свещи щото това е място с много мъка и радост човешка НО попове не ща да видя.
34
4
 
6
 
! Отговори
БОГ--Е В МЕН!!! преди 6 години
Защото --вярвам в----- СЕБЕ СИ И СОБСТВЕНИТЕ..... СИЛИ И РАЗУМ!
33
4
 
7
 
! Отговори
БОГ --Е ЕДИН В СВЕТА преди 6 години
...А , иначе , можете да си го наричате ---както си искате!!!ЗАЩОТО ТОЙ Е ВЪВ ВАС ...И ВИЕ СТЕ В НЕГО!БОГ-- Е НЕЩО ТВЪРДЕ ЛИЧНО!!!!БОГ---НЕ Е.... И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕДМЕТ НА ПОЛИТИКИ И СПОРОВЕ!!!
32
3
 
11
 
! Отговори
Вярата българска преди 6 години
Както може да се разбере от коментарите, повечето българи гледат на Господ като на един бакалин. Пазарят се с него да им удовлетворява желания, а какви ги вършат през мизерния си животец, не е негова (на Господ) работа. Затова и халът им е такъв, какъвто е!