Филип Трифонов до Вежди: Пенсия или 6-ица от тотото, на кое да се надявам?

"За да не спя с кожух през зимата, ще си помагам с тото или "тука нема", пише актьорът
3 апр 2018 11:15,
105
Филип Трифонов до Вежди: Пенсия или 6-ица от тотото, на кое да се надявам?
Снимка: архив "Булфото"

Момчето на българското кино, актьорът Филип Трифонов, попита в отворено писмо председателя на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов дали има право на персонална пенсия за заслуги или по-добре да се надява на шестица от тотото.

Филип Трифонов изигра много от знаковите роли в българското кино - Ран в "Момчето си отива", Филип в "Оркестър без име" , Трифонов в "Преброяване на дивите зайци" . Негови са и запомнящи се кино реплики като "Една боза от шест стотинки" от "Момчето си отива", където партнира на голямата Невена Коканова.

Трифонов има множество награди, в момента е и единственият жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива"). Миналата година той стана на 70 години.

От писмото на актьора става ясно, че е бил отхвърлен от комисия на Министерството на културата да получава персонална пенсия, чийто размер е 700 лв. на месец.

Затова той се обръща към Вежди Рашидов, за да го попита дали е уместно да се надява на парична помощ или по-добре да пуска тото и да чака шестица.

Ето пълния текст на писмото, което актьорът публикува в профила си във Facebook:

До г-н Вежди Рашидов (скулптор)
Председател на Комисия по Културата при 44—то Народно Събрание
От Филип Трифонов (артист)
Уважаеми г-н Рашидов,

Да спечеля шестица от тото с комбинацията 1,2,3,4,5,6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. По теория на вероятностите и повторно да спечеля със същата комбинация е нормално като очакване. Както е нормално, според теория на конспирацията, да ме отхвърли комисия за "персонална пенсия" в Министерство на културата.

Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява съшито с червени конци "театрално позорище" ( приемем ли червения цвят за символ на конспирацията). Координирана група, когато работи тайно за събития неморални, е "конспирация".

За вероятния председател на тайнствената комисия в Министерството научаваме, че ДС псевдонимът му напомнял за поговорката "огледал се *Илия пак в тия"…Че пръв си хвърлил партийната книжка след 1989 година и бил "театрал" по професия. Но за уникалния състав на "театралната" трупа, оторизирана да решава "кой, кой е" в българското кино в Уикипедия нищо не пише ( както в сайта на Министерството).

Пренебрегвайки художествените критерии на Председателя на Съюза на Българските Кинематографисти, ръководените от цивилния "театрал" комисионери, нито броят приходи от филми като "Преброяване на дивите зайци", "Момчето си отива", "Оркестър без име" и десетки други, нито отчитат и наградите към тях!

Като единствен жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива") е нормално да бъда, да не кажа "отсвирен" от сънародници вероятно с псевдоними на цветя като *"Евкалипт", "Минзухар" или "Смрадлика".

Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним", да се надявам на персонална пенсия приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие" ! Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно) ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1,2,3,4,5,6 или ще печеля на играта "тука нема"

С уважение : Филип Трифонов (луд за пенсия)

* Илия – псевдонимът "Петров" (на вероятният "театрал" инж. Попйорданов)
* Евкалипт - Председател на предишна комисия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
11
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Тогава нямаше пенсионни и здравни фондове-Лъжеш, и по времето на соца имаше сметки по които се заделяха пари за пенсии и здравеопазване, само че се наричаха по друг начин, а не като сега фондове.Когато БКП падна от власт, държавната каса беше напълно обрана от ***.
79
3
 
13
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Ми не, веднага след идването на "демокрацията" същите тея хора, дето само до преди дни се кълняха в червената идея станаха най-дивите капиталисти и почнаха краденето. Нали не си представяш, че случайни хора са получили достъп до тези пари. Това са ДС-кадри, партийни и комсомолски секретари, директори на соц.предприятия, "активни" борци и т.н. номенклатурни елемети които са бели обединени под името на БКП.
78
3
 
8
 
! Отговори
стрелочник от Роман преди 6 години
до Кико ! Пенсиите , здравеопазването , образователната система , подръжката на пътищата - ифраструктурата на една нормална държава се плащат от данъците а не само от трудоспосбното население . Годишният данък за един кирлив двустаен апартамент в България е 150 лв. В Америка , Канада за същият 2500 $ + училищна такса . Крийте данъци и плачете с крокодилски сълзи ! Не е важно колко получаваш а колко ти остава !
77
6
 
17
 
! Отговори
До 77 ^666^ преди 6 години
Тогава нямаше пенсионни и здравни фондове, така че лъжеш, че са били откраднати. Грабежът започна след 1989-та година и го извършиха новоизлюпените демократи, голяма част, от които бяха бивши криминални престъпници.
76
7
 
12
 
! Отговори
666 преди 6 години
Малко преди БКП да падне от власт, червената мафия открадна пенсионните и здравните фондове и де що пара имаше в държавата. Затова сега имаме отчайващо ниски пенсии и калпаво здравеопазване. Така че, благодарете на БКП, сега маскирано като БСП, за сегашното си безнадеждно положение.
75
4
 
19
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Всички искат тлъсти пенсии, но не се замислят че скоро няма да има кой да работи за тези пенсии. Държавата насърчава мързела и мизерията.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Teen до 71Много просто . Надявай се тогава на песията , която ще ти дават тези които те познават , ако до тогава не получиш възпаление на мозъка от много ум !
73
0
 
18
 
! Отговори
осмак клинтъна преди 6 години
Повечето от пишещите тук най-вероятно са завършили помощно училище с връзки .Един артист -артистка получаваше за роля в игрален филм от 5 до 10 хиляди лв . Един ватман , боклукчия , строителен работник - 400-500 лева месечно . да не говорим колко получаваха миньорите на месец - 800 , 900 лв . Един филм се снима за най-малко половин година .
72
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамно ниски са пенсиите в България. Хора, работили по 40 години, създавали блага, които 30 години се крадат и още има за крадене, тънат в мизерия. Тези хора нямат обаче заслуги, те не могат да искат персонални пенсии. Да, голяма работа станахме...Голяма демокрация постигнахме!
71
4
 
16
 
! Отговори
Teen до 71 преди 6 години
Допускам, че ще ме познават близките ми. Но отново не разбирам, защо той иска пари от мен?! Той не ми е дал нищо на мен! Аз не бих искал пари от непознати. Унизително е някак.
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TeenМи как ще го познаваш си Тееп и кой мислиш ще те познава , когато одъртееш ?
69
1
 
22
 
! Отговори
ист преди 6 години
Комунизма се завръща. Едно време имаше пенсии на активни борци против дрън дрън, сега има народни пенсии на активни артисти, творци, певци все наши другари.Цял живот са се правили на някой друг, сега ако им е малка пенсиия най после ще бъдат себе си.Бойко с чужда пита помен правиш. Натисни спирачката.
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С така наречените персонални пенсии , бонуси и др. соц. придобвки властимащия елит си купува симпатизанти и гласоподаватели.
67
9
 
22
 
! Отговори
Teen преди 6 години
Аз този човек не го познавам. Не съм гледал негов филм, не съм гледал негова театрална постановка, не съм чул негова песен. И вие искате пари от мен за да го издържам?! Ама аз го виждам за първи път!!! Какво точно той ми е дал за да иска пари от мен ?! Не разбирам!
66
3
 
23
 
! Отговори
заслужено преди 6 години
а бе оня по една телевизия плюеше соца, та стигна и до лошите комунисти , пък сега пенсията не му стигнала....а в соца лайфа как беше?
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 9 дена навърших 65 години . За 30 рабоени години в КАНАДА ще получавам 352$ + някакви добавки по бедност . Тревата е по-зелена в двора на съседите . Преди месец по телевизията даваха как японските пенсионери предпочитат да влезат в затвора за да преживеят . Колкото до заслугите на Филип Трифонов , направете сметка колко пари е направила държавата от продадени билети .
64
1
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Цяла кампания в медиите се вдигна за някаква неизвестна левичарка, която сътрудничила на службите, но видите ли, нямало писмени доклади от нея и значи е света вода ненапита.
63
5
 
21
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Шопе, това не е необходимо! Гледам, че стихчето в стил хайку, на големият наш сатирик Радой Ралин е, и ще си бъде дълго още в сила, а именно: Срещнали се на полянка, прабългарин и славянка. Цуни-гуни, вади-тури, народили чукундури. Хем ебливи, хем крадливи, но най-вече завистливи.
62
5
 
16
 
! Отговори
trafalgar преди 6 години
До ????баща ми бе голям приятел с виден и скромен филмов и тв сценарист от соца.- от техните разговори знам за този тип възнаграждения към актьори, режисьори, сценаристи. нали искаме истината и справедливостта. относно пенсиите- има разлика между лекар спасявал човешки животи и поемал свръх отговорност + тежки решения , съвсем друго е актьор. всеки с труда си и заслугите си...но нека имаме ясното съзнание за кой колко струва!
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам, че са отпуснали пенсии на куп неизвести идьоти, които може да правят и отчисления за когото трябва.