Филип Трифонов до Вежди: Пенсия или 6-ица от тотото, на кое да се надявам?

"За да не спя с кожух през зимата, ще си помагам с тото или "тука нема", пише актьорът
3 апр 2018 11:15,
105
Филип Трифонов до Вежди: Пенсия или 6-ица от тотото, на кое да се надявам?
Снимка: архив "Булфото"

Момчето на българското кино, актьорът Филип Трифонов, попита в отворено писмо председателя на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов дали има право на персонална пенсия за заслуги или по-добре да се надява на шестица от тотото.

Филип Трифонов изигра много от знаковите роли в българското кино - Ран в "Момчето си отива", Филип в "Оркестър без име" , Трифонов в "Преброяване на дивите зайци" . Негови са и запомнящи се кино реплики като "Една боза от шест стотинки" от "Момчето си отива", където партнира на голямата Невена Коканова.

Трифонов има множество награди, в момента е и единственият жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива"). Миналата година той стана на 70 години.

От писмото на актьора става ясно, че е бил отхвърлен от комисия на Министерството на културата да получава персонална пенсия, чийто размер е 700 лв. на месец.

Затова той се обръща към Вежди Рашидов, за да го попита дали е уместно да се надява на парична помощ или по-добре да пуска тото и да чака шестица.

Ето пълния текст на писмото, което актьорът публикува в профила си във Facebook:

До г-н Вежди Рашидов (скулптор)
Председател на Комисия по Културата при 44—то Народно Събрание
От Филип Трифонов (артист)
Уважаеми г-н Рашидов,

Да спечеля шестица от тото с комбинацията 1,2,3,4,5,6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. По теория на вероятностите и повторно да спечеля със същата комбинация е нормално като очакване. Както е нормално, според теория на конспирацията, да ме отхвърли комисия за "персонална пенсия" в Министерство на културата.

Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява съшито с червени конци "театрално позорище" ( приемем ли червения цвят за символ на конспирацията). Координирана група, когато работи тайно за събития неморални, е "конспирация".

За вероятния председател на тайнствената комисия в Министерството научаваме, че ДС псевдонимът му напомнял за поговорката "огледал се *Илия пак в тия"…Че пръв си хвърлил партийната книжка след 1989 година и бил "театрал" по професия. Но за уникалния състав на "театралната" трупа, оторизирана да решава "кой, кой е" в българското кино в Уикипедия нищо не пише ( както в сайта на Министерството).

Пренебрегвайки художествените критерии на Председателя на Съюза на Българските Кинематографисти, ръководените от цивилния "театрал" комисионери, нито броят приходи от филми като "Преброяване на дивите зайци", "Момчето си отива", "Оркестър без име" и десетки други, нито отчитат и наградите към тях!

Като единствен жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива") е нормално да бъда, да не кажа "отсвирен" от сънародници вероятно с псевдоними на цветя като *"Евкалипт", "Минзухар" или "Смрадлика".

Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним", да се надявам на персонална пенсия приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие" ! Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно) ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1,2,3,4,5,6 или ще печеля на играта "тука нема"

С уважение : Филип Трифонов (луд за пенсия)

* Илия – псевдонимът "Петров" (на вероятният "театрал" инж. Попйорданов)
* Евкалипт - Председател на предишна комисия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Лорус преди 5 години
Завистливо българско племе!Нищо не заслужаваме!
99
4
 
5
 
! Отговори
Мони преди 6 години
Не виждам голям принос на Филип Трифонов в българската култура - стига е ревал. Има много по-заслужили артисти, които са скромни и не плачат по медиите. Да са се осигурявали.
98
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Докога ще се дават незаслужени пенсии.Ако имаш осигуровки получаваш пенсия.Защо артисти и певци нямат трудов стаж?Катя Евро в едно предаване каза, взимах хубав парички ,защо да давам на държавата Тогава какво искат от тая държава и ни правятна ***?.28 год. демокрация да са си внасяли осигуровки. С тр. стаж 45 г. взимаме 350 - 400лв. Никой не трябва вече да взима пенсия без да е работил.
97
13
 
7
 
! Отговори
Приятелски настроен преди 6 години
Този човек не беше ли ДС доносник или бъркам? Зная, че изигра един доста комплексиран и плах соц образец на младеж от близкото минало и видимо не му беше трудно. Нищо особено. Той не беше по-различен. Невена Коканова огря с чара си и неговата роля. Така стана що годе разпознаваем, не известен. Айде да не се заблуждаваме за великите шедьоври на бг кино, че скоро ще заприличаме на македонците. Тези филми се въртяха по екраните до безкрай заради бг и руска пропаганда. Когато баща ми вземе още 700
96
5
 
15
 
! Отговори
стрелочник от Роман преди 6 години
До много отворения 88 За какви свободни професии дрънкаш бе ? Кога в България се е плащало в брой , освен на тези които бачкаха '' под масата '' Всички хонорари са се плащали по ведомост и отдръжките ги правеха веднага . Ха ха ха - на свободна професия бяха ченджеджии и п.роститутките . Трябва да правиш разлика между заплата и бакшиш младежо !
95
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете много добре като свободни професии какви хонорари вземаха навремето,правеха се доста филми годишно и си живееха живота в безкрайни купони,отделно пък участието в халтури които пълнеха салони и летни театри.Например един оркестър само за 1 свадба вземаше по 700лв отделно бакшишите 4 пъти месечно.Тогава бармани,сервитьори,таксиметрови шофьори се ставаше с връзки.Така,че да не реват сега,иху-иху,а сега ...тихо
94
0
 
25
 
! Отговори
БГ преди 6 години
И АЗ ИСКАМ ПЕРСОНАЛНА ПЕНСИЯ КАТО БИВШ ЛЕКАР ДОПРИНЕСЪЛ НЕМАЛКО ЗА БЪЛГАРСКОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ! ЗАЩО НЕ МИ ДАВАТ ??
93
0
 
21
 
! Отговори
пенсионно осигуряван преди 6 години
По времето на соц-а актьорите имаха избор-да бъдат на трудов договор-например с някой театър-и да имат гарантирана заплата, и гарантирано осигуряване, съобразно КТ. Това значеше около 150 лв заплата-каквато получаваха всички-лекари, учители и тн. Втория избор беше да си свободна професия-хонорари, съвсем не ниски, но тогава отговорността да си внасяш пенсионните осигуровки беше лична. Като тогава всяка внесена вноска се вписва в осигурителна книжка, която представяш при пенсиониране. Това е.
92
1
 
12
 
! Отговори
до 91 преди 6 години
Пенсията на свободните професии, и преди 1989 г и днес зависи от осигуровките , които си внасял. Изобщо внасял ли си, ако си внасял-осигурявал ли си се на висок доход? Или пък си избрал хонорарите да не ги даваш за пенсионни осигуровки, а да си ги харчиш безотговорно . Има как да са взимали високи хонорари, и днес да са с малки пенсии-ако не са се самоосигурявали, или ако осигуряването е било върху малък осигурителен доход. Всеки сам си отговаря за изборът. Грешки на младини- си плащаш по-късно
91
9
 
3
 
! Отговори
до Момчето изтрещя преди 6 години
Ми що не идеш ти да станеш един актьор и да изкарваш големи пари, да ядеш, да пиеш и да се веселиш? То било лесно, бе.
90
0
 
12
 
! Отговори
до 88 преди 6 години
Не си наясно, или нарочно лъжеш. Осигуряването на свободните професии, до 1989г беше подробно уредено от Кодекса на труда от 1951г. Там беше записано,че свободните професии-като имаше примерно изброяване артисти, музиканти , адвокати сами си внасят осигурителната вноска за пенсия, като стажът се доказва с подробно попълнена осигурителна книжка. Свободни професии преди 1989г имаше, и осигуряването беше личен въпрос-никой не ти е бил длъжен да ти внася осигуровки -освен самия самоосигурен
89
12
 
12
 
! Отговори
автор преди 6 години
НЯМА КАК ДА СА ВЗИМАЛИ ГОЛЕМИ ХОНОРАРИ И ДА НЕ СА СИ ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИТЕ ТОГАВА, ЗАЩО СЕГА СА ИМ ТОЛКОВА МАЛКИ ПЕНСИИТЕ? НЕЩО СЕ ГУБИ! РАБОТИЛИ СА АКТЬОРИТЕ, ДАВАЛИ СА ДУХОВНА ХРАНА ЗА ВСИЧКИ, ДАЙТЕ ИМ ДОСТОЙНИ СТАРИНИ! ТЕХНИТЕ ФИЛМИ СЕ ГЛЕДАТ И ДНЕС, А ДНЕШНИТЕ - НЕ СЕ ЗНАЕ... И СПРЕТЕ ДА ГИ КОМЕНТИРАТЕ, А УЧЕТЕ ДЕЦАТА СИ ДА ОБИЧАТ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хм Кое ни е "долното",какво са правили през всичките години,даже и Маргарита Хранова е застанал на редичката,защо не ги е срам тях?!За 40 години работа получавам едва 290 лв.при внесени осигуровки близо 200.000лв,но нали трябва да има и за "заслужилиыче то и Лили Иванова скора се оплакваше,че е със ниска пенсия,горката,айде,моля ви се....че и спортистите ги пенсионираха до живот по на 17-18 години,кой мислиш,че ще им ги изплаща???!!Говорим за справедливост,стига подаяния
87
10
 
17
 
! Отговори
Момчето изтрещя преди 6 години
Да попитаме къде са му паричките на това момче, да не би да му дадоха една боза от 6 стотинки и баничка от 10. Навремето ядоха пиха и се мвеселиха а сега иска и пенсия 700 лв., скромно, като се има предвид и скромния "талант" на това момче. Щом е на 70 има пенсия и взема това което всички българи вземат, ко не е доволен да работи, ревахте за демокрация - ето ви я-работете и не се оплаквайте-ето Стоянка Мутафова работи до 90 че и нагоре. Не реви а работи и не си мисли че си нещо повече - не си.
86
1
 
9
 
! Отговори
До оня от Роман преди 6 години
Като не знаеш, не се опитвай да даваш акъл!ДОД го имаше и преди, има го и сега. Разликата е, че преди имаше три скали според дохода - 3,6 и 9%, а сега има една - 10%. Тогава имаше ДОО (държавно обществено осигуряване), 29% или 33% върху заплатата и ги плащаше работодателя, сега 40% от осигуровките ги плаща работника и 60% работодателя. Здравни и пенсионни фондове за цялото население никога не е имало в историята на България до 1989-та година. Преди 1944 година е имало пенсионен фонд за малка ч
85
7
 
16
 
! Отговори
Сиртаки преди 6 години
Не съм съгласен с актьора. Той е получавал високи доходи, а сега иска да ощетява всички нас. С какво е повече от останалите пенсионери.
84
6
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Джеймс Хю Калъм Лори писа ли вече на Нейно величество със същата молба?
83
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тия им е много криво че за участие за 10 минути в някой филм са взимали годишната заплата на един или дори двама работещи и тая Мара умре вече!Аз не знам как може бидейки театрален актьор да имаш претенции да си богат като някой холивудски световноизвестен артист?!Забелязвате ли че непрекъснато се сравняват с тях и какви щели да бъдат ако били родени на запад Е КАКВИ ЩЯХТЕ ДА СТЕ,напротив соцБългария била вашият голям шанс!Живееха си живота с никаква мисъл за бъдещето живковите любимци!АРЕ!!!
82
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква ..персонална пенсия сънува....щял да спи с кожух...да спи...това ядене и пиене дето са го правили през ..комунистическо никой го не е минал от нас ..простосмъртните.Те тогава въобще не са мислили за осигуровки.Нащите бащи и майки как преживяват с по 200лв на месец.Трифонов да няма 2 гъ.а.Моите уважения за постигнатото през годините но...докато си млад мисли и за старини...
81
2
 
19
 
! Отговори
стрелочник от Роман преди 6 години
До до 78Тогава се казваше Данък общ доход . От него се плащаше дори детските градини , майчинство и т.н. Сега хората получават 50% на вдомост а другите 50% в брой , като мислят , че са прекарали държавата . После плачат , че всичко е с г. ъза на горе .